Tuesday, October 18, 2011

Tepung berperisa lipas & Cucur udang tepung atta

Kisahnya semalam I nk buat cucur udang utk breakfast.  Ingredients semua dh lengkap.  Cuma bila siap goreng tu, x lalu nk mkn sbb tepung tu ada bau semacam.  EMB kata, tepung ni bau mcm lipas!  I checked kt plastik tepung tu, bukan kt luar plastik tapi hidu tepung tu sendiri....mmg bau lipas.  Ini dh kali kedua I beli tepung yg dikatakan tanpa "Benzoyl Peroxide".  I thought baguslah sbb x pakai benzoyl  peroxide.  sblm ni mmg x pernah lagi beli brand ni.  First time beli brand ni, ada bau lipas jugak...I cuba berbaik sangka, agaknya stok lama.  Pastu beli lagi brand yg sama kt lain kedai, bau lipas masih ada.  I rasa ini bukan silap kedai dh ni....mungkin silap ni dtg dr manufacturer tu sendiri.  Tepung2 ni mmg byk memenuhi rak pasaraya2 sekitar sini skrg.  Harap you all hati2 ye, takut terbeli pulak.  Oh, kalau nk tahu brand apa PM me kt my fb ye!  x boleh nk tunjuk or beritahu kt sini, takut kena saman pulak!


Then, I pesan kt EMB mintak tolong dia singgah L-Mart beli tepung gandum tapi bukan brand ni dh.    EMB balik masa lunch, tgk tepung apa yg dia beli.........

yes, he bought atta flour instead of wheat flour
Hadoiii......mcmana nk buat cucur udang niiiiiiiiiiii..........tepung atta ni org buat chapati.  EMB.....EMB....brg2 dapur ni biasanya I uruskan semua.  Sbb tu la jadi mcm ni, tepung atta dgn tepung gandum pun dia x tahu beza.  

Sedikit info tentang tepung atta:

Atta ialah perkataan Hindi untuk sejenis tepung gandum yang selalu digunakan dalam masakan Asia Selatan. Ia kaya dengan protein, menjadikan doh tepung atta adalah kuat dan boleh dicanai menjadi sangat nipis. Tepung atta lebih ringan berbanding tepung-tepung lain.

Secara tradisionalnya, atta berasal daripada proses penghancuran batu, yang memberikan karakteristik aroma dan rasa kepada roti. Atta ialah makanan yang kaya dengan serat. Kandungan karotinnya mengeluarkan bau dan memberikan rasa manis atta.

Roti yang diperbuat dari tepung atta ialah capati, roti, naan, dan puri.

Source : TryMasak

So, I googled la cari kot2 ada resepi cucur udang yg guna tepung atta ni, last2 jumpa jugak...so, pagi ni tanpa berlengah lagi I buat cucur udang lagi sekali utk breakfast.  Kali ni baru menjadi....dh x rasa lipas dh....next, nk kena buat chapati pulak, sbb tepung atta dh ada.  kalau x digunakan karang membazir pulak.

cucur udang tepung atta

EMB menjamu selera before off to work

dip dgn sambal kicap.  kalau suka la, kalau x, boleh cicah sos biasa
Resepi Cucur Udang Tepung Atta
Ingredients:
1 cup atta flour
1 cup wheat flour
2 tbs rice flour
a pinch of soda bicarbonate
1 1/2 cup warm water (agak2 la ye)
1 tsp salt
turmeric leaves (boleh ganti dgn coriander leaves or chives atau apa saja yg kita suka) - racik halus
1 onion (saiz besar) - mayang
dried shrimps   tumbuk(I guna sepaket yg RM1 tu)
1 tsp oil (I guna corn oil)
fresh prawns/shrimps secukupnya (I guna udang kertas)
**kalau suka boleh letak cili merah juga...ikut kreativiti masing2 la.  Boleh modified ikut bhn2 yg ada kt rmh
Method:
Combine all the above ingredients except prawns/shrimps.  Mixed well.  Then, heat oil, drop a spoonful of batter, don't forget to place a prawns/shrimps on top of it.  Fried until golden brown.

**Resepi ini berpandukan resepi yg I amik dr sini & sini.  I olah semula ikut bhn2 yg ada kt rmh....

8 comments:

  1. waaahhh... buleh try ni nanti.. mesti sedap ni.. tepung atta pon org kata elok utk kesihatan rasanya..

    ReplyDelete
  2. try la mulan, sedap pulak bila taruk tepung atta ni. haah...tepung atta ni mmg elok utk kesihatan

    ReplyDelete
  3. ada jual kat supermarket tak tepung ni?
    first time akak tahu ttg tepung ni...jakun2...hihi

    ReplyDelete
  4. k kasihredha,
    kalau tepung atta tu mmg ada je jual kt supermarket. Ini kes tersilap beli la ni kak....sepatutnya beli tepung gandum biasa tapi silap beli tepung atta!

    ReplyDelete
  5. wanie: jgn terpedaya! itu adalah asap fake (guna app dlm iphone utk edit gambar!)....adi kata asap tu x real mcm asap rokok je!

    ReplyDelete
  6. tk pernah dengar dua2 jenis tepung ni. tepung perisa lipas tu tepung gandum jugak ke but healthy punya tepung ke?

    ReplyDelete
  7. zarin: tepung berperisa lipas tu tepung gandum yg x mengandungi benzoyl peroxide (utk memutihkan tepung gandum)...I beli sbb terpengaruh dgn perkataan "tanpa benzoyl peroxide" supposed tepung ni healthy la kan...tapi rasa & bau lipas tu yg spoil! jgn risau....ini bukan tepung gandum cap bunga cempaka & cap sauh, tapi cap lain...

    ReplyDelete