Tuesday, December 27, 2011

Moved to Twin Mansoura Apartment

Last Saturday, we all dh checked out from  Ritz Carlton.  Actually EMB nk check out a day earlier but then the company tak bagi coz nk cukupkan 2 weeks duduk hotel.  Letih la we all duk hotel walaupun "makan tanggung berak cangkung"!  Mcm ayam daging je the kids & I.

We were here, room no. 1524 & 1525!!


kt lobby masa tunggu transport pindah dtg

paling best restroom hotel ni, ada toiletries selalunya high end product & yg penting lps cuci tangan ada handlotion..like! Like! Like! wangi sangat...(ku x boleh hidup tanpa handlotion)
Selama 2 minggu I kt Ritz Carlton, I dpt kumpul satu plastic bag besar toiletries jenama Bvlgari.  Best...

ha, ni sibuk nk tangkap gambar kt rumah biskut

video
luggage semua masuk pick up ni
we all  naik MPV ni
pindah sini!!  Gambar Google
dpn pintu apt.
bedroom 1
bedroom 2
bedroom 3
living room


video
lega dpt masak, walaupun simple je...rindu sgt2 nk masuk dapur & masak
lempeng bawang pun sedap!  lama dh asyik melantak western food je, kali ni dh boleh masak boleh masak style sendiri
shopping barang2 dapur
Pindah masuk apt. rasa lega sikit sbb boleh masak, buat laundry setiap hari (kt hotel boleh laundry tapi x boleh lebih QR400.00/person/week)...puas sbb boleh buat sendiri semua benda.  Apt. ni semua lengkap (fully furnish), tapi sejuk ya amat....x paham kenapa rmh we all ni sejuk sgt.  dlm rmh pun kena pakai jacket bagai.  Bila tanya yg org Nigeria kt tinggal kt floor bwh tu, dia kata rmh dia panas pulak...haish...aircond mmg off dh sentiasa tapi masih  jugak sejuk.

Buat permulaan, makanan kt dlm fridge dorang dh sediakan mcm fruits, juices, butter, eggs, sugar, milk, nescafe, lipton, bread....yg lain2 kalau nk masak kena beli sendiri lah.  Ok la kan...sementara we all nk pergi beli brg dapur ada jugak pengalas perutnya.

We all jalan kaki lebih kurang 20 minutes utk ke supermarket al-Meera yg menjual keperluan harian.  Brg2 byk jugak, tapi MAHAL....ada juga sesetengah barang yg agak murah dr M'sia.  Ini pun we all jimat2 jugak, sbb belum gaji lagi.  Bila EMB dpt gaji nnti barulah boleh normal semula perbelanjaan dapur, hehehe...Bila kira2 balik, hmmm...lebih kurang perbelanjaan we all kt M'sia jugak la...x byk beza.  Kalau kt M'sia belanja dapur lain, belanja pasar malam lain pulak, weekend bila jln ke mana2 lain pulak...Ini hanya belanja dapur je, tentu lebih menjimatkan paling tidak pun mesti lebihkurang je.

Skrg ni problem paling besar ialah transportation.  Susah nk bergerak ke sana ke mari dgn riang, sbb kena jalan kaki or kena catch cab.  Susah sbb ada anak2 yg ramai ni jln kaki...kesian kt dorang ni.  Faham2 je la, kt sini org2 dia drive mcmana.  Hon2 tu perkara biasa...bwk pun brutal je I nampak....ada jugak yg ok tapi  byk yg tak ok la.  Rasa2nya mcm malas je nk amik driving license kt sini.  Tgk keadaan dulu lah nnti mcmana.  Kalau confident nnti baru nk amik rasanya.

26/12/11 - pergi buat fingerprinting utk buat RP.  Once dh dpt RP nnti baru lah lega sikit.  EMB boleh lah sewa kereta ke apa buat sementara nk beli kereta sendiri.

suasana kt tempat amik fingerprint

Itu saja kot update utk kali ni.  Susah nk update selalu sbb wifi internet x stable.  Kejap2 disconnect, kejap2 disconnect.  Nk update N3 ni pun makan masa 2 hari taw!  I pun nk kena buat homework jugak ni, nk study buku Marhaba ni....




video

I suka masuk restroom ni!!




4 comments:

  1. i like 'makan tanggung,berak cangkung'..hehe
    Rsa cam patah kaki kan bila x da kereta ni, tp takpe nanti pas beli kereta bara ble walkwalkfindeat puas2..

    ReplyDelete
  2. Wanie: lor..kami dpt 3 bilik kt Ritz Carlton hari tu, tapi yg gunanya 2 bilik je. kalau sape2 nk menumpang duk situ boleh je masa tu...hehehe...boleh sama2 "makan tanggung berak cangkung". Betul tu wanie, patah kaki xde kereta ni. Skrg ni, Adi p shopping groceries sorg je jln kaki. Bagi list kt dia, tapi biasalah kalau dia p beli mesti ada yg lupa gak walaupun dh bagi list! Hari tu, semua p jln kaki ke supermarket, bila nk balik brg2 pulak byk...terpaksa amik kereta sapu. dia charge mahal walaupun dekat je...x patut...x patut...

    ReplyDelete
  3. simpan sebotol dua lotion unk akak ye..akak sudi menerimanya...hihi

    Takpe...jalan kaki good exercise...boleh kurus nanti. Memang diorang brutal bawak kereta kan.

    Lempeng bawang tu cantik je dan semestinya sedapss

    ReplyDelete
  4. k kasihredha: Insyaallah kak....bisa diatur hihihi...tapi kena tunggu I balik tahun dpn la....botol lotion kecik2 jenis miniature tu, ok ke?

    betul kak, dorang jenis bwk kereta. takut kadang2 tu kalau jln @ nk cross jln.

    hahaha...lempeng tu sedapss sbb we all kelaparan....mulut ni asyik nk mengudap je!

    ReplyDelete