Tuesday, December 13, 2011

Malaysia - Qatar, 10/12/2011

Sebenarnya we all terpaksa berangkat awal seminggu dr date yg sebenar krn, boss EMB nk dia masuk awal.  Lagipun EMB pun dh boring tanam anggur selama lebih kurang 3 minggu.....dia dh tergedik2 nk masuk kerja semula.  Byk plan we all terpaksa dilupakan....dh short seminggu.  Ingat nk ler, jln2 ke JB melawat Johor Premium Outlet tu...yg dikatakan mcm outlet yg dekat New York sana tu.  I nk ler jugak survey2 handbag Coach ke....kot2 harga dia murah mcm yg I beli kt US dulu tu...hahaha...x abis2 shopping.  Kalau ayah I dgr ni sure kena marah....

Ok lah, flight dr KB airport yg paling awal yakni, 6.45am.  Masing2 terpaksa bangun awal.  Paling kesian the kids lah....seawal 3.00am dh kena bangun mandi dh.  Bergerak dr rmh ke KB airport pukul 5.00am.  Solat subuh di surau airport.  Part ni yg I paling malas nk cerita ni....part perpisahan dgn family....part yg penuh drama & airmata ni.....:((((



antara ahli keluarga yg turut sama menghantar we all di KB airport

KBR - KLIA, MAS



Tiba di KLIA, dh ada BIL Zul & ustaz serta isteri (EMB's family's friend) menunggu.  We all bergegas ke McD utk breakfast sbb perut pun dh menggelegak ni...LAPARRRRRR.....

Then, MIL & FIL, BIL Ri & family, BIL Lon sampai.   Lama lps tu my brother & family from Kajang pun sampai juga.  We all kalut sgt masa kt KLIA, ntah mcmana we all boleh x sedar kaunter check in tu bukak bila...EMB dok tgk kt screen yg depan tu jugak...tapi dia x tunjuk kt situ.  Sedar2 kaunter dh bukak, Q dh panjang.  kelam kabut jugak lah, sbb takut gate tutup nnti.  Dh x boleh nk snap2 gambar group....Nk bye2 lama2 dgn family pun dh x boleh...terpaksa disingkatkan.  Slps doa dibaca oleh ustaz, berdakap2an dgn family members apa semua....we all bergegas masuk ke dalam.....Terima kasih buat semua yg datang masa kt KB airport & KLIA.....Doakan we all semua selamat &dipermudahkan segala urusan di sini.

KLIA - DOHA, QATAR AIRLINES


budak kecik  ni asyik nk main game je....

video
video


Alhamdulillah, we all selamat sampai ke Doha.  Mak arab yg jaga kaunter immigration kt airport punyalah x friendly, masam je...moncong je with her pouty lips.  mmg serius giler.  Bila dh lepas immigration & amik baggage apa semua...dh ada driver tunggu utk bawa we all ke hotel.  Ada dua buah kereta yg besar2 dh sedia menunggu.  Wah, rasa mcm "mem besar" pulak....ahaks!

We all dibawa ke hotel Ritz Carlton Doha, we all akan bertapa di sini selama 2 weeks (except EMB, dia kena pergi kerja).  OK, tgh winter skrg ni you....suhu semakin hari semakin rendah......tapi xdelah sampai ke tahap turun snow...sini cuaca padang pasir.  

hotel penginapan we all - Ritz Carlton Doha - pic from here
view from our room

Malam tu pulak ada eclipse EMB sempat jugak snap2 gambar waktu malam & masa sunrise...

ECLIPSE



pemandangan di waktu malam

SUNRISE
 



pemandangan di waktu pagi

video




The next day, we all dibawa tangkap gambar, ke klinik utk buat check blood type.  Then, sehingga ke N3 ini ditulis, the kids & I x keluar pun dr bilik ni....so jetlag...............

8 comments:

  1. Salam Yong, selamat bersantai. Jangan lupa amik gambar menu arab, sedap!

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam akak...,

    hahaha...amik gambar makanan itu sudah pasti, tunggu we all keluar jln2 dulu ye..., survey2 dulu makanan apa yg sedap kt sini. Skrg ni order room service je. Semalam I order "mezzeh" (appetiser), I x tahu apa benda makanan ni...ada mcm2 jenis tu...tapi I x boleh nk mkn kak...punyalah x sedap rasa dia masam2 gitu...ada jenis karipap, pastu ada warak enab yg balut pakai vine leaves tu jenis cold..means contain no meat....kibbe, fatayer, tabbouleh, baba ghanoush, hummous....baru tahu apa sebenarnya setelah baca information guide...hahaha...

    ReplyDelete
  3. alhamdulillah dah selamat sampai doha...

    ni jam rest dulu puas sebelum barang2 sampai & sessi mengemas pulak..

    take care ya..

    ReplyDelete
  4. akak ingat pindah ke KL
    rupa2nya dah sampai doha
    jgn lupa upload gambar byk2 ye

    ReplyDelete
  5. Alhamdulillah dah selamat sampai Doha. I yg flight 5 1/2 jam with kids pun dah rasa penat sgt, sure you lagi teruk penatnya kan.
    Like Mulan said, have plenty of rest now sebelum barang2 dlm kontena sampai and dah dapat rumah nanti :-).
    Selamat bergumbira jadi orang Doha :-).

    ReplyDelete
  6. Mulan: Alhamdulillah...selamat sampai akhirnya. X larat nk rest dh ni. Rindu nk masak! Brg2 x byk yg nk bawak, nk kena tunggu dpt permanent address dulu baru brg boleh courier.

    ReplyDelete
  7. k kasihredha: nnti I upload gambar byk2 ye...

    ReplyDelete
  8. k LG: sophie la yg paling byk songeh masa dlm flight kak...ini x kena itu x kena...boring la tu agaknya. brg2 x hantar pakai kontena, we all akan courier nnti once dh dpt permanent address. brg pun xde apa sgt..., mcm komputer & segala mcm gadget EMB je...serta pinggan mangkuk I...

    ReplyDelete