Thursday, June 6, 2013

Apam Balik

Apam balik I jadi lempeng sudahnya! Semua ni salah soda bicarbonate yg dah expired, so, bila kita nak guna dah tak boleh dah...tapi itu semua tak menjejaskan rasa lempeng balik I ni.  Sedap!  Lempeng pun lempeng lah...






Resepi Apam Balik

Sumber:  Azie Kitchen

Apam Balik 

Bahan-bahan:
2 cawan tepung gandum
½ cawan gula
1 sudu teh soda bicarbonate
1 sudu teh baking powder
Sedikit pewarna kuning
1 biji telur
1½ cawan air
Sedikit mentega/planta untuk mengoles

Bahan tabur:  
Kacang tanah - goreng tanpa minyak dan tumbuk kasar.
Jagung manis dalam tin
Gula halus
Marjerin 

Cara-cara
Gunakan mixer, pukul telur dan gula sehingga kembang. Masukkan soda bicarbonate, air dan pewarna kuning.

Pukul lagi sehingga sebati dan masukkan tepung gandum. Pukul lagi sehingga semuanya sebati.

Oleskan mentega/margerin di permukaan kuali (sebaiknya gunakan kuali tak melekat (non stick pan) dan tuangkan 1 senduk (nipis) atau 2 senduk (tebal) dan ratakan.

Biarkan seketika dan sementara masak, taburkan kacang, jagung, gula dan majerin.

6 comments:

  1. pernah nak cuba jgk ..tapi takut jadi cam pancake lak rsnya...hehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ummuaidan: insyaallah jadi jika teknik kita guna tu betul...I rasa teknik I dah salah ni....buat dulu baru tgk tutorial kt youtube...

      Delete
  2. Replies
    1. ctsal: xpe...sebulan je lagi, nnti I boleh mkn puas2 apam balik pasar malam!

      Delete
  3. salam PenDragon,
    haha lempeng apam balik..jadilah tu... janji bley makan kan.. hehehhe..

    p/s: i dah update part III of my cambodia trip..

    ReplyDelete
    Replies
    1. blu4sky: waalaikumussalam. haha..ok lah kan...sementara waktu je ni, lepaskan gian!

      Ok, will visit your blog ;)

      Delete