Resepi pencuci mulut ini I ambik dr sini. Sedap! tapi nya sendiri buat sendiri makan....EMB & the kids x pandai nk mkn ni, kecuali si kakak aje yg pandai mkn kuih-muih tradisional ni!
Resepi dr blog The Cat, The Rabbit & The Hedgehog (Shidah, I mohon share ye!)
Resipi Butir Nangka
Untuk dough butir nangka tu
Tepung Pulut
5-6 helai daun pandan - blend dan ambik air
cara2
1. campurkan air daun pandan dgn tepung pulut, tambah tepung pulut jika perlu, sampai tepung tak melekat dijari. dough sama dengan dough onde2 buah melaka. Gentelkan berbentuk bujur kecik2.
Untuk kuah butir nangka
250ml santan
100ml air
6-7 tbs sugar
1/2 tsp salt
1 tbs halba
1 inci halia, dihiris halus
cara2
1. panaskan santan dan air dalam periuk bersama dengan halba dan halia.
2. apabila santan mendidih, masukkan butir nangka, masak sehingga butir nangka timbul. add garam dan gula, hidangkan
.
salam PD..
ReplyDeletesedapkan butir nangka nie..my feveret jgk. kalo blk kelate beli jer..dok sini kena buat kalu nak mkn...:)
waalaikumussalam ummuaidan: mmg sedap kan..samalah kita fav butir nangka ni. balik kelate kita senang main tunjuk2 je nk mkn kuih apa. insyaallah tahun ni I balik berpuasa di kelate...hmmm...dah terbayang juadah berbuka & kuih muih yg bermcm2 jenis!
DeleteFav akak ni
ReplyDeleteDah lama x mkn...
Kalau akak buat biasanya akak sorang je yg mkn..suami Dan anak2 x suka
k kasihredha: kita sama kak, I mmg suka mkn butir nangka....tapi suami & anak2 x suka (maklum lah...acuan lain, x sama asal negerinya..hihi..) I sorang je pun yg mkn, pastu si kakak mkn sikit!
Deletelast night kat master chef selebriti Malaysia,syanie buat pengat ini juga,dia kata sebab dia berasal dari Kelate,sebab tu dia pilih buat pengat ini,kat umah kak jana pengat tak berapa laku,anak-anak tak suka manis,so kalau kak jana teringin kak jana beli je
Deletek jana: mmg pengat ni berasal dr kelate. sesekali bila dah lama tak mkn mmg rasa rindu nk mkn. kuih muih memori masa zaman budak2 dulu...kt rmh ni pun samalah jugak kak, tak laku!
DeleteOooo butir nangka namanya....makcik pernsh la buat tp bulat..kaler2 can traffic light n santan tak letak halba. Nxt time trycm ni..but like you..si makan sorang :)
ReplyDeletemakcikkantin: haah namanya butir nangka. kebiasaannya org buat kaler ni (kaler dr daun pandan). makcik punya tu mmg kretip buat kaler2 hehe...kalau mkn sorang x boleh nk buat byk lah kan..tapi xpe, puashati boleh adjust rasa manis tu ikut citarasa kita sendiri...kalau beli di kedai santan tu kadang2 rasa manis sgt! melekat kt tekak...
DeleteDua kali mama baca resepi, nak cari kot ada nangka dalam ingredients. Tak ada! Hehehe
ReplyDeleteMamaFami: konpius kan nama resepi ni...nama je butir nangka tapi tak guna biji nangka pun nk buat nya ;)
Deleteohhhhh my feveret ni...!!!
ReplyDeleteMulan: my fav gak!
DeleteSalam perkenalan.
ReplyDeleteSaya suke sgt butir nangka ni.
n suke juga quote yg last tu 'if anyone tries to lecture about your weight.. eat them' hahhaha :)
ctsal: salam perkenalan juga! kalau suka boleh try buat. senang je nk buat tu...
DeleteI pun suka quote yg last tu!