Friday, June 10, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 10)

Day 10 - We went to New Jersey, Liberty State Park.  We have to purchase the ticket to Statue Island here.  Security check pun agak ketat jugak kt sini kena scan segala...Lepas tu baru boleh naik ferry.  Ferry akan berhenti seketika di Ellis Island, sesiapa yg nk turun visit Ellis Island boleh turun kt sini (setiap 40-45 min nnti akan ada ferry yg akan singgah situ, nnti boleh naik semula ferry lain utk ke Statue Island), but we decided not to go there....

Sampai kt Statue Island mmg ramai sgt tourist......we all sangat lucky sbb cuaca mmg cerah....gambar2 semua nampak cantik...panas la jugak nya kt sini...hehehe...Lps amik2 gambar kt statue tu,  we all ingat nk naik sampai atas la...kalau boleh sampai crown dia...TAPI....bila sampai kt entrance tu, baca kt situ, kalau nk naik sampai atas kena booking dulu seminggu lebih awal...kalau x book mmg x dpt masuk lah!  Mana lah kita nk tahu pasal tu kan.  So, sape2 yg nk visit Statue of Liberty lepas ni, sila book in advance ye.  Klik sini utk keterangan lanjut.  Walaupun x dpt naik sampai atas, tapi I rasa puas sbb dh sampai kt sini.  Dtg US ni, kalau x sampai kt Statue ni kira mcm incomplete la kan....Sebaik saja we all balik semula ke pengkalan, cuaca dh mula gelap semula....nasib baik we all x turun visit Ellis Island tadi...kalau tidak tentu x best amik gambar cuaca mcm ni....

Sebaik saja, selesai visit Statue Island, we all sekali lagi ke New York....kali ni nk pegi area Times Square.  Kt area Times Square ni, we all pergi Hard Rock Cafe (apalagi, beli t-shirt lah!), Sephora.....NYPD Dept., betul2 di tgh2 tu....kereta polis mmg byk parking kt dpn tu...so, rasa selamat sikit sbb abg2 polis NYPD yg macho2 tu ramai berkawal kt sini (dulu gempar ada org letak bom kt Times Square, tu agaknya ramai polis kt situ).  Kt dpn ada polis, kt belakang ada org tunjuk perasaan secara aman....menakutkan je cara dorang ni walaupun berniat baik....

 Then, naik lagi train pergi Macy's lagi sekali....BIL Zul ada lagi benda yg dia nk cari kt situ.  I mmg xde benda dh pun nk beli....so, EMB & I just duduk2 kt tepi Macy's tu yg mmg ada disediakan kerusi meja utk rest.  Tiba2 we all rasa haus sgt...so EMB & I jln la kt tepi2 situ cari kedai jual air.  Pastu ada nampak satu kedai fruit salad/fruit....kt dlm tu penuh dgn mcm2 jenis fruits yg dh siap dipotong2....kt luar tu ada nampak orange juice dlm botol...we all pun amik la 2 botol....sekali bila nk bayar terkejut jugak cashier ckp harga dia 9 dollar.   Bermakna harganya USD$4.50 la sebotol....kalau RM kena times 3.02 agak2 berapa harga dia??  Dlm RM13.59 sebotol (kalau 2 botol dh berapa)...agak2 botol sebesar mineral water 500ml mcm tu....Rasanya ok, mmg fresh orange juice yg diperah masuk dlm botol tu....jadi xla rasa rugi sgt...benda real kan...xde pengawet xde campuran apa2...ntah berapa biji orange yg dorang guna nk dptkan sebotol penuh juice tu....


Sambil2 tunggu kt tepi Macy's tu, I rasa nk pergi toilet la pulak....nasib kt situ ada public toilet (restroom).  Nk masuk toilet kt sini x jadi masalah, jgn lupa bwk botol mineral utk memudahkan kita nk basuh nnti.  Toilet dorang mmg bersih...nk duduk kt toilet seat pun x geli sbb toilet yg I masuk ni boleh tukar lapik seat dgn tekan button je, automatic dia akan slide keluar lapik seat baru....(patut amik video ni...supaya Malaysia pun boleh buat mcm ni suatu hari nnti).  Lagi satu, sepanjang2 I kt US ni, x pernah pun jumpa toilet berbayar....semua FREE dan bersih.

EMB & I mmg duduk situ sampai FIL, MIL, BIL Zul dtg...sedang kami duduk2 kt situ...tiba dtg seorg minah black mintak tolong tgk2kan barang dia, sbb dia nk ke toilet & nk jumpa anak dia kejap kt dlm Macy's.  Ok lah sbb dia kata 15 min mcm tu je kan....tunggu punya tunggu sikit punya lama dia pergi...MIL dh fikir mcm2...dia takut org letak bom ke, drugs ke dlm tu...we all nk tinggal je kt situ, takut nnti bad impression pulak...dlm ramai2 org yg duduk2 kt situ, kt we all yg dia dtg mintak tolong.  Lama tu baru minah black ni dtg...berterima kasih sakan...We all lega, dh boleh balik.

Masa nk balik ke Days Inn, we all kena cari restoran dulu....cari punya cari ada satu restoran yg mcm kfc jual ayam halal la...tapi sekali masuk, EMB x confident sbb ada jual bacon jugak kt situ, ....lalu we all cari lagi kt area2 situ.....lalu jumpa satu restoran lagi...mula2 we all x berapa confident jugak, tapi I ternampak ada sorang pak aji (berketayap) beli fried chicken kt situ....EMB & I pun turun tinjau nk pastikan betul ke kedai ni halal....bila masuk hati pun rasa confident....sbb yg jual tu pun muslim & mmg halal...so, mkn fried chicken lah utk dinner mlm tu...tapau balik mkn kt bilik....



video

video

video

video

video

video





.....to be continued...

2 comments:

  1. mama was always panic!!hehe
    mama ngan abah jalan lelama,dorang x sakit kaki ke k ruby?
    best la, ni baru baca entry k ruby..k ruby yg pegi sana lagi la kan..Wonderful holiday!

    ReplyDelete
  2. biasa la mama kan, cepat panic....nasib baik abah jenis cool. Mama mmg sakit kaki, lagi teruk sbb kaki mama bengkak!

    ReplyDelete