Wednesday, April 3, 2013

Nasi Kerabu

Kebetulan ada stok ikan kembong byk kt dlm freezer.  Tgk bhn2 pun ada utk buat nasi kerabu.  So, apa lagi on ajelah nasi kerabu hari ni.  Start buat dr pagi, maklumlah nasi kerabu ni nampak mcm senang tapi byk benda nk kena buat.

Bermula dgn masak nasi dulu.  Seblm ni I guna kunyit utk jadikan ia berwarna kuning, kali ni I guna saffron pulak.  Saja nk bereksperimen kebetulan ada saffron yg I beli utk buat nasi beriyani yg blm buat sampai skrg ni!  But I lebih suka letak kunyit lah lebih sesuai & lebih bangkit aroma dia....

Then, buah kuah tumis sambil bakar ikan.  After that, sangai kelapa parut...then, tumbuk.  amik isi ikan pulak.  Goreng ikan celup tepung, potong ulam (salad)....lamanya baru siap semua.  Itu yg I x rajin sgt nk buat nasi kerabu ni.  Bila saat teringin sgt2 & ada byk masa baru lah I buat.  Kebetulan skrg ni cuti sekolah ada lah masa nk buat ni.




8 comments:

  1. Bestnya nasi kerabu kuning gitu..betul tuh nak buat nasi kerab mmg leceh sbb byk bahan kena prepare..at least anak dara u leh tlg kan..hheheh

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummuaidan: tu yg I x rajin nk buat tu, unless teringin sgt...

      Delete
  2. Wamboii sedapnya....nekcik suka kelapa dia ngan sambal...tsk suka sayur ulam dia tu..selalu makcik jual tu marah...nasi kerabu takde kerabu!!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nekcik: boleh lah nekcik utk makan sendiri. haah..betul ckp makcik tu, nasi kerabu xde kerabu! tapi dah nekcik x suka dia boleh nk kata apa lah kan...

      Delete
  3. tak pernah masak nasi kerabu tapi suka makan ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kniedaz: kalau ada org jual, I rasa baik beli ajelah kot...nk buat ni renyah juga,mkn masa kecuali kita ada byk masa...

      Delete
  4. Sangat sukaaa Nasi Kerabu... kalau jumpa memang tak tolak punya...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Huda: sambal tu kalau taruk sambal belacan lagi kick!

      Delete