Saturday, October 27, 2012

Ceritera Raya Haji Kami

Selamat Hari Raya Aidil Adha Maaf Lahir & Bathin (mcm best pulak eja mcm ni) buat semua!!

Sehari sblm raya ptg tu I kalut buat rendang ayam, actually rendang ni boleh siap awal lagi memandangkan I dh siapkan bhn2 dr awal pagi lagi.  Tapi nya, masa tgh masak tu kerisik pulak x cukup.  So, terpaksa keluar beli kelapa kering...rugi masa kt situ.

Tgh busy2 masak kt dapur tetiba "ding dong"  bunyi bell...x tahu siapa Hareez dh bwk masuk satu plastik yg ada byk container.  Misteri sekejap siapa yg hantar ni...memandangkan I x sempat nk jumpa.  Plastik tersebut berisi makanan yg sedap2 hahaha...mcm sambal goreng jawa, rendang ayam, kari daging/tulang & nasi impit & lemang segera serta satu container berisi tuna salad!  mcm org mengantuk disorongkan bantal pulak.  Check handphone ada missed call nebor depan rmh, agaknya dia yg bagi ni...I returned her call then mmg dia yg call sbb nk hantar makanan.  Terima kasih kak....., syukur sgt2...alhamdulillah.

juadah raya yg my nebor kasi
Pagi raya we all sembahyang raya kt padang sekolah...dorang mmg buat sembahyang raya kt padang.  Best jugak, cuaca pun nyaman je pagi tadi.  selesai sembahyang raya  kanak2 bertempiaran berlari menuju ke canopy yg menyediakan hadiah2 utk kanak2.  I nampak hadiah2 tu berupa toys...dgr cerita company memperuntukkan QR32,000 utk hadiah tersebut.  I pulak x bwk anak2...lps khutbah raya, terus balik amik anak2.  Sophie baru bangun.  Siap2 dorang terus pergi semula ke padang.  xde rezeki....hadiah dh abis...org pun semua dh balik...:(

Balik semula ke rmh, I siap2kan juadah raya we all yg x siap2 lagi ni...rendang dgn nasi impit je yg dh siap.  I buat relax je kali ni sbb ada jamuan raya.  Boleh mkn kt sana dulu...

Jamuan Aidil Adha Malaysian Al Khor

nampak tak balang biskut cover kaler merah tu?  sedap taw choc chip cookies tu...tuan cookies tu pun dh bagi resepi kt I.  nnti nk try buat

tercapai jugak hajat nk mkn satay!





Then, petang tu we all jemput our friends dtg...mcm ramai aje kan!  satu family je pun...actually lama dah berniat nk jemput dorang ni dtg rmh.  asyik tertangguh je...lagipun time ni I rasa masa yg sesuai nk jemput dtg rmh.


kali ni buat juadah simple je, rendang ayam, nasi impit & soto ayam

soto ayam (psst...segan nk tunjuk gambar rendang ayam...EMB ckp x mcm rendang, dh jadi serunding rendang ayam tu.  sbbnya I silap suruh tukang potong ayam tu potong kecik masa beli.  akibatnya rendang I jadi serunding).  but, don't worry ok...EMB ckp rasa tu ada
bergambar raya express sblm keluar ke jamuan raya

18 comments:

  1. Selamat Hari Raya PD..wah sangat meriah yer raya disana..mcm hari puasa lak tengok juadahnya..pelbagai2..bestnyerr....siap ade jamuan khas raya lg yer..dah cukup bagus tuh..oklah selamat hari raya aidil adha utk pd sekeluarga...byk dpt daging unta takk..hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummuaidan: Selamat hari raya juga buat ummuaudan sekeluarga...alhamdulillah...raya haji ni meriah kt sini sbb ramai warga malaysia yg x balik. raya puasa hari tu mmg sunyi je x byk aktiviti sbb ramai yg balik m'sia beraya kt sana. psstt...daging unta x dpt pun...x pe lah dulu dh try beli, tapi x boleh nk enjoy lah lah mkn. Lebih suka daging lembu. rindunya nk mkn daging korban...sedap...daging fresh.

      Delete
  2. Selamat Hari raya..maaf lahir Dan bathin ♡
    Akak pun selalu rendang Ayam jadi serunding..sebab ayam daging lembut sikit isinya. Kalau rajin gi pasar...baru beli ayam pencen yg liat sikit isinya. Org dulu2 guna ayam kampung....tu pasal x berderai...sb aym kg pun isi dia pejal.
    Nanti kalau dah jd choc chip tu...kasi resepi ye.
    Okkkk..hugsss

    ReplyDelete
    Replies
    1. K kasihredha: selamat hari raya kak..sama ler kita kak. yg penting rendang tu sedap kan..serdak dia sedap mkn dgn ketupat ataupun mkn begitu saja. Ooo...sbb tu ada org buat rendang guba ayam pencen...ok nnti I share resepi choc chip tu ye kak.....hugsss

      Delete
  3. Wah semua makanan sedap sedap belaka...:-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Norhanim: haah...semua makanan sedap2 :-)

      Delete
  4. Mmmm...that food looks so good!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Michelle: yes it is...not just look so good....nice & yummy to eat too :-)

      Delete
  5. Balang tutup merah....mcm ku kenal je....

    ReplyDelete
    Replies
    1. Faeiyz: ehem ehem...mcm kenal aje kan!

      Delete
  6. salam aidil adha..!!

    seronok makan ramai2 time raya di bumi asing ni kan...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mukan: Salam aidil adha! mmg seronok...terubat lah juga rendu kt kg halaman

      Delete
  7. Selamat Hari Raya Aidiladha ^_^

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kniedaz: Selamat Hari Raya Aidiladha....

      Delete
  8. apasal tong air tu di letak depan pintu rumah...?

    ReplyDelete
    Replies
    1. uncle: sbb bila org yg deliver air tu dtg dia terus tukar dgn tong yg dh berisi air...tong kosong tu we all letak kupon siap2. semua org buat mcm tu kt sini....sbb lori yg deliver tong air tu x tentu hari apa dia masuk hantar air. apa yg pasti setiap minggu dia mesti masuk hantar air

      Delete
  9. Salam..
    wah sedap2nya makanan tu. paling suka sekali satay dan soto yg mengancam tu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. umiyumi: waalaikumussalam. satay sgt best, lama betul I x mkn satay...so, masa jamuan tu mmg layan selera habis la hehe...soto tu I ikut resepi Chef Mat Gebu...and thanks sudi berkunjung ke sini :)

      Delete