I've got this recipe from my friend. I have tasted this delicious bakwan from a farewell party (one of our usrah friend will be going back to Malaysia for good). It was a potluck party. She brought this bakwan on that day. I've asked her for the recipe, and here we go --------->
Resepi Bakwan
Bahan-bahan:
Kobis *
Carrot *
Bawang*
*semua dipotong panjang2
Daun bawang*
2 ulas bawang putih*
2 biji buah keras*
Sedikit bawang merah*
*ditumbuh lumat
Cara-cara:
1 1/2 cawan gandum digaul bersama bhn tadi. Masukkan garam & air bersama setengah biji telur. Adunan hendaklah tidak terlalu lembek/cair, masih melekat di sudu bila diangkat. Gorengkan mcm goreng cucur, penyekkan sedikit di dalam kuali supaya bentuk menjadi leper. Siap! Sedia utk dimakan...
I love Malaysian recipes! Will try this.
ReplyDelete-----
Cindy
My Blog
Hello Cindy: you should try this, dip it with your favourite sauce!
DeleteGuna buah keras, mesti rasa dia lain sikit. Menarik...
ReplyDeleteHuda: haah yg ni guna buah keras, kalau kita baut cucur biasa tu tak letak buah keras kan...
DeleteBakwan nie PD mcm cucur yer?cuma taruk vege sikit kan? kalau takder buah keras tak best yer?
ReplyDeleteummuaidan: betul, mcm cucur. vege tu terpulang kalau suka vege boleh taruk lebih. kalau xde buah keras mungkin rasa dia mcm cucur yg biasa kita buat tu. senang tak nk dpt buah keras kt Fiji? :)
Deletemacam cucur je kan...cucur sayur..kalau saya buat, saya tak mo buh buah keras..hehehe
ReplyDeleteKniedaz: mcm cucur je...senang nk buat ni. x suka buah keras ye...
Deletemcm cucur ni , pernah beli masa belajar dulu, sedap gak
ReplyDeleteZulfadly: cucur Indon kot ni...sbb kawan akak dpt resepi dr maid dia
DeleteAssalamualaikum Yong,
ReplyDeleteHe he he...pe kabor?
Ni jejemput sayur ler ning? Cicah kuah kacang pun sedap ning!
Waalaikumussalam kak Halime, mmg jejemput sayur ni. boleh cicah dgn sos kegemaran...kuah kacang pun sedap!
Delete