Kebetulan semalam ada lebihan dal yg I buat dalca. Hari tu nampak kt blog LG buat vadei. Tgk resepinya pun x susah nk buat . So, I try buat vadei lah....guna je bahan yg ada kt rmh...Resepi kt sini. I guna acuan bulat, sbb susah nk bentukkan vadei ni, dia berderai....mungkin ada yg x kena kot dgn vadei I ni. Next time nk try buat lagi...tapi kena adjust bagi dia x berderai.
Mine tak pulak berderai masa I buat tu but I cuma guna spoon aje to shape it jadi bulat2 lonjong and I buat saiz kecik2 so lagi crunchy and senang nak ngap :-).
ReplyDeleteMaybe saiz kecik tak berderai ke? I pun tak tau kenapa ye...
K LG, I tumbuk x lumat sgt....dan mungkin rendaman x cukup lama, dal tu a bit keras la dia x lembut...mungkin sbb tu kot dia berderai...hehehe...nampak sgt x biasa main dgn dal kan?!
ReplyDeleteK RUBY, HARAP DPT MERASA LA VADEI K RUBY SBLOM BERTOLAK KE DOHA YER.. RAYA NATI BUAT EK DGN RED VELVET CAKE YG COMEI TU, JAMU KAMI..HEHEE
ReplyDeleteWanie: boleh kalau nk rasa tapi...k ruby hanya boleh buat kt rmh sendiri...kalau balik AS mmg x dpt nk buat rasanya (masalah bhn + peralatan serta kekok bila tidak berada di dapur sendiri...!!)
ReplyDeleteAssalamualaikum Yong, wah pandai buat vadei. nanti akak nak try. Boh telur kot baru tak berderai?
ReplyDeletei pandai makan je... suka vadei ni... tapi malas nak buat kuih yg sebijik2... ehhehe... nnti buat lebih, call ya..
ReplyDeleteWaalaikumussalam Yong Halima! baru first time try buat ni...bhn2 dia x susah...tapi I yg x pandai lagi nk buat. Baru belajar ni....telur tu boh jugak sebijik...
ReplyDeleteMulan: Insyaallah kalau ada buat lagi nnti I call ye!
ReplyDelete