Friday, June 10, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 9)

Sedar x sedar dh 9 hari we all kt US....hmmm..rasa xnak balik pulak...(boleh ke?). Bagi I, US ni kalau nk jalan2 ok la...tapi kalau nk duduk terus, kena pikir 360 ribu juta kali billion!!  Malaysia jugak yg best, no matter what!!  Semua benda murah...makan...minum...MINYAK pun still murah jika dibandingkan dgn harga kt US (kete je MAHAL!).....

We all checked in kt Days Inn, Maryland...lebih kurang 20 miles ++ from New York.   Utk hari yg kesembilannya ini, we all mmg akan jln2 sekitar New York je.  We all bergerak lps breakfast ke New York seterusnya selepas dpt tempat utk parking kereta, we all akan cari subway yg terdekat utk ke American Museum of Natural History.  We all ke Penn-Station utk menaiki train ke museum.  sementara tunggu kt subway tu, we all amik kesempatan utk alas2 perut dulu....EMB & I bought donuts, FIL bought muffins...Sebenarnya kt sini mmg kena hati2, mcm2 manusia ada....beware of pick-pockets!  Sambil2 tunggu tu I ada nampak polis bawak sorg yg bergari...ntah apa kesalahan yg dibuatnya...takottt....


Dh selesai makan, we all beli ticket - USD$2.50, valid dlm masa 2 hours.  EMB beritahu I, subway kt US ni susah nk faham, x mcm yg kt UK...kt UK senang faham sistemnya.  So, we all follow je BIL Zul.  First time naik train ni, I rasa takut sgt....train ni ganaszz giler.  Bunyi pun menakutkan.....sekali dia lalu je, habis bergegar....We all akan turun betul2 kt museum tu nnti.

Sampai kt museum we all try nk masuk ikut pintu belakang, tapi utk org2 tertentu je boleh masuk ikut pintu belakang.  Selebihnya, kena melalui main entrance.  So, we all pergi belah main entrance la...mmg ramai org dh Q utk beli ticket (harga tiket ni sebenarnya ikut suka je kita nk bagi berapa....dia mmg tulis harga tiket kt situ, tapi kita boleh tanya dia boleh x kalau kita nk bayar harga yg kita suka.  we all x tahu, terus bayar harga yg dorang cadangkan kt situ...kalau tahu awal2 mesti we all akan bayar kurang sket dr suggested price). 

Museum ni ada lebih kurang 4 floor la semua...mcm2 ada...dari sejarah American, Asian...zaman dinosaur, haiwan2 yg diawet, lautan, hutan2....semua ada...Memang kalau nk tengok semua satu hari pun x habis rasanya.  We spent most of time kt dinosaur (maklum ler EMB ni minat dgn benda2 mcm ni...).  Gambar rangka dinosaur paling byk diambilnya...mungkin utk tunjuk kt his son yg minat jugak dgn dinosaur!  EMB bwk I ronda museum tu sampai satu tahap I dh give up, x larat dh nk jalan kaki sakit sgt....Bila dia nk snap my photo pun, I x dh larat nk senyum dh!    Keterangan lanjut pasal museum ni boleh tgk sini.  After all, museum ni mmg best, byk boleh belajar kt sini....recommended to all...especially kids!  Museum ni lah yg masuk dlm movie "Night at The  Museum"....

Opposite museum ni adalah Central Park, tapi we all sekadar bertenggek di pinggiran je...x masuk jln2 kt dlm sbb hujan dan kaki pun dh letih sgt2.  Lepas tu naik train menuju ke Macy's yg paling besar kt US ni.  EMB & I didn't buy anything here..., window shopping je...survey harga barang.  FIL & MIL & BIL Zul je yg shop kt sini.  Sementara tunggu dorg shopping EMB & I lepak kt starbucks dlm Macy's tu...resting our legs for a while....

Bila dh semua siap, we all just tapau from halal food stall seberang jalan from Macy's.  Sedap jugak lamb/chicken over rice...but I like lamb more...Then, we all naik train lagi, balik ke Penn-Station, then jln kaki pegi amik kereta kt parking.  Kt subway tu, mlm2 selalu ada seniman jalanan buat show....yg bestnya, ada geng2 veteran...makcik2 dok main guitar..nyanyi...tgk video kt bwh ye...

Seterusnya, we all balik ke inn, x pegi mana2 dh lepas tu...penat dh masing2...ingat nk mandi, solat, makan & terus tido....





video




video




video



.....to be continued....

4 comments:

  1. seronok2..dapat belajaq byk perkara bila berjalan negara org ni..

    ReplyDelete
  2. seronok...betul, mmg byk benda yg dpt kita belajar...

    ReplyDelete
  3. Assalamualaikum Puan Jalan2, suka gi muzium? Bebudak mesti suka muzium ada tulang Dinosaur. Boleh pulak bergambar dlm muzium.

    ReplyDelete
  4. W'salam Yong......suka jugak gi museum. kt museum ni x kisah nk bawak kamera ke....nk amik bidio ke....Bebudak mmg suka sgt la kalau dtg museum ni...

    ReplyDelete