Tuesday, September 10, 2013

Juadah Berbuka Kami

Orang lain dah habis dah cerita pasal puasa ni kan?!  I baru nak bukak cerita pasal puasa.  Kebetulan tahun ni dpt menyambut Ramadhan di Malaysia.  Jom kita berkenalan dgn beberapa jenis juadah berbuka Kelantanese style....

yg ni dinamakan gulai darat.  mak masak gulai darat ikan haruan sempena abang I balik puasa kt kg (3 kali dia tambah sbb ada gulai ni)

ni ayam percik, abang I belajar masak ayam percik dgn mak

singgang ikan kekek

ikan pekasam ntahsapebagikatmak

ulam-ulaman spt petai, jering & kacang botor

budu utk dicicah bersama ulam...alhamdulillah EMB pandai mkn budu, so, tak kekok lah bila balik kg I

kuih akok kedut

ikan sumbat kakak I buat

labu sira

solok lada jiran mak kasi

pulut ikan kering kakak I buat utk si kakak yg nak sgt mkn pulut utk berbuka

Sepanjang Ramadhan rezeki mak & ayah I murah.  Selalu ada orang hantar makanan petang2 samada kakak I, pakcik I (adik mak) atau jiran depan rmh.  Alhamdulillah....I anak-beranak tumpang merasa...


2 comments:

  1. Semuanya feveret i lah tuh ..lama btul tak makan percik..sebenarnya malas nak buat..ketupat sotong tak masuk list?

    ReplyDelete
    Replies
    1. ummuaidan: serupo la kito hehehe.....ye lah, ketupat sotong tak masuk list...haish, mcmana boleh lupa nak makan ketupat sotong ni...:(

      Delete