Monday, August 8, 2011

Bazar Ramadhan Kijal & Kura-kura

Tadi try jenguk2 Bazar Ramadhan kt Kijal.  Ni first time pegi situ.  Saja nk jalan2, tengok2 apa yg special.  Pastu nampak ramai sgt org dok kerumun kt satu gerai tu...we all curious nk tgk apa yg org sampai ramai & penuh kt situ.  Sekali bila I pegi tinjau rupa2nya gerai jual nasi kukus yg jadi favourite we all.  Biasanya hari Ahad kt pasar malam kemasik ada jual nasi kukus ni.  Tapi sejak masuk puasa ni dh x nampak dorang ni jual nasi kukus kt pasar malam kemasik.  Dulu harganya cuma RM4.00 sebungkus, ayam dia besar jugak & sedap pulak tu.  skrg dh naik harga RM4.50.  I ingat nk beli tapi memandangkan org tersangat lah ramai nya, terus batalkan niat nk beli.  xpe la, lain kali je la...

gerai yg jual nasi kukus yg sedap tu

dh nk balik ni...
video


Pastu masa balik tiba2 nampak kura2 tgh cross jalan kt depan rmh.....si kakak apa lagi tergedik ler nk amik bawak masuk kt kawasan rmh.  Saja je main2 kejap....nnti pandai ler kura2 tu cari jalan nk lepaskan diri.  Biasanya bila tgk esok pagi dh hilang dh....byk kali dh jumpa kura2 cross jalan ni.  Mesti berhenti angkut bwk balik rmh...bukan nk bela pun, bagi kids enjoy tgk animal.

kura2 katup



6 comments:

  1. Assalamualaikum Yong Dragon,
    he he, tak beli nasi kukus, dpt kura-kura. Eh ngapa tak bela? Oh nanti dia takde partner...sian pulak. Btw, nanti bila akak ke bandar Sh Alam, akak pos sesuatu utk Yong seperti yg akak berniat ari tu. Ingat tak?

    ReplyDelete
  2. Waalaikumussalam...ye la, dpt kura2 pulak...anak2 I ni yong, dorang tahu main je...nnti bab kasi makan, bersihkan, semua xnak buat...masing2 tolak-menolak..kakak kata hareez yg nk bela, hareez kata kakak yg nk bela...last2 I jugak yg kena buat nnti. so, x payah bela senang, buat aniaya binatang je kalau mcm tu. Terima kasih yong....!

    ReplyDelete
  3. i pi bazar puasa during weekend je... sbb tak sempat masak... gila mahal pastu tak sedap pulak.. frust jugak.. i prefer pi pasar malam sbb dah tau mana yg sedap kan...

    ReplyDelete
  4. betul tu Mulan, mmg mahal dorang jual kuih kecik2 pun 2 singgit! Kenangkan anak yg puasa je suka mkn kuih tu, kalau x, mmg x akan beli dah...kt pasar malam pun, jenuh cari yg dh biasa beli, byk ruang "lompong" (kosong), kebanyakannya pergi berniaga kt tempat lain...kawan hubby beli kuih cara kt bazar ramadhan mana ntah, lps mkn tu kena diarrhoea...so, hati2...takut terkena kt kita pulak.

    ReplyDelete
  5. salam, kalau jmpa lg kura2 katup, bg kt saya, nk bela...

    ReplyDelete
    Replies
    1. meel kart: waalaikumussalam, saya dah pindah dr situ....kalau masa saya masih tinggal di situ, insyaallah boleh je saya bagi. mmg senang jumpa kt area rmh lama saya!

      Delete