Monday, January 28, 2013

Bercucuk Tanam

Mak I byk bekalkan benih2 utk I tanam kt belakang rmh....tapi x tahulah whether it is the right time utk tanam sesetengah pokok tu.  takut cuaca x sesuai.  Tawakal ajelah...untung2 dia boleh survive dgn cuaca kt sini!

yg ni I tanam masa raya haji lepas, pokok keledek

kelihatan pokok pandan & pokok kesum

benih2 - pandan, ubi kayu, tebu, serai, kunyit, lengkuas, kesum


akhirnya jumpa jugak sunflower seeds...semalam dah semai benih2 ni...hopefully dpt tumbuh dgn jayanya

10 comments:

  1. Salam PD..
    tahniah2 ..akhirnya berjaya membawa tanaman melayu kebmi arab tuh..semoga tumbuhlah nanti..tak sbar nak tengok..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummuaidan: hihi...tq ummu...I termotivasi tgk kebun you di Fiji & kebun k LG di Perth. Doa2kanlah semoga tanaman ni menjadi. Nnti bila dah tumbuh I akan update ye!

      Delete
  2. Wah...semoga menjadi pekebun berjaya macam mereka...nanti tempek gambar pokok dah tumbuh tau...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kniedaz: aminnn...hahaha...Insyaalllah nnti I tempek gambar pokok2 yg dah tu tumbuh tu...

      Delete
  3. pokok2 tak suka dgn i.. i pon geram je kalau tanam tak hidup2.. agaknya i tak ikhlas masa tanam kot heheee...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulan: I ni jenis 2T (Tanam, Tinggal)...pastu yg I rajin cuma siram je...nk belek2, nk belai2 pokok mmg x rajin! pokok ubi, pokok tebu, serai dah nampak tanda2 hidup...hari2 I tgk dan pantau progress dia dr dlm rmh melalui sliding door hahaha...

      Delete
    2. Serupa la kita.Tanam dan tinggal. Sesekali jengah, sesekali merumput. Pastu suruh budak-budak siram dengan cover line - anak-anak kena diajar buat kerja-kerja rumah... muahahaha...

      Delete
    3. Huda: pandai you cover line ye...hihi..mungkin I pun patut cover line mcm you jugak! ringan sikit kerja2 I ni nnti

      Delete
  4. Daun kesum tu nak Byk air kan pd

    ReplyDelete
    Replies
    1. k kasihredha: betul tu kak, daun kesum nk byk air. I nk kena pindahkan cik kesum masuk pasu yg xde lubang tu..

      Delete