Saturday, March 31, 2012

Keropok Lekor Made in Qatar

Yay.......I berjaya buat sendiri keropok lekor from scratch!  Tetiba rindu nk makan keropok lekor.  I ni mmg hantu keropok lekor.  Mana boleh hidup xde keropok lekor.  By hook by crook I kena buat sendiri jugak ni.  SMS my friend & called my sister nk tanya resepi keropok lekor ni.  Resepinya simple je, nk buat tu yg renyah sikit.  Terutama nk proses ikan, nk amik isi ikan.  Tu yg paling leceh & paling I x suka buat....I beli ikan kembung 2 kilo, I upah dorang siang QR2.00 utk 2 kilo ikan tu.  Jimat dh satu kerja.  



Alhamdulillah dpt jugak merasa keropok lekor buatan sendiri di bumi Qatar ni.  I sharekan resepi keropok lekor ni buat sesiapa yg berminat utk mencuba.

1.  Resepi Keropok Lekor my sister - yg ni basic & simple punya resepi

Ingredients:
-  Isi ikan (I guna blender utk kisar)
-  Tepung sagu kalau xde boleh guna tepung ubi, paling2 xde pun boleh guna corn starch
-  Garam
-  Serbuk Perasa (optional, x letak pun xpe)

Method:
 Isi ikan yg dh dikisar tu kita uli dgn tepung (I guna tepung ubi, sbb sini xde tepung sagu), masukkan sedikit demi sedikit tepung tu tapi agak2 la, jgn terlalu byk tepung takut nnti tekstur jadi terlalu kenyal, nk mkn x sedap pulak.  Masukkan garam & serbuk perasa, uli lagi sampai sebati.  Then, tabur sedikit tepung ubi tadi kt surface tempat kita nk gentelkan dia (xnak bagi adunan tu melekat).  Bentukkan panjang2, pastu potong ikut suka lah nk potong serong ke macamana).  Sbb I suka yg simple, jadi I terus je goreng keropok tu.  Kalau ikut cara panjang, kena rebus dulu keropok tadi).  

2.  Resepi Keropok Lekor my friend

Ingredients:

-  Isi ikan (I guna blender utk kisar)

-  Tepung sagu kalau xde boleh guna tepung ubi, paling2 xde pun boleh guna corn starch
-  Sedikit tepung naik sendiri
-  Sebiji Telur
-  Garam
-  Serbuk Perasa (optional, x letak pun xpe)

Method:
Sama spt resepi no. 1 but tambah sedikit tepung naik sendiri & telur je.

**utk kali ni, I guna my sister punya resepi sbb lebih simple.  Next time, I nk try my friend punya resepi pulak. 

Wednesday, March 28, 2012

Turkish Restaurant, Diwaniyat Bukhari, Al-Arab Restaurant

Restoran ni we all kunjungi stlh mendapati restoran kebab kegemaran I masih belum dibuka (still under renovation works).  Alahai bilalah ko nk bukak wahai Turkiye Kebab??  Ok lah, pusing2 bandar Al-Khor nampak restoran ni.  Bolehlah try kan...psst...waiters kt sini hensem2 taw (org Turki), disamping menjamu selera, kita juga boleh menjamu mata...opps!!  ehe...kalau kt Turkiye Kebab tu, waiters terdiri drpd pekerja India & tukang masak terdiri drpd org2 Turki yg agak veteran...tapi kebab dorang mmg sedap you! 


bilik makan bersila juga disediakan di tingkat atas.  tv tu, sedang menayangkan rancangan dr Turki...x paham satu apa pun dia ckp

kosong je time ni....I suka, boleh mkn dgn penuh ketenangan


shish kebab

satu hidangan ni boleh mkn 2 org & 3 org pun boleh termasuk kanak2 sorang, kenyang!

Monday, March 26, 2012

AKIS Year 4 Production - The Emerald Crown written by Debbie Campbell (Tuesday 20th March 2012)

Pementasan ni byk bercerita mengenai rainforests.  Mula2 Hareez beritahu I dia jadi peccary.  I pun x tahu apa itu peccary.  Setelah digoogle barulah I tahu peccary tu adalah anak beranak babi (tapi dlm description dia x ckp babi dia ckp "piglike animal").  Gambar peccary pun menunjukkan itu adalah seekor babi.  Hidung babi ni mmg satu2nya, x tertukar dh dgn haiwan lain.....I mcm marah jugak lah, apa cikgu ni, x sensitif langsung.  kalau boleh tukarlah ke haiwan lain.  Last2 cikgu dorang tukar peccary ke anteater.  oklah kan, adalah jugak sensitiviti cikgu2 ni pd agama kita. 

 Ini adalah acara kemuncak bagi year 4 during this term.  Setelah selesai acara ni, to reward the children for their efforts, the school will take them to the cinema at Landmark in Doha on Thursday 29 March.  The will be watching a film called "The Lorax", about the deforestation of rainforests. ***ini pun ayat copy jugak ni...hehe... 

Ini I copy straight from the flyers given on that day (I nk cepat, nk packing beg kakak nk pergi camping pulak hari ni - x cukup masa nk berlama2 dpn blog!)):

"During this term we have been learning all about rainforests.  We have learnt what they are and how important they are to planet Earth and to mankind.  We have also learnt about the problems facing them and how their existence is being threatened.  "The Emerald Crown" is a story about the Amazon rainforest animals whose lives are being threatened by "greedy" men who are cutting down the trees for profit with no regard for the consequences of their actions.  The "Twentieth Century Highwaymen" care nothing for the forests, only for the money the can make from selling wood.  The animals show the men the life of the forest and the lesson to be learned is that these jungle treasures can only survive if left alone.  We humans also need the rainforests, in every part of the world, to help preserve our way of life.  We have learnt that we all need to help look after our natural resources for the benefit of future generations."














Berikut adalah sedutan2 TEC yg I sempat record....

video
video
video







Monday, March 19, 2012

Afghan Brothers Restaurant, al Rayyan, Doha


Baru jumpa restoran yg ada private room & makan bersila.  Lama I cari restoran mcm ni kt sini.  EMB tanya member dia kt mana nk mkn nasi dlm talam ni.  So, member dia beritahu kt Afghan Brothers ni la...Sedap mandy rice!  Next time I nk try bukhary rice, dgn menu lain pulak.  Makan satu family kt sini lebih murah dr makan KFC or makan nasi lemak kt sini.  EMB kata, kita duduk sini kena mkn makanan sini la barulah berbaloi & murah harganya...duduk sini nk mkn makanan Malaysia mmg la mahal!  Nk enjoy makanan Malaysia nnti balik Malaysia boleh enjoy puas2...

Mandy Rice with Arabic Meat
Mandy Chicken Rice QR20.00 (RM16.75)
Mix Grill Platter QR25.00 (RM20.95)
Review from Qatar Living:
 Its Afghan and Arab dishes are very good and tasty. The place is very clean and it has separate rooms upstairs where one can enjoy meals with family in privacy.

Tuesday, March 13, 2012

Usrah

Hari ni ada usrah di rmh salah sorang kawan2 kelas pengajian.  Ustaz akan dtg ke situ utk kelas tafsir.  Lepas tu ada mkn2...oh ya, tuan rumah ni biasa bisnes jual makanan.  Mee pun dia buat sendiri.  Menu tadi ada nasi minyak, mee bandung, kuih muih...kek, puding semua ada...Alhamdulillah...sedap!

usrah

smlm lunch dgn nasi kerabu yg berharga QR20.00 (RM16.66), home delivery

hari ni mkn nasi dgn tandoori chicken je la!

Monday, March 12, 2012

Cloudy Meatballs

Smlm we all dinner simple je.  I buat meatballs byk jugak.  I nk frozenkan, bolehlah masak spaghetti meatballs ke...sambal tumis meatballs ke...sup sayur meatballs ke...mcm2 lah boleh buat dgn meatballs ni.  I panggil 'cloudy meatballs' ni sbb my kids ni susah nk mkn.  Kalau letak nama movie favourite dorang barulah semangat sikit nk mkn.  

Swedish Meatballs - recipe I amik kt blog k LG (tapi dia punya meatballs lagi cantik la kan..)

buns, coleslaw (kfc punya), meatballs


Sunday, March 11, 2012

Saturday, March 10, 2012

eh eh....nasi lemak??

Hari semalam dlm sejarah!  Buat pertama kalinya seumur hidupku, telah berjaya memasak nasi lemak!  Bila dh terpaksa baru nk pandai buat kan?!  Ni semua sbb EMB geram sgt nasi lemak yg org jual kt sini melampau2 mahalnya.  So, dia suruh I buat sendiri.  Walaupun x cukup aksesori spt ikan bilis & kacang goreng, I buat je guna bhn2 yg ada.  Daun pandan we all beli kt Shop Rite harga dlm QR7.50 sebungkus.  Belacan pun I beli kat Shop Rite!  EMB makan bertambah2 you....

nasi lemak sambal udang

kaler sambal kurang mengghairahkan (kurang merah), jenis cili kering kt sini kot kurang merah dan pedas pulak tu

Thursday, March 8, 2012

Disney Pixar Up Married Life Carl and Ellie by Michael Giacchino T...

Magic Laundry, Al-Khor Community

Mmg magic lah laundry ni!  I mmg cari2 kedai dobi yg dlm community ni.  Ada baca pasal Magic Laundry dlm yearbook.  tapi x tahu nk cari kt mana kedainya.  kalau dr tepi jln mmg x nampak pun signboard ke apa ke.  So, I tanya my friend lah.  then , my friend bagi no. tel. laundry.  Yg paling I suka sgtttt....org dia boleh dtg amik kt rmh.  I pun call la, suruh dtg amik comforter yg nk basuh tu.  dlm pukul 5 petang mcm tu, org dia dtg amik dgn van. Katanya, harga laundry kt dlm community ni lebih murah dr harga laundry kt luar.  utk comforter king size I kena bayar QR15.  ok la kan...dtg amik kt rmh, nnti bila siap pun dia akan hantar ke rmh...

Magic Laundry - tel:  44723164

Tuesday, March 6, 2012

Kelas Tafsir Quran di Dar Al Arqam, Al Khor Community

Hari ini, I dh mula mengikuti kelas pengajian Tafsir al-Quran bertempat di Dar Al Arqam.  (Alhamdulillah!)  Semoga semuanya dipermudahkan oleh Allah.  I rasa diri ini byk lagi kekurangan dlm ilmu agama.  Bila peluang ini dtg, I rasa sgt2 bertuah.  Kenapa nk biarkan ia berlalu begitu saja.  Dunia, dunia jugak, akhirat jgn lupa! (peringatan utk diri sendiri ni).  I paksakan diri ini walaupun agak malas jugak sebenarnya nk masuk kelas ni.  Tapi kelas ni kejap je, bermula pukul 8.00 pagi & berakhir sekitar 9.30 pagi mcm tu.  Ok la kan, x mengganggu rutin harian pun....pak ustat nya org Indonesia!  Nk tahu lebih lanjut pasal Dar Arqam klik sini.

Kelas2 yg I ikut pada setiap selasa & khamis, selasa utk tafsir & khamis utk sirah nabawi.  Bayarannya pulak QR25.00/mth utk kelas tafsir & QR10.00 utk setiap kali hadir ke kelas sirah (x dtg x payah bayar lah).

sorry gambar mmg x jelas, segan ler pulak nk angkat kamera tinggi2...hihi...org sibuk nk belajar tafsir, kita pulak sibuk nk amik gambar...tapi ok la kan, dpt la gambaran sedikit sebanyak kelas ni mcmana
video

Sunday, March 4, 2012

Sekitar Pasar Malam MAQ di perkarangan Malaysian Embassy, Qatar

Bermula jam 4.00ptg & berakhir sekitar 7-8mlm.  Mmg penuh dgn Malaysian yg mencari juadah & kuih muih Malaysia.  I pun x terkecuali meninjau makanan apa yg best.  I cuma beli nasi lemak & kuih serta cupcakes je.  Sbb mmg teringin nk mkn nasi lemak paru goreng pedas lama dah ni...

jln dpn embassy ni teruk jugak, masih under construction.  xpe, test power kereta  baru - Camel Trophy

lautan kenderaan rakyat Malaysia di Qatar tapi gambar jarak dekat x nampak mcm laut la...

lontong...

paru goreng pedas!  I beli satu container kecik QR15.00, all to myself.  EMB x mkn paru, so I boleh enjoy sorang.  x payah nk berebut dgn dia