Saturday, July 30, 2011

Coffee Treat

We all ke Mesra Mall EMB nk beli coffee maker (ke apa org panggil utk brew coffee) kt Starbucks.  So, I ordered a frapuccino along lah!  Sedihnya Sophie tumpahkan frapuccino tu masa jln nk pergi kt parking lot.  I'm so frustrated, x sempat nk merasa....

Balik rumah, terus EMB test his skill to prepare the coffee guna coffee maker tu.  A day before he studied how to make a coffee kt youtube.....siap nk beli kitchen scale lagi tadi tu (sbb nk measure coffee tu).  Tapi xde pun jual kt Giant.  Kalau boleh I pun nk digital kitchen scale tu, senang I nk measure ingredients utk buat cake.  Tiba2 EMB offer a cup (or a mug) of coffee....I straightaway say yes la kan...susah nk dpt treat mcm ni...Dok sekejap, my coffee dh sampai kt computer table while I was surfing the internet.  Tenkiu laling!  Siap ada whipped cream segala lagi....it tasted mmmmm.....HEAVEN!!!  

But Hareez x minat (mungkin x reti lagi nk menikmati coffee).  He said to EMB, "kopi abah x sedap!", bengkerk je EMB dgr his son ckp kopi dia x sedap.  Mana x nya, bukan ada rasa manis ke apa...mmg strong rasa coffee la...kanak2 mmg la x suka...pahit2 mcm tu.  We all yg dh dewasa ni, mmg rasa sedap sgtlah, sbb dh pandai enjoyed minum coffee.  Mmg sedap la, ikut betul2 measurement coffee, fresh milk, sugar x boleh byk sgt, sikit cukup (kalau manis, nnti hilang rasa coffee tu!).  Ok, starting from today, I have appointed EMB as a "BARISTA IN THE HOUSE" (boleh tak?).

Bodum coffee maker (percolator)
****Baru letak gambar dia (and baru tahu benda ni nama dia percolator - thanks k LG!), semalam x rajin nk letak....hehehe...

3 comments:

  1. Did you buy the espresso coffee machine or the percolator?
    We've had our semi automatic espresso coffee machine for quite a few years now and memang we can't live without it :-D.
    Kat rumah I pun, hubby I the barista which is so good sebab pagi2 morning bangun tidur, my coffee will be presented to me in front of the computer, hehehe....
    Bila lagi kan nak bermanja2 mcm ni ;-).

    ReplyDelete
  2. oooo...baru I tahu org panggil percolator. aah...beli percolator not a coffee machine (coffee machine mmg dlm perancangan jugak tu). Sblm ni hubby mmg teringin nk beli coffee machine tapi mungkin belum jumpa lagi yg berkenan kot, tu yg put on hold dulu. So, dia beli percolator...best kan mcm tu, sesekali bermanja2...psst..kt rmh ni, hubby I lagi terer buat air dr bini dia!

    ReplyDelete
  3. I really liked ur Coffee Maker b/c of it useage in daily life.. It nice to see...
    Coffee Equipment

    ReplyDelete