Wednesday, June 8, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 8)

Day 8 - sebaik saja we all check out from Motel 6 (nama je motel tapi mmg sgt2 selesa....), we all terus gerak sekali lagi ke Washington D.C. (D.C. stand for "District of Columbia).  D.C. ni mcm Putrajaya la...pusat pentadbiran USA...kt mana2 pun sekitar DC dipenuhi tourist yg mcm2 bangsa...

Tempat first yg we all visit adalah monument yg berbentuk mcm pencil tu.  Ok, nk tahu lebih lanjut pasal monument ni sila klik sini.  Dari sini boleh nampak White House tapi jauh la...(White House pun x sempat nk singgah, kt sini terlalu byk attractions sampai x tahu mana satu nk terjah dulu!)  Susah la nk cerita xde gambar ni...biasanya I tulis berpandukan gambar2 tu semua...since nk upload ada problem I buat slideshow ajelah kali ni...I sgt2 tertarik dgn polis berkuda dorang...kuda tu sgt2 menarik perhatian I, bukan jenis kuda lumba tu, yg ni nampak lebih lembut lagi dr kuda tu...

video


Next, we all visit Lincoln Memorial Park...tempat ni pun ya ampun...punyalah ramai tourist.  Parking pun susah nk dpt...berkali2 pusing baru dpt tempat nk parking.  Itupun kena jln jauh sket.  Nasib kami x berapa baik sebenarnya, kt dpn Lincoln Memorial ni ada satu pool yg besar.  Sepatutnya kita boleh nampak reflection monument yg bentuk pencil tadi dlm pool tadi tapi sayangnya kolam tu kering, sedang dibaikpulih.....mmg x cantik lah view nya....tapi EMB said that, "We are lucky actually...benda mcm ni jarang2 dpt kita tgk, org dh biasa tgk yg ada reflection tapi kita dpt yg xde reflection...",  boleh ke mcm tu??  Keterangan lanjut pasal Lincoln Memorial ni boleh baca kt sini.

Selepas habis lawatan ke Lincoln Memorial tu, we all bergerak ke West Virginia....mcm biasa la...find eat la pulak lps walk walk kan...We all lunch kt restoran Wings Plus yg dimiliki oleh Afghan.  Restoran ni mcm restoran fastfood la...ada burger...fun fries semua....I order chicken apanamantah, EMB order Lamb Gyro (yg ni mmg sedap!).  Si Afghan ni siap boleh tanya FIL I ni org Pakistan ke, hahaha...Pastu masa nk bayar tu, dia tanya EMB from Malaysia ke...EMB kata yes.  Dia kata dia boleh cam la bahasa yg we all cakap tu sbb dulu dia pernah tinggal kt Indonesia masa muda2.  Skrg dh berpuluh tahun duduk kt US.  EMB tanya ok ke org2 kt US ni (yela sbb kita Muslim kan)....dia kata org2 dia mmg ok, tapi politician yg selalu buat cerita bukan2....dia dh lama dok US tak apa2 pun...ok je..Lupa pulak, sbb dh malas nk cari restoran halal lagi utk mlm we all tapau siap2 utk dinner....kalau kt US kena cakap "to go" kalau nk tapau ye...kalau cakap "take away" nnti dorang x faham pulak...

We all singgah kt West Virginia Islamic Centre (masjid) utk solat.  Seterusnya ke Maryland utk check in kt Days Inn.





.....to be continued...



2 comments:

  1. best... best..... tumpang seronok...

    ReplyDelete
  2. I pun seronok jugak baca experience you kt OBC...

    ReplyDelete