Monday, March 26, 2012

AKIS Year 4 Production - The Emerald Crown written by Debbie Campbell (Tuesday 20th March 2012)

Pementasan ni byk bercerita mengenai rainforests.  Mula2 Hareez beritahu I dia jadi peccary.  I pun x tahu apa itu peccary.  Setelah digoogle barulah I tahu peccary tu adalah anak beranak babi (tapi dlm description dia x ckp babi dia ckp "piglike animal").  Gambar peccary pun menunjukkan itu adalah seekor babi.  Hidung babi ni mmg satu2nya, x tertukar dh dgn haiwan lain.....I mcm marah jugak lah, apa cikgu ni, x sensitif langsung.  kalau boleh tukarlah ke haiwan lain.  Last2 cikgu dorang tukar peccary ke anteater.  oklah kan, adalah jugak sensitiviti cikgu2 ni pd agama kita. 

 Ini adalah acara kemuncak bagi year 4 during this term.  Setelah selesai acara ni, to reward the children for their efforts, the school will take them to the cinema at Landmark in Doha on Thursday 29 March.  The will be watching a film called "The Lorax", about the deforestation of rainforests. ***ini pun ayat copy jugak ni...hehe... 

Ini I copy straight from the flyers given on that day (I nk cepat, nk packing beg kakak nk pergi camping pulak hari ni - x cukup masa nk berlama2 dpn blog!)):

"During this term we have been learning all about rainforests.  We have learnt what they are and how important they are to planet Earth and to mankind.  We have also learnt about the problems facing them and how their existence is being threatened.  "The Emerald Crown" is a story about the Amazon rainforest animals whose lives are being threatened by "greedy" men who are cutting down the trees for profit with no regard for the consequences of their actions.  The "Twentieth Century Highwaymen" care nothing for the forests, only for the money the can make from selling wood.  The animals show the men the life of the forest and the lesson to be learned is that these jungle treasures can only survive if left alone.  We humans also need the rainforests, in every part of the world, to help preserve our way of life.  We have learnt that we all need to help look after our natural resources for the benefit of future generations."














Berikut adalah sedutan2 TEC yg I sempat record....

video
video
video







10 comments:

  1. Pendragon,
    Comel2 sungguh the animals, hehehe.
    tengok lah costume diaorang kan, memang beria diaorang create the animal costumes.
    Tu yg I 'terpaksa' beria create my daughter's costume jugak.
    Psst...Hareez tak mintak you buatkan dia anteater costume ke? hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. k Lg,
      I suka sgt tgk show kanak2 ni....dorang bersungguh2 sekali buat persembahan. fuhh...I lega sbb costume tu mmg sekolah yg sediakan. Kalau Hareez mintak I buat, rasanya memusing I nk kena cari kt kedai atau pergi upah jahit...al-maklum-lah....omak dia ni x pandai jahit2 ni..setakat nk jahit butang @ baju koyak bolehlah. I x sabar nk tgk Miss 8 punya show pulak...

      Delete
  2. seronok kan sekolah kat sana.. sbb besides belajar, ada
    performance etc.. my kids ni miss betol semua tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul tu Mulan, kids x rasa tertekan @ terbeban. Show ni pun sebahagian dr pembelajaran dorang jugak....belajar dlm suasana yg happy & menyeronokkan! u come here jugak lah Mulan...senang I ada geng!

      Delete
  3. cayalah,hareez bole berlakon..diam2 ubi berisi hareez nie..

    ReplyDelete
  4. sekolah kat malaysia ni jarang ada aktiviti macam ni kan...best tgok diaorang perform

    ReplyDelete
    Replies
    1. best...sbb kanak2 kan...dorang semua cute2...

      Delete
  5. Assalamualaikum Yong,

    Kaaann sonok kalau ada pementasan dan aktiviti seni cam gini. Nanti bebudak hilang rasa segan depan khalayak. Tapi Yong duduk jauh ke belakang tuh.

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak,

      budak2 sonok la dpt pakai costume tu...rugi je I x pergi awal2 lagi, boleh dpt tempat yg depan2...gambar2 x berapa nk elok la dr jauh....nk kena beli zoom lense & lense yg utk pakai waktu malam ni...

      Delete