Tuesday, April 10, 2012

Ayam Percik Kelantan

Suddenly rasa nk mkn ayam percik pulak.  Called mak tanya resepi.  Oh, senangnya nk masak ayam percik ni.  Bhn2 pun x susah nk cari.  Ada version yg byk lagi bhn2nya, tapi I lebih suka yg simple mcm mak buat!






Resepi Ayam Percik 


Bahan-bahan:
-  ayam (perap dgn garam, halia & bwg putih yg ditumbuk)


utk kuah percik:
-  santan
-  bwg merah, halia & bwg putih (bwg putih letak sikit je, seulas pun dh cukup, kalau xnak letak pun xpe....takut muak nnti kalau byk bwg putih) } blend
-  serai (diketuk atau racik halus blend sekali dgn bwg merah & halia di atas) mine blend sekali terus
-  sedikit  tepung beras utk memekatkan kuah percik
- garam, gula, jus asam jawa

Cara-cara:

1.  Ayam diperap terlebih dahulu beberapa ketika.
2.  Masak kesemua bhn2 utk kuah sehingga pekat.  Masukkan garam, gula & jus asam jawa secukup rasa.     Siap & ketepikan.
3.  I guna oven utk bakar ayam ni.  Bakar sekejap ayam pastu percikkan kuah putih tersebut, bakar lagi beberapa ketika, kemudian terbalikkan percikkan lagi kuah putih bakar lagi.  Ulang proses tersebut sehingga ayam betul2 masak.
4.  Kuah percik yg lebih tu bolehlah tuang atas ayam tu.  

12 comments:

  1. sama....kita serupa
    resepi akak pun sama mcm di atas..
    cuma akak kurang rajin (bukan ke sama dgn malas...hihi) nak buat...mkn suka sgt2
    aduiiii teliur wehhh

    ReplyDelete
  2. k kasihredha: resepi akak pun sama ye...hihi...I pun kurang rajin kak...cuma nk tukar2 menu je ni, bagi ada kelainan. x pernah buat pun sblm ni...dulu2 kan senang, rasa nk mkn ayam percik je boleh cari kt pasar malam!

    ReplyDelete
  3. nnti ble try resepi ayam percik kelate ni..
    mmg x pernah masak lagi ayam percik ni..
    wanie pun x suka letak bwg putih byk2,
    sbb bau dia busuk x lalu nk makan..

    ReplyDelete
    Replies
    1. wanie: dh pernah mkn ke ayam percik kelate ni? Adi mmg suka mkn ayam percik ni...k ruby pun x suka bwg putih byk sgt sbb boleh buat bau badan!

      Delete
  4. Biasa saya tambahkan sikit cili utk bagi warna & rasa pedas pd kuah tu... Tak suka la kuah dia warna putih... Tapi ayam percik kelantan mmg sedap

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudipVSsenduk: tambah cili pun sedap jugak tu! ada org tambah belacan...., jintan2...ikut selera & citarasa masing2. I x boleh nk tambah cili sbb anak2 I x tahan pedas...

      Delete
  5. Salam Yong,

    Dok jauh pun masih buleh buat Kelantan Melantan punya menu...akak buleh masak sambal sardin jer!

    ReplyDelete
    Replies
    1. waalaikumussalam kak, kalau bhn2 ada bolehlah buat...santan tu I guna santan dlm tin je. xpe, akak sabar dulu...x lama lagi dh nk balik dh tu...

      Delete
  6. macam resipi my mum jugak ni.. lama tak buat sbb kat sini senang nak beli.. masa dolu merantau rajin jgk buat.. hehe..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulan: I pun kalau x merantau sure x reti nk buat sendiri sampai skrg agaknya...

      Delete
  7. Replies
    1. Mieda Rahman: try lah buat...resepi kt atas tu basic shj, boleh alter ikut citarasa sendiri. nak pedas boleh tambah cili!

      Delete