Saturday, December 31, 2011

Shopping @ City Center Doha & Villaggio Mall Doha

30/12/2011 - Keluar ke City Center Doha utk shopping & EMB nk sembahyang Jumaat kt situ (kt shopping mall  ni ada masjid kt bawah dia).  Seronok sbb EMB pun dh dpt gaji....and I pun dh dpt gaji jugak!  Jadi nk shopping apa pun, dh x jadi issue dh skrg...baru ada peace in mind.....

pic from google.  City Center Doha - The City Centre Mall is one of the largest shopping malls in the Middle East. The Carrefour inside the mall is the best and largest grocery store in the city. The mall has five levels with an ice skating rink, a bowling alley, a water park, and an amusement park with roller coasters. This place has everything you could possibly need. You can find traditional shops and modern shops. It also has a very large food court for when you're hungry. I recommend visiting here for a while! Oh! It also has a large gaming area to have fun in! West Bay Area, Doha, Qatar
(974) 441 7417

I saja tinjau2 outlet2 yg ada kt sini, semua ok....jatuh chenta dgn satu kedai kasut ni....(I ni kan peminat kasut, seharusnya & semestinya kena tgk kasut setiap kali keluar shopping).  Lalu, terbeli sepasang boot utk si kakak...tadaaaaaaaaaaaaaaaaaaa...............


Tahu berapa harganya???  Sgt2 la murahnya....I bought it for QR20, bersamaan dgn RM17++  not more than RM18!!  Ok la kan...utk si kakak ni buat basahan...Kt kedai ni ada byk pilihan kasut2 yg I rasa sgt2 cantik...terutama kasut kanak2...


Last sekali, masuk Carrefour shopping barang2 dapur...

31/12/2011 - Keluar jln2 ke Villaggio Mall.

pic from google.  Villaggio Mall


The Villagio is designed to look like a village. The ceiling looks like a sky, the decor looks like you're walking outside, and there is even a little 'river'. Over 220 outlets are within this mall so you know you'll be able to take your time and shop around. Very clean and very beautiful. There is also a theme park built inside! The mall is also very amazing because different sections look like it's a different type of day. So one section might be sunrise, one section might be night (complete with street lamps), and one section might be day! This is the best mall I've ever been to in my life Now Qatar has almost all the stores England does! It even has Boots and Virgin Megastore!
Al Waab Street (Al Aziziya Area), Doha, Qatar
(974) 413 5444  / (974) 487 5222


 Source:  http://www.iloveqatar.net/shop.php
day
night
beli makanan kt sini - Attila Mongolian Grill

video

Tuesday, December 27, 2011

Moved to Twin Mansoura Apartment

Last Saturday, we all dh checked out from  Ritz Carlton.  Actually EMB nk check out a day earlier but then the company tak bagi coz nk cukupkan 2 weeks duduk hotel.  Letih la we all duk hotel walaupun "makan tanggung berak cangkung"!  Mcm ayam daging je the kids & I.

We were here, room no. 1524 & 1525!!


kt lobby masa tunggu transport pindah dtg

paling best restroom hotel ni, ada toiletries selalunya high end product & yg penting lps cuci tangan ada handlotion..like! Like! Like! wangi sangat...(ku x boleh hidup tanpa handlotion)
Selama 2 minggu I kt Ritz Carlton, I dpt kumpul satu plastic bag besar toiletries jenama Bvlgari.  Best...

ha, ni sibuk nk tangkap gambar kt rumah biskut

video
luggage semua masuk pick up ni
we all  naik MPV ni
pindah sini!!  Gambar Google
dpn pintu apt.
bedroom 1
bedroom 2
bedroom 3
living room


video
lega dpt masak, walaupun simple je...rindu sgt2 nk masuk dapur & masak
lempeng bawang pun sedap!  lama dh asyik melantak western food je, kali ni dh boleh masak boleh masak style sendiri
shopping barang2 dapur
Pindah masuk apt. rasa lega sikit sbb boleh masak, buat laundry setiap hari (kt hotel boleh laundry tapi x boleh lebih QR400.00/person/week)...puas sbb boleh buat sendiri semua benda.  Apt. ni semua lengkap (fully furnish), tapi sejuk ya amat....x paham kenapa rmh we all ni sejuk sgt.  dlm rmh pun kena pakai jacket bagai.  Bila tanya yg org Nigeria kt tinggal kt floor bwh tu, dia kata rmh dia panas pulak...haish...aircond mmg off dh sentiasa tapi masih  jugak sejuk.

Buat permulaan, makanan kt dlm fridge dorang dh sediakan mcm fruits, juices, butter, eggs, sugar, milk, nescafe, lipton, bread....yg lain2 kalau nk masak kena beli sendiri lah.  Ok la kan...sementara we all nk pergi beli brg dapur ada jugak pengalas perutnya.

We all jalan kaki lebih kurang 20 minutes utk ke supermarket al-Meera yg menjual keperluan harian.  Brg2 byk jugak, tapi MAHAL....ada juga sesetengah barang yg agak murah dr M'sia.  Ini pun we all jimat2 jugak, sbb belum gaji lagi.  Bila EMB dpt gaji nnti barulah boleh normal semula perbelanjaan dapur, hehehe...Bila kira2 balik, hmmm...lebih kurang perbelanjaan we all kt M'sia jugak la...x byk beza.  Kalau kt M'sia belanja dapur lain, belanja pasar malam lain pulak, weekend bila jln ke mana2 lain pulak...Ini hanya belanja dapur je, tentu lebih menjimatkan paling tidak pun mesti lebihkurang je.

Skrg ni problem paling besar ialah transportation.  Susah nk bergerak ke sana ke mari dgn riang, sbb kena jalan kaki or kena catch cab.  Susah sbb ada anak2 yg ramai ni jln kaki...kesian kt dorang ni.  Faham2 je la, kt sini org2 dia drive mcmana.  Hon2 tu perkara biasa...bwk pun brutal je I nampak....ada jugak yg ok tapi  byk yg tak ok la.  Rasa2nya mcm malas je nk amik driving license kt sini.  Tgk keadaan dulu lah nnti mcmana.  Kalau confident nnti baru nk amik rasanya.

26/12/11 - pergi buat fingerprinting utk buat RP.  Once dh dpt RP nnti baru lah lega sikit.  EMB boleh lah sewa kereta ke apa buat sementara nk beli kereta sendiri.

suasana kt tempat amik fingerprint

Itu saja kot update utk kali ni.  Susah nk update selalu sbb wifi internet x stable.  Kejap2 disconnect, kejap2 disconnect.  Nk update N3 ni pun makan masa 2 hari taw!  I pun nk kena buat homework jugak ni, nk study buku Marhaba ni....




video

I suka masuk restroom ni!!




Wednesday, December 21, 2011

Medical Check Up

Yup, semalam kena buat medical check up utk buat RP.  We are required to do so by the Gov.  Only EMB & I je, the kids x kena buat.  Morning, company bus dtg amik, ada satu lagi family from Nigeria yg akan bersama2 we all utk check up ni.  They're so nice couple...although they are black, but they are so kind.  Then, bus gerak lagi masuk bandar pastu stop utk amik lagi 3 guys from Algeria.  Pastu pergi ke satu tempat, mungkin hospital, mungkin klinik or Occupational Health Clinic....I don't know....I ikut je bus driver yg serba tahu itu.

We all berkumpul kt satu tempat, male & female kena asing, EMB & I got separated at this point.  EMB with the boy & I'm with the girls.  I got panicked a bit as EMB & I always like belangkas.  Oh man...., I lost my spokesperson & my translator too!  Well, I'm afraid that I can't speak & understand well.....Luckily, I had that Nigerian lady with me.  I just follow her!  

Kt sini mmg ramai org.  Semuanya org luar yg mungkin nk buat check up mcm we all jugak.  Dh siap  Q semua, bila sampai kt kaunter, form we all kena reject sbb appointment date dh lps....satu masalah lagi ni.  Nigerian lady ni, inform kt I kita kena jumpa one guy name Abdul Aziz.  Tanya kaunter pertanyaan kt dpn tu, dia beritahu la masuk sana.  Then, we all masuk la kt tempat dia tunjuk tu.  Pastu ada beberapa org minah arab yg berpurdah semua ni, panggil we all dgn kasar.  Nigerian lady (yg bertindak sbg spokesperson), beritahu we all cari org ni.  Dia dgn sombongnya & suara x friendly langsung beritahu itu ini yg I x boleh nk tangkap English dia yg accent arab tu.  Dh tu, main campak2 pen pulak kt we all ni.  Hish, geram betul nengok perangai minah arab yg kurang ajar ni.  Kalau kt M'sia dh lama dh kena minah ni dgn I.  Tapi mengenangkan kita kt negara dia, biar je la....sabarrrrrrr......Pastu we all carilah, still x jumpa org tu.  Lps tu, tgh we all tercangak2 ni, nasib baik geng lelaki pun keluar.  Dorang pun menghadapi masalah yg sama.  Driver serba tahu tu pun dtg beritahu semua suruh tunggu dlm bas je.

Balik semula ke bas.  Tunggu sekejap, then driver tu dtg.  Ikut dia lagi sekali ke tempat tadi.  Tiba2 dtg sorg pak arab ni.  Dia yg akan uruskan masalah we all ni.  I x tahu sape dia, mungkin kaki company jugak kot....sbb bila dia dtg, semua jadi mudah & senang.  We all, geng pompuan ikut sorang minah arab yg dtg amik....semua jadi mudah....boleh potong Q.  minah2 arab yg kerja kt situ pun mcm x boleh nk kata apa dh...kena bagi priority kt we all.  Dia yg uruskan bwk sana bwk sini....ikut pintu dlm, x ikut pintu biasa.  Mula2 pergi buat blood drawing, potong Q jugak, pastu buat x-ray, pun cpt jugak.  TENGOK.....bila dtg org dia yg berurusan bagi pihak kita, semua jadi senang, mudah & cepat!  Kalau x, layan x layan jer...I x boleh lupa bila sorg minah arab ni ckp lps buat x-ray,"take your baber!!",  I x faham...huh "baber" apa tu...?  pastu that Nigerian lady mungkin dia faham kot, dia amik kertas & passport we all kt meja tu.  Owh...rupa2nya "take your paper",  org arab x boleh sebut huruf P....P akan jadi B ok. Bila dh abis tu, tunggu sekejap then, we all gerak ke bus...geng lelaki dh lama dh siap...

Setelah selesai tu, we all dihantar kembali pulang ke hotel & tempat penginapan masing2.  Hari tu, I belajar byk perkara.  Juga bersyukur krn bertemankan that Nigerian lady which is so nice to me.....

Gambar dinner je ada ni haa...I x amik gambar pun kt tempat medical check up tu...malasss......

skrg dh jemu order room service, we all turun mkn kt restoran hotel ni, buffet...


video

Monday, December 19, 2011

Qatar National Day on Dec 18th

Yesterday was Qatar National Day.  We've got lunch invitation @ EMB's friend's place.  Located about 80km away from Doha.  His friend picked us up @ the hotel.  Thanks for the invitation & yummy food they have prepared for us.  As we excited chit-chatting with each other, I forgot to snap some photos of the yummy food.  But it's okay, there's always be next time.  Till then, cuci2 mata with our dinner photo taken last night!  More info about Qatar National day, pls read here.

breakfast
actually I want to capture one Qatari car, which is decorated weirdly to celebrate their National Day.  But I missed that one!
EMB's friend's house
video
Caesar Salad with Prawn QR60
Macaroni & Cheese QR30
Chocolate Brownie A la Mode QR40
Traditional Um Ali QR40
Butter Chicken Curry served with saffron rice, raita & papadam QR95
saffron rice
Grilled Strip Loin Steak QR140
Middle Eastern Mixed Grill QR180
Banana Split QR45