Saturday, March 31, 2012

Keropok Lekor Made in Qatar

Yay.......I berjaya buat sendiri keropok lekor from scratch!  Tetiba rindu nk makan keropok lekor.  I ni mmg hantu keropok lekor.  Mana boleh hidup xde keropok lekor.  By hook by crook I kena buat sendiri jugak ni.  SMS my friend & called my sister nk tanya resepi keropok lekor ni.  Resepinya simple je, nk buat tu yg renyah sikit.  Terutama nk proses ikan, nk amik isi ikan.  Tu yg paling leceh & paling I x suka buat....I beli ikan kembung 2 kilo, I upah dorang siang QR2.00 utk 2 kilo ikan tu.  Jimat dh satu kerja.  



Alhamdulillah dpt jugak merasa keropok lekor buatan sendiri di bumi Qatar ni.  I sharekan resepi keropok lekor ni buat sesiapa yg berminat utk mencuba.

1.  Resepi Keropok Lekor my sister - yg ni basic & simple punya resepi

Ingredients:
-  Isi ikan (I guna blender utk kisar)
-  Tepung sagu kalau xde boleh guna tepung ubi, paling2 xde pun boleh guna corn starch
-  Garam
-  Serbuk Perasa (optional, x letak pun xpe)

Method:
 Isi ikan yg dh dikisar tu kita uli dgn tepung (I guna tepung ubi, sbb sini xde tepung sagu), masukkan sedikit demi sedikit tepung tu tapi agak2 la, jgn terlalu byk tepung takut nnti tekstur jadi terlalu kenyal, nk mkn x sedap pulak.  Masukkan garam & serbuk perasa, uli lagi sampai sebati.  Then, tabur sedikit tepung ubi tadi kt surface tempat kita nk gentelkan dia (xnak bagi adunan tu melekat).  Bentukkan panjang2, pastu potong ikut suka lah nk potong serong ke macamana).  Sbb I suka yg simple, jadi I terus je goreng keropok tu.  Kalau ikut cara panjang, kena rebus dulu keropok tadi).  

2.  Resepi Keropok Lekor my friend

Ingredients:

-  Isi ikan (I guna blender utk kisar)

-  Tepung sagu kalau xde boleh guna tepung ubi, paling2 xde pun boleh guna corn starch
-  Sedikit tepung naik sendiri
-  Sebiji Telur
-  Garam
-  Serbuk Perasa (optional, x letak pun xpe)

Method:
Sama spt resepi no. 1 but tambah sedikit tepung naik sendiri & telur je.

**utk kali ni, I guna my sister punya resepi sbb lebih simple.  Next time, I nk try my friend punya resepi pulak. 

10 comments:

  1. yeay....berjaya jugak akhirknya merasa keropok lekor kat Qatar :-).
    I pun pernah try buat keropok lekor tp tak jadi sgt and then leceh pulak tu so terus malas nak buat lagi, hehehe.

    ReplyDelete
    Replies
    1. k LG: I ni kan, sbb suka sgt makan keropok lekor ni yg terpaksa buat sendiri. kalau ada jual x rajin I nk buat sendiri...

      Delete
  2. wahhh mahal kepok lekor ni...sebab jauh..
    berjaya juga...tahniah2

    ReplyDelete
    Replies
    1. k kasihredha: ada jugak org jual keropok lekor kt sini (ramai yg rajin buat bisnes ni akak). mcm biasa lah mahal ya amat...bhn2 sebenarnya x ler mahal sgt...tapi labour cost tu yg mahal! harga ikan kembung kt sini murah jugak rasanya QR8.00/kg (RM6.72), I beli 2kg dia bagi QR15.00 (RM12.61)...

      Delete
  3. Salam Yong,

    Ohhh gitu yaa resepi dia, nanti balik Malaysia nak buat tp nak boh banyak ikan dan jemur, nak buat kepok kerin!
    Tahniah berjaya buat kepok lekor sendiri!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Waalaikumussalam k halima,

      senang je bhn2nya akak....haah, buat keropok kering pun boleh. kalau buat sendiri boleh taruk ikan byk2 mesti lebih sedap dr yg beli kt kedai...terima kasih kak, oh...terharunya!!

      Delete
  4. waaahhh, bagus ni.. macam buat fishball je kan.. my fren siap bisnes kopok lekor kat miri.. dia freeze kan semua ikan, then guna mesin kisar daging utk kisar semua ikan beklu termasuk tulang2 tu.. but i guess takde tulang lagi bagus kan..

    ReplyDelete
  5. Mulan: haah...mcm buat fishball jugak ni. kalau ada mesin tu senanglah, dgn tulang2 sekali boleh masuk. leceh lah nk proses ikan tu...tapi I lebih suka kalau xde tulang

    ReplyDelete
  6. Rajinnya dia! tersangatlah kagum

    ReplyDelete
    Replies
    1. sudipVSsenduk: x rajin sgt sebenarnya tapi sbb nk sgt mkn ni, terpaksa kena gigih sikitlah...hihi...

      Delete