Thursday, June 2, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 3)

On the 3rd day ni, we all just pusing2 area State College je.  BIL Zul bwk we all pegi Asian Market yg menjual pelbagai barangan Asian...rempah ratus semua ada kt situ but mmg sgt2 pricey.  Kalau nk masak semua bhn2 boleh dptkan dr situ.  After that, pegi Walmart....semua jenis brg ada...dr makanan sehinggalah brg2 keperluan rmh, pharmacy...senapang patah pun ada jual kt situ...senang je utk mendptkan senjata api.  Harga pun mmg amat2 murah...kalau convert duit RM pun still murah lagi harga barangan kt situ....coklat boleh didapati dgn harga serendah US 50cent (kalau kt M'sia coklat mcm sneakers tu mahu 2-3 ringgit gak tu utk satu bar).  EMB & I cari food utk breakfast, fruit juice, megi semestinya & juga utk snacking I beli potato chips Lays (EMB & I mmg hantoo potato chips!). 

Walmart ada menyediakan kemudahan utk warga emas yg x larat nk jln lama2, mcm kereta/motor kecik (apa nama ntah benda ni...) yg boleh dipandu...hanya duduk & kawal saja nk ke mana2....x perlu susah2 nk jln angkut basket or sorong trolleyRamai jugak nampak nenek2 yg dtg shopping sini.  Nk bayar pun senang, boleh pilih samada nk pergi kaunter or nk self check-out...Self check-out lagi senang & cepat...semua buat sendiri...scan harga brg2...then swipe card...then sign...done!

Kalau beli fruit ke, x perlu susah2 cari org utk weigh benda tu.  Terus bwk ke kaunter, weigh semua kt situ...senang kan?!  Hopefully supermarket/hypermarket kt M'sia pun boleh buat mcm tu jugak...mesra pelanggan...I mmg seronok sgt cerita pasal Walmart ni...

Asian Market

video

dpn Walmart
Hot Pockets for breakfast!  Sedap sgt..byk betul cheese..beli kt Walmart




Owh!!!!  Seronok sgt cerita pasal Walmart sampai lupa nk beritahu pada sebelah malamnya kena attend BIL Zul's graduation ceremony.....That's the main purpose we're here!  Balik from Walmart we all kena bersiap2 utk ke sana.  We all tiba di sana hari masih cerah (siang lebih panjang)...Sesiapa pun boleh masuk kt hall tu, tiada sekatan berapa org nk masuk (kalau univ. M'sia tentu limit utk parents je rasanya..).  Lagipun dorang x campur semua course buat dlm satu hari....lain course lain hari...so, xlah crowded sgt kan...

Acara dimulakan dgn orchestra...ucapan....tapi I rasa x lah se formal yg kt M'sia ni...nk kena tunggu pembesar2 or raja2 or menteri2 utk rasmikan & serahkan scroll...tentunya byk protokol & lagi lah lama masa yg diperlukan.  So kt sini, xlah boring menunggunya...mcm2 ragam manusia yg boleh I lihat kt dlm hall ni....dorang xde simpan2....sgt2lah open nya..boleh jerit2 bila their loved ones on stage....siap boleh jerit "I Love You" lagi bila turn kekasih hati mereka...

Ada satu scene yg I x berapa suka tgk ni....kt dpn we all duduk ni ada la mat2 saleh & minah2 saleh...I agak satu family ni...termasuk lah ada granny sekali.  Kejap tu, I nampak granny ni nk guna mobile phone dia...ckp2...tiba2 ada sorg yg kt tepi dia mcm tarik phone tu dr telinga granny tadi dgn kasar sekali...dgn muka masam mencuka.  Mungkin dia xnak granny tadi mengganggu majlis agaknya....Granny tadi x ckp apa....diam saja.  Kesian pulak I tgk...I rasa x patut lah buat org tua mcm tu kalau ye pun kan...ckp elok2 apa salahnya....

Acara penutup pulak ada nyanyian oleh penyanyi mcm penyanyi opera tu...ish...x reti lah I nk describe mcmana....


baru tiba, baju yg I pakai tu adalah ulangtayang dr baju raya 2 thn lps  muahahaa....

bersama family Halem & his GF (the girl yg pegang flower tu)



acara dimulakan dgn orchestra

audience diminta berdiri utk menghormati lagu kebangsaan USA


that's BIL Zul on stage!


with his fav lecturer & classmates



......to be continued...

6 comments:

  1. girlpren amy x p tgk pakwe konvo ker?

    ReplyDelete
  2. GF amy dh balik M'sia dh time ni...x sempat la nk tgk amy konvo...

    ReplyDelete
  3. kat sana depa pi konvo pakai selipar je kadang2... yg ni pon tahan buat kat grand hall.. ada yg buat kat indoor stadium je... org rumah & org lain citer la.. me no pengalaman one but only tengok their photos one.. tak de pon grand mcm kita kt msia kan.. protokol abis..

    apo layi soping tu.. takde lebih kaa... lelong murah sini ya..

    ReplyDelete
  4. betul2...mmg ada yg naik stage pakai selipar je...sempoi abis!! sopink xde lebih mulan...nyesal ni...apesal la x sopink lebih sket...

    ReplyDelete
  5. jauh berjalan banyak yg dipandang ..nice

    ReplyDelete
  6. b.r.u.t.a.l.s.o.l.o: sgt....betul2 membuka minda!

    ReplyDelete