Tuesday, February 25, 2014

Home Grown Strawberries & Garden Update

Dah lama I tak dpt nk enjoy belek2 garden ni lama2.  Bosan dgn gardener tu, bila nampak I sibuk gardening je, nnti dia dtg lah menyibuk juga....hari tu beritahu kt I, tak boleh siram pokok everyday time winter ni.  2-3 hari sekali baru siram.  Pastu I ikut ckp dia selang sehari baru siram, apa jadi? Pokok2 I layu kekuningan.  Haish!  Tak boleh pakai ckp gardener ni.  Tentulah kita lebih faham keadaan pokok yg kita tanam & jaga dgn penuh kasih sayang ni!

Skrg ni, I keluar siram pokok cpt2 malas  nk bg gardener tu nampak.  Tak pasal2 dia dtg pulak...selalu jugak anak2 pokok yg I tabur biji dia cabut habis.  Geram pun ada ni...kalau tak nampak kita keluar buat gardening, takdenya dia nk datang tunjuk rajin.  Sebenarnya, I rasa dia takut bos dia nampak dia tak buat kerja.

Ok lah, dr layan citer gardener tu baik kita layan gambar garden yg tak seberapa ni...











pokok tomato

pokok kesum

daun bawang

daun sup

serai & tebu
















lavender









6 comments:

  1. Replies
    1. k sham: seronok bila pokok2 dah mula mengeluarkan hasil..alhamdulillah

      Delete
  2. wah!!!!subur2nya tanaman u PD. tak sangka tempat panas camtu pun blh subur segar bugar. tangan u mmg sejuk ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. ros: alhamdulillah...I started semai2 benih & tanam2 ni bulan oct last year, cuaca yg I rasa sesuai utk pokok2 hidup subur. tak lama lagi bila dah masuk musim panas pokok2 yg tak tahan panas akan mati kekeringan la...tgn sejuk? aminn...sukanya I rasa...hikhik

      Delete
  3. fullamak meriahnya yr garden..mcm2 ade..kalah kita kali nie..good weather kan sbb tuh blh tanam sayuran sejuk tuh...paling best ade kesum tuh..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummuAidan-Arissa: noooo...mana boleh lawan u punya garden for sure I lah yg kalah dulu :)

      tak lama lagi dah nak panas balik dah, tak tahu lah kesum tu boleh bertahan ke tak ni...sayang rasanya dah elok dia hidup tu

      Delete