Wednesday, November 16, 2011

EMB & his "Tree of Life"

Balik kampung...

Last week, balik kg hantar the kids.  Kena tinggal kt sana semua sbb we all nk kemas2 & nk settle byk lagi urusan lain.

tgh proses kaki lembu utk buat sup tulang

mak tgh busy menyiapkan sup tulang....guna dapur arang, masak dr tghr sampai malam baru boleh makan, daging dh empuk & lembut

my sister, the kids & the cousins main congkak biji getah

Kebetulan masa kg, EMB nk kena bayar road tax & insurance online, so sbb xde internet kt rmh mak, we all pergi la lepak kt Secret Recipe KB Mall sbb nk dptkan free wifi.  Bila dh lepak situ haruslah order makan2 kan...



dory fish

cod fish



Malam tu, we all singgah kt rmh my sister, tgk cucu baru dia....cucu sedara I yg baru lahir....

ni dia baby Amir Haziq
Besoknya, I pergi potong rambut kt Jelawat.  Mulanya pergi yg dekat sebelah kg I ni, kg Aril.  Nk potong rambut kt kedai yg I biasa potong rambut dari kecik2.  Tapi kedai tu tutup pulak.  Sebenarnya kg Aril ni, perkampungan siam.  Ada satu wat siam (temple) kt kg ni.   Kedai2 gunting rambut kt sini kebanyakannya kepunyaan org2 siam la.  So, teruslah lajak ke Jelawat ada satu kedai cina situ, yg I pun biasa jugak potong rambut kt situ dulu2.

I potong rambut kt sini, Hareez & I, 2 org potong rambut hanya RM10.00
We all bertolak lepas solat zohor balik kemasik.  Singgah mesra mall beli dinner.  I beli nasi padang, EMB nk nasi ayam.  Tapi nasi padang tu, punyalah mahal...I mintak ikan keli goreng sekor, sayur kangkung, sambal tempe, kuah sikit harganya RM9.50!!  Fuh, mahal giller!!  baik makan KFC ke...McD ke...lagi berbaloi rasanya. 

ikan keli goreng sekor, sayur kangkung, sambal tempe, kuah sikit, nasi putih - price:  RM9.50




Tuesday, November 15, 2011

Kunjungan Mulan ke rumah

Mulan sms nk dtg rmh pagi ni.  Masa tu, I x mandi lagi.  Ingat nk kena keluar beli apa2 utk jamu Mulan.  Mulan kata xpe, dia x kenyang...jamu air cukup.  I mmg jamu dia dgn air je tadi.  Skrg ni, mmg dh start x masak kt rmh.  Mkn luar je.  Mmg dh x beli dh stok2 makanan simpan...sorry ye Mulan, serba kekurangan...hehehe...

Nasib baik Mulan jumpa cari rumah I.  Masa dia sampai dh start hujan.  We all borak2 la....lupa pulak, dia siap bawak buah tangan lagi utk I ni......

ni ha dgn Tupperware Tupperware sekali Mulan kasi

tu dia, nasi ambeng, sedap you....

sambal bilis kicap tu yg paling sedap...sambal kelapa tu pun sedap...semua sedaplah!


souvenirs from Aceh!   thank you thank you.....


spt biasa mesti ada sessi bergambar - penDragon & Mulan.  I pakaikan Mulan mask, sbb I tahu dia ni pemalu orgnya, ahaks!

Tq ye Mulan, sudi dtg rmh I ni...maafkan segala kekurangan....


Friday, November 11, 2011

11th (steel) Anniversary on November 11 (11 11 11)

I thank you for yesterday.. and thank you for today. But most of all thank you for the days to come. Thank you.

Thank you so much for being the one person I could talk to. Thank you for never leaving my side through the tough and ugly times. Thank you for being my rock. Thank you for being understanding. Thank you for being patient, kind, friendly. Thank you for accepting me for who I was, and looking on the inside, not the outside.
But most of all…thank you for loving me-like no one else ever has, or ever will.

Thursday, November 10, 2011

Kopitiam Convent, Alor Setar

Selalunya we all breakfast kt sini, makan nasi goreng.  Sedap taw nasi goreng dia...Bangunan kopitiam ni asalnya adalah bangunan sekolah.


inilah dia nasi goreng yg sedap tu, jgn lupa mintak cili potong ye!

Aidil Adha 2011

We all raya Alor Setar lah this time, sbb nk say goodbye to all the saudara mara kt sana.   Walaupun cuti cuma 4 hari, masa sgt2 suntuk, we all gagahkan jugak.  Perjalanan pergi balik dah amik masa 2 hari, betul2 cuti cuma 2 hari je!


the girls



me & "leng chai"

oh my, I'm holding in my tummy!
 

the ladies

Raya kedua, we all dh terpaksa bertolak balik ke kemasik.  Bertolak selepas zohor, then sampai rumah lebih kurang pukul 2.10 pagi.  Perjalanan yg memenatkan, lebih kurang 13 hours driving campur traffic jammed apa semua.  EMB fell flat on bed, penat sangat...dia rasa mcm nk demam. 

And today, we all nk balik kelantan pulak...nk hantar the kids balik kampung.  Adooiii.....laundry yg hari tu pun x habis lagi, ini nk travel lagi...

Koteow Th'ng

We all sampai Alor Setar dlm pukul 6.00pm mcm tu.  Malamnya we all keluar pergi makan koteow (kway teow) th'ng (teng).  The kids pun sgt2 suka makan kway teow ni...EMB lagi la sukaaa...setiap kali balik Alor Setar we all mesti cari punya!


sos ni lah yg menyedapkan lagi kway teow

asal nk makan je mesti ada buku doraemon





Nasi Kandar Line Clear, Penang

On the way back to Alor Setar, we all singgah Penang makan nasi kandar Line Clear ni.  Kedai dia kt celah2 bangunan je pun...bukan proper punya restoran.  Lepas makan tu, ingat nk singgah rumah abang EMB, tapi masa pusing2 cari jalan tu, EMB silap masuk jalan naik ke Penang Bridge.  So, x boleh nk patah balik dah...teruskan perjalanan ke Alor Setar je la.  I frust jugak la kan...konon2nya malam tu boleh lah we all mkn pasembor kt Padang Kota. Nk buat macamana, xde rezeki!

my plate

EMB's plate






video

Wednesday, November 9, 2011

Phantom of the Opera

Guns N' Roses - November Rain

Sbb skrg ni asyik hujan je, jom layan lagu ni..

Down Memory Lane...

My brother tagged an old photo of me on FB. I don't have this photo. I still remember during those days while I still study, he helps me a lot. Whenever I need help he always be there (duit kering ke...., nk beli itu ini ke...hantar I ke bus station masa nk balik kg...sometimes I pergi lepak rmh dia!).  I will never forget that....



oh....how time flies. I was 19 (or 18, couldn't remember) at that time! This photo was taken @ Gambang. Thank you for helping me through all those tough times in life. Thank you for being such a good brother no matter what I did, but most of all, thank you for being you!

Wednesday, November 2, 2011

Getting ready to move

Semalam, wakil subalipack dh dtg rmh tgk brg2 utk estimate kos nnti.  Wakil tersebut bernama ENCIK KICI B. KASRI diulangi "KICI B. KASRI"!!  Friendly orgnya...patutlah masa pergi office subalipack hari tu, EMB sikit punya lama berurusan.  Jenuh I tunggu dlm kereta  Rupa2nya, dok sembang lama dgn en. Kici ni lah!  Kali ni we all xnak dh bersusah payah & berpenat lelah packing segala brg2 ni.  Kasi subalipack yg uruskan semua...packing2 pun biar org2 dia yg buat. 

Banyak brg yg I have to let go...walaupun masih ada yang sayang.  xkan nk bawak semua...nnti x muat pulak apt. we all tu nnti.  2 units of aircond ni, we all nk jual kt tuan rumah.  Dia pun dh setuju nk beli.  Lagipun salah satu aircond ni masih baru lagi....condition pun masih elok.  So, dh selamat dh aircond, x payah nk panggil org cabut ke apa ke dah...lain2 mcm katil queen size, katil single, almari lama kanak2, almari baju, satu set meja mkn, kabinet dapur yg lama, kerusi & meja taman & byk lagi abg I dh setuju nk amik nnti.  Semua brg2 lama...tapi kena repair2 sikitlah.  But still boleh digunakan lagi...

Kalau ada sape2 yg nk pindah bolehlah contact subalipack.  ni ha business card en. Kici:

Tuesday, November 1, 2011

Burung apakah ini?

Burung ini tlh singgah melawat rumah kami pagi ni.  I x tahu exactly burung apa ni tapi if I'm not mistaken mcm burung kenyalang (hornbill) sbb paruh dia yg besar gedabak tu.  Ada 4 ekor semua tapi hanya 3 ekor yg I sempat snap....bila I dtg dekat nk snap lagi terus dorang lari & terbang....



video