Thursday, May 16, 2013

Kuih Koci Bersantan

Sedap!  Cuma my version I taruk inti sikit...I mmg bangsa yg suka inti sikit yg penting santan yg bersalut tu kena lebih....lemak2....yummy yummy...

Percubaan pertama ni...hehe...I guna tepung pulut hitam + tepung pulut.  Hitamnya ke main lagi kan....biasanya yg I selalu mkn kaler dia mcm purple purple gitu.

Resepinya I amik dr Dapur Mamasya.  Senang, dia tunjuk step by step.  Bagi org yg baru belajar mcm I ni mmg berguna sgt2lah!

ni I guna santan kotak, kalau guna santan fresh lagi sedap.  next time, tak boleh masak pekat sgt santan tu, kasi dia mcm ada gravy gitu



My recent photos after make over kehkehkeh...




10 comments:

  1. nampak sedap kuih koci tuh..lama jgk tak makan...:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. uumuaidan: kalau ada daun pisang, tepung pulut, kelapa dah boleh buat tu!

      Delete
  2. wahhhh....
    cun gilers after makeover. Sebelum tu pun dah cun, tapi lepas makeover, terus mcm retis :-).
    I pun suka sgt2 koci tp nak membuatnya tu yg malas teramat, hehehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. k LG: no wonder retis cun melecun kan! sblm makeover muka I byk dotsss (jeragat, acne scars etc)...kah3, kulit org yg dah berumur la katakan...
      kuih koci ni one of my fav kuih...sbb tu I bersusah payah buat ni ;)

      Delete
  3. woaaaahhhh.... hantar foto mesti jadi cover magazine... betol kata LG, before makeover pon dah sgt cun..

    ohhhh yummeehhh, i suka inti byk, santan luar pon byk... hehhee

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mulan: x lepas masuk magazine pun ni...semua tu kuasa mekap, & tacap guna photo editor. yg original tak mcm dlm gambar tu, black spots here & there!

      ohh...you suka dua2 byk lah ni...

      Delete
  4. saya suka kuih koci..tapi tak pernah makan ada santan macam tu..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kniedaz: I suka yg bersantan & yg tak bersantan. dua2 pun sedap cuma yg bersantan ni rasa lemak2 gitu...

      Delete
  5. comelnya dia dah lah comel pandai pulak buat kuih koci, buku kak jana tak pos lagi ya dik,tengah tunggu 2 lagi buku tak sampai,my precious kak jana dah habis baca memang pedas dah berapi ceritanya,oh ya colour lipstic tu cantik lah

    ReplyDelete
    Replies
    1. k Jana: belum betul2 pandai lagi buat kuih koci ni k jana. itu I belum tunjuk yg berbungkus daun pisang, mmg "out" & x kemas I bungkus! Kena cuba lagi ni...kena adjust sini sana utk dptkan rasa yg sepatutnya. pasal buku tu, xpe...I balik Julai nnti. Lambat lagi tu. bestnya k jana dah baca my precious. Ni yg tak sabar ni hehe..lipstick tu I hanya guna Lipice sheer colour je....

      Delete