Wednesday, December 21, 2011

Medical Check Up

Yup, semalam kena buat medical check up utk buat RP.  We are required to do so by the Gov.  Only EMB & I je, the kids x kena buat.  Morning, company bus dtg amik, ada satu lagi family from Nigeria yg akan bersama2 we all utk check up ni.  They're so nice couple...although they are black, but they are so kind.  Then, bus gerak lagi masuk bandar pastu stop utk amik lagi 3 guys from Algeria.  Pastu pergi ke satu tempat, mungkin hospital, mungkin klinik or Occupational Health Clinic....I don't know....I ikut je bus driver yg serba tahu itu.

We all berkumpul kt satu tempat, male & female kena asing, EMB & I got separated at this point.  EMB with the boy & I'm with the girls.  I got panicked a bit as EMB & I always like belangkas.  Oh man...., I lost my spokesperson & my translator too!  Well, I'm afraid that I can't speak & understand well.....Luckily, I had that Nigerian lady with me.  I just follow her!  

Kt sini mmg ramai org.  Semuanya org luar yg mungkin nk buat check up mcm we all jugak.  Dh siap  Q semua, bila sampai kt kaunter, form we all kena reject sbb appointment date dh lps....satu masalah lagi ni.  Nigerian lady ni, inform kt I kita kena jumpa one guy name Abdul Aziz.  Tanya kaunter pertanyaan kt dpn tu, dia beritahu la masuk sana.  Then, we all masuk la kt tempat dia tunjuk tu.  Pastu ada beberapa org minah arab yg berpurdah semua ni, panggil we all dgn kasar.  Nigerian lady (yg bertindak sbg spokesperson), beritahu we all cari org ni.  Dia dgn sombongnya & suara x friendly langsung beritahu itu ini yg I x boleh nk tangkap English dia yg accent arab tu.  Dh tu, main campak2 pen pulak kt we all ni.  Hish, geram betul nengok perangai minah arab yg kurang ajar ni.  Kalau kt M'sia dh lama dh kena minah ni dgn I.  Tapi mengenangkan kita kt negara dia, biar je la....sabarrrrrrr......Pastu we all carilah, still x jumpa org tu.  Lps tu, tgh we all tercangak2 ni, nasib baik geng lelaki pun keluar.  Dorang pun menghadapi masalah yg sama.  Driver serba tahu tu pun dtg beritahu semua suruh tunggu dlm bas je.

Balik semula ke bas.  Tunggu sekejap, then driver tu dtg.  Ikut dia lagi sekali ke tempat tadi.  Tiba2 dtg sorg pak arab ni.  Dia yg akan uruskan masalah we all ni.  I x tahu sape dia, mungkin kaki company jugak kot....sbb bila dia dtg, semua jadi mudah & senang.  We all, geng pompuan ikut sorang minah arab yg dtg amik....semua jadi mudah....boleh potong Q.  minah2 arab yg kerja kt situ pun mcm x boleh nk kata apa dh...kena bagi priority kt we all.  Dia yg uruskan bwk sana bwk sini....ikut pintu dlm, x ikut pintu biasa.  Mula2 pergi buat blood drawing, potong Q jugak, pastu buat x-ray, pun cpt jugak.  TENGOK.....bila dtg org dia yg berurusan bagi pihak kita, semua jadi senang, mudah & cepat!  Kalau x, layan x layan jer...I x boleh lupa bila sorg minah arab ni ckp lps buat x-ray,"take your baber!!",  I x faham...huh "baber" apa tu...?  pastu that Nigerian lady mungkin dia faham kot, dia amik kertas & passport we all kt meja tu.  Owh...rupa2nya "take your paper",  org arab x boleh sebut huruf P....P akan jadi B ok. Bila dh abis tu, tunggu sekejap then, we all gerak ke bus...geng lelaki dh lama dh siap...

Setelah selesai tu, we all dihantar kembali pulang ke hotel & tempat penginapan masing2.  Hari tu, I belajar byk perkara.  Juga bersyukur krn bertemankan that Nigerian lady which is so nice to me.....

Gambar dinner je ada ni haa...I x amik gambar pun kt tempat medical check up tu...malasss......

skrg dh jemu order room service, we all turun mkn kt restoran hotel ni, buffet...


video

6 comments:

  1. eee, minah arab ni mmg sombong btul. mentang2 la kita dok tempat dorang, berlagak buat layan x layan je. tp mmg selalu jgk dgr yg org arab ni sgt2 sombong tmbh2 bila kita kat tempat dorang..

    ReplyDelete
  2. wanie: sangattt...dorang ni spesis yg kasar...syukur jadi Melayu yg penuh adab sopan!

    ReplyDelete
  3. mmg betul la pepatah, hujan emas di negeri org...

    ReplyDelete
  4. memang sikap diorang mcm tu
    sebab tu le para nabi diturunkan di sana

    ReplyDelete
  5. duduk tempat orang mmg kena byk bersabar.. nnti lepas ni dah expert, mesti ok dah tu.. stay strong..!!

    ReplyDelete
  6. sudipVSsenduk: tempat sendiri la best kan, tapi pengalaman berada di rantauan ada pahit manisnya sendiri

    k kasihredha: skrg I dh lebih bersedia menghadapi karenah mcm tu

    Mulan: aah Mulan kena byk sabar...amik masa nk sesuaikan diri kita dgn persekitaran baru. Tq for your support!!

    ReplyDelete