Thursday, April 4, 2013

Another Kelantan Delight - AKOK KEDUTZZZZZ

Sehari dua lepas ternampak iklan kwn di sini dlm FB yg buat kuih akok kedut ni utk dijual.  I teringin nk mkn tapi malas nk order.  Setelah I googled pasal akok kedut ni, I jumpa resepi akok yg senang nk buat guna oven.  So, apa lagi...bhn2 mmg dah tersedia di rmh, I buat sendiri ajelah.  Sekejap je dah boleh menikmati akok fresh from the oven yg panas2...yums!



Resepi Akok Kedut

Source:  Azie Kitchen

Bahan-bahan (21 biji)
5 biji telur
200 ml pati santan
100 ml air
150 gram gula melaka
30 gram tepung gandum
3 helai daun pandan- disiat-siat
2 cubit garam halus 
    Cara cara:
    Masak air bersama gula melaka dan daun pandan hingga mendidih. Tutupkan api.

    Masukkan santan. Tunggu suam sedikit, kemudian masukkan telur dan tepung. Blender sehingga rata. Tapiskan.

    Panaskan oven pada suhu 200C. Panaskan acuan baulu/muffin ke dalamnya. Masukkan sedikit minyak dalam setiap acuan.

    Isi penuh acuan dan bakar selama 10 minit. Kuih ini akan mengembang. Bila dikeluarkan dari oven ia akan sedikit mengecut. 

    8 comments:

    1. mcm senang jer kan bhn2 nak buatnya..lama dah berangan2 tp nak tergerak2 jgk..:)

      ReplyDelete
      Replies
      1. ummuaidan: bhn2 nk buat senang je...kalau teringin sgt mesti kita akan tergerak nk buat :)

        Delete
    2. wah waaaahhhh... kalo dekat boleh i order.. sedap kan kuik akok ni..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Mulan: owh...nikmatnya dpt mkn kuih akok...

        Delete
    3. Kalau g umah mak mertua SIL kat Machang, mesti singgah beli akok ni..mr hubby hantu akok..saya kurang sikit..

      ReplyDelete
      Replies
      1. Kniedaz: kalau dpt yg org jual panas2 tu mmg sedap!

        Delete
    4. Salam
      Hugs
      Akok ni Kalau makan panas2 mmg sedap.
      Dulu2 arwh nenek selalu buat...guna sabut kelapa je.tp asapnya masyallah...pedih mata

      ReplyDelete
      Replies
      1. k kasihredha: Waalaikumussalam...hugssss akak lama2 :)
        betul tu, akok kalau mkn panas2 teramatlah sedapnya kan...I lebih suka akok yg dibuat secara tradisional, bakar guna sabut kelapa...aroma dia lain

        Delete