Monday, October 31, 2011

Orang sakit nk mkn pizza

EMB & I are not feeling well these few days.  EMB dgn diarrhoea, I dgn selesema.  Lps balik from clinic yesterday, EMB pulak nk mkn pizza.  Singgahlah mkn pizza.  Sedap jugak pizza baru tu....




video

Sunday, October 30, 2011

Manhattan Fish Market

Hari ni I xmo ckp byk....jom kita jamu mata!

seafood chowder

garden salad

small flame

grilled salmon



video

Sunday, October 23, 2011

Awana Kijal

Yesterday pergi Awana Kijal, hantar the kids jumpa cousins dorang.  My sister kt situ sbb dorang ada family day.  Boleh la the kids tumpang main pool.  Seronoknya dorang ni jgn ckp la.....I pun seronok sbb ada org nk babysit the kids.  Nasib baik cousin dorang, abe (sebut ikut kelantan punya accent for abang ok!) nk mengasuh Sophie.  LEGAAAAAAAAAAAA..............








superheroes.......Hareez - spiderman, cousin Azwar - superman


Saturday, October 22, 2011

Sawo Matang again

Hari hujan, nothing much can be done....dr berlengkar dlm selimut lebih baik I update blog ni.  So, cerita pasal majalah Sawo Matang lagi ok.  Sbbnya EMB is one of the ahli sidang redaksi majalah ni.  Ada few articles yg dia tulis & he even wrote a short story!  He is one of the cartoonist too....

Article:  Serba Sedikit Tentang Glasgow (found it very funny!)

click to enlarge

click to enlarge
 Article:  How to Draw Cartoons? (hobby melukis kartun ni EMB dh passed down kt Hareez)
click to enlarge

click to enlarge


Antara koleksi kartun2 yg pernah dilukis oleh EMB:

click to enlarge

click to enlarge

click to enlarge

click to enlarge

click to enlarge
The short story by EMB:

click to enlarge

click to enlarge

click to enlarge
Kalau2 mama (MIL) ada baca N3 ni, tgklah, betapa berbakatnya anak2 mama in their own ways!

Kek Coklat Kukus

Weekend x pergi mana2, lepak kt rmh je.  So, terjadilah perkara2 yg x pernah nk jadi sblm ni.  I ter'rajin' buat kek coklat kukus.  Recipe dia I amik kt sini.  Simple & senang, sape2 yg xde oven kt rmh tapi nk buat kek coklat bolehlah  buat kek coklat kukus ni.  

x tahu kenapa kek ni merekah kt tgh
bahagian dlm

sebiji lagi yg ada frosting


frosting:  whipped cream + butter + icing sugar


tgk tu, membukit kt tgh!

I mmg fail bab2 cake decoration ni.  hahaha....janji boleh makan & rasa tu sedap!

Resepi Kek Coklat Kukus
(source: DAPUR KECIL KU)

Bahan-bahan ( 1 biji )
2 cawan tepung gandum
1 cawan serbuk koko
1 sudu teh soda bikarbonat
1 sudu teh baking powder 
3 biji telur
2 cawan gula
1 tin susu cair
1 cawan minyak masak (I guna minyak jagung)

untuk topping : (tak buat pun)
1 bar coklat masakan
2 sudu besar susu cair.
1 sudu butter.
Manik urai untuk hiasan

Cara-cara
Tepung, koko, soda bikarbonat dan serbuk penaik di ayak bersama.
Pukul gula dan telur hingga kembang.
Masukkan susu cair dan pukul lagi.
Diikuti dengan minyak dan pukul.
Masukkan bahan yang diayak dan gaul rata.
Masukkan ke dalam loyang yang telah dilenserkan minyak.
Masukkan ke dalam kukus yang telah mendidih dan kukus sehingga masak (anggaran 30 - 45 minit). Uji dahulu sebelum angkat.
Untuk topping, masakkan semua bahan menggunakan kaedah "double boiler". Apabila coklat dah cair dan berkilat, tuangkan di atas kek hingga rata.
tunggu topping mengeras sikit baru ditabur manik urai

Thursday, October 20, 2011

Sheila Majid Live in London - in aid of Children of the World Appeal (1996)

EMB kemas2 his old stuff, buang mana yg x perlu. Then, dia terjumpa gambar dia tgh mintak autograph Sheila Majid kt London. Sedihnya gambar tu a bit rosak...tapi nasib baik jugak kt bahagian muka Sheila tu x rosak. N3 kali ni just utk mengabadikan memories EMB in UK. Kalau simpan2 je, nk tgk semula kena korek balik kotak..tapi kalau masuk blog, nk tgk semula just klik2 scroll up scroll down je...at least ada byk back up. kalau hilang ke apa, boleh lagi amik kt blog.



Full story pasal konsert Sheila Majid ni boleh baca kt "Sawo Matang" yg I scan di bwh.....

click to enlarge

click to enlarge

click to enlarge
Gambar x boleh dirakam semasa konsert itu sedang berlangsung, mmg tidak dibenarkan sama sekali. Jadi EMB xde lah gambar konsert tu. Gambar kt bwh je yg ada masa tgh amik autograph Sheila.

EMB kt tepi Sheila tu!

the autograph

Lama giler gambar ni....EMB pun masih muda 'rumaja' lagi. Sekarang dia dh x layan la konsert2 ni kan... Nnti I akan sambung lagi kisah EMB in UK ye....I korek2 lagi old stuff dia....

Tuesday, October 18, 2011

Tepung berperisa lipas & Cucur udang tepung atta

Kisahnya semalam I nk buat cucur udang utk breakfast.  Ingredients semua dh lengkap.  Cuma bila siap goreng tu, x lalu nk mkn sbb tepung tu ada bau semacam.  EMB kata, tepung ni bau mcm lipas!  I checked kt plastik tepung tu, bukan kt luar plastik tapi hidu tepung tu sendiri....mmg bau lipas.  Ini dh kali kedua I beli tepung yg dikatakan tanpa "Benzoyl Peroxide".  I thought baguslah sbb x pakai benzoyl  peroxide.  sblm ni mmg x pernah lagi beli brand ni.  First time beli brand ni, ada bau lipas jugak...I cuba berbaik sangka, agaknya stok lama.  Pastu beli lagi brand yg sama kt lain kedai, bau lipas masih ada.  I rasa ini bukan silap kedai dh ni....mungkin silap ni dtg dr manufacturer tu sendiri.  Tepung2 ni mmg byk memenuhi rak pasaraya2 sekitar sini skrg.  Harap you all hati2 ye, takut terbeli pulak.  Oh, kalau nk tahu brand apa PM me kt my fb ye!  x boleh nk tunjuk or beritahu kt sini, takut kena saman pulak!


Then, I pesan kt EMB mintak tolong dia singgah L-Mart beli tepung gandum tapi bukan brand ni dh.    EMB balik masa lunch, tgk tepung apa yg dia beli.........

yes, he bought atta flour instead of wheat flour
Hadoiii......mcmana nk buat cucur udang niiiiiiiiiiii..........tepung atta ni org buat chapati.  EMB.....EMB....brg2 dapur ni biasanya I uruskan semua.  Sbb tu la jadi mcm ni, tepung atta dgn tepung gandum pun dia x tahu beza.  

Sedikit info tentang tepung atta:

Atta ialah perkataan Hindi untuk sejenis tepung gandum yang selalu digunakan dalam masakan Asia Selatan. Ia kaya dengan protein, menjadikan doh tepung atta adalah kuat dan boleh dicanai menjadi sangat nipis. Tepung atta lebih ringan berbanding tepung-tepung lain.

Secara tradisionalnya, atta berasal daripada proses penghancuran batu, yang memberikan karakteristik aroma dan rasa kepada roti. Atta ialah makanan yang kaya dengan serat. Kandungan karotinnya mengeluarkan bau dan memberikan rasa manis atta.

Roti yang diperbuat dari tepung atta ialah capati, roti, naan, dan puri.

Source : TryMasak

So, I googled la cari kot2 ada resepi cucur udang yg guna tepung atta ni, last2 jumpa jugak...so, pagi ni tanpa berlengah lagi I buat cucur udang lagi sekali utk breakfast.  Kali ni baru menjadi....dh x rasa lipas dh....next, nk kena buat chapati pulak, sbb tepung atta dh ada.  kalau x digunakan karang membazir pulak.

cucur udang tepung atta

EMB menjamu selera before off to work

dip dgn sambal kicap.  kalau suka la, kalau x, boleh cicah sos biasa
Resepi Cucur Udang Tepung Atta
Ingredients:
1 cup atta flour
1 cup wheat flour
2 tbs rice flour
a pinch of soda bicarbonate
1 1/2 cup warm water (agak2 la ye)
1 tsp salt
turmeric leaves (boleh ganti dgn coriander leaves or chives atau apa saja yg kita suka) - racik halus
1 onion (saiz besar) - mayang
dried shrimps   tumbuk(I guna sepaket yg RM1 tu)
1 tsp oil (I guna corn oil)
fresh prawns/shrimps secukupnya (I guna udang kertas)
**kalau suka boleh letak cili merah juga...ikut kreativiti masing2 la.  Boleh modified ikut bhn2 yg ada kt rmh
Method:
Combine all the above ingredients except prawns/shrimps.  Mixed well.  Then, heat oil, drop a spoonful of batter, don't forget to place a prawns/shrimps on top of it.  Fried until golden brown.

**Resepi ini berpandukan resepi yg I amik dr sini & sini.  I olah semula ikut bhn2 yg ada kt rmh....

Wednesday, October 12, 2011

A weekend story....

Ke KL lagi we all....Khamis ptg tu dh siap bertolak dh dr rmh.  Nk uruskan apt. we all kt sana, tenant nk keluar on saturday.  so, nk amik kunci, buat inspection sikit2...kot2 ada rosak ke apa kan.  Kebetulan the kids pun cuti on sunday, x rush sgt lah nk balik sini semula.

On Friday, we all keluar la jln2, ronda2...the kids x ikut....semua xnak ikut.  x tahu nk ke mana, try sms my friend tanya any suggestions....kalau xde arah sgt, ingat nk ke putrajaya je....my friend gelakkan I.  mcm xde tempat lain dh nk pergi.  she suggested to go to PD, Pusat Sains Negara ke...(tapi kalau xde kids tentu x seronok pergi pusat sains!).  last2...we all ke PD slps puas berdiskusi dgn EMB nk pergi mana.  ok la...., mcm biasa lps ckp2 kejap, mata I dh lali x boleh nk bukak...terus tertidur.  dekat nk sampai PD baru I terjaga.  sebenarnya I nk ke lighthouse tanjung api.  tapi nya, laluan nk ke sana ditutup pulak....mungkin hari Jumaat ke apa ntah lah.  Pastu terus xde tujuan dh....pusing2 stop kt tepi pantai tu, snap sekeping 2 gambar pakai henfon.  

kt PD la ni!!

Then, we all bertolak ke Cyberjaya.  Excited nk pergi situ sbb seumur hidup ni x pernah lagi sampai situ.  Sampai2 saja kt Cyberjaya, tgk2 xde apa2 pun yg menarik.  Biasa2 je....byk bangunan.   Pastu restoran2 timur tgh punya lah byk kt situ.  Rasa2 mcm dok negara arab pulak.  Komuniti dorang pun ramai...ada saja nampak mat2/minah2 arab ni di mana2...black pun x kurang juga ramainya.  Lps lunch kt area situ, nk cari masjid pulak nk solat.  Cari masjid ikut arahan GPS je, last2 GPS bwk we all ke Masjid Multimedia univ.  (masjid yg terdekat).  cuak jugak la nk masuk.  tapi bila tgk guard mcm x kisah je, we all masuk je.  Lps solat apa semua, terus balik rmh mertua.  x singgah mana2 dh...xde mood dh pun.  EMB kata, I x boleh hidup kalau x pi shopping complex/mall.  adoi...terus I jadi x bersemangat.

On Saturday tu, keluar dh late evening.  pergi uruskan rmh sewa tu.  sbb lepas ni, brg2 we all akan dipindahkan ke situ.  Lagipun, BIL akan duk situ nnti.  Jadi kena clearkan tenant tu cpt.  After that, terus tuju ke 1Utama....cari makan.....sebenarnya I kurang gemar ke 1Utama.  x suka tempat dia tu...rasa mcm terlalu besar....nk cari favourite food pun susah...I lebih suka midvalley.  semua yg I suka ada kt situ...nyesal jugak la ajak EMB ke situ....

On Sunday, pagi2 dh bersiap2 nk balik dh.  Breakfast kt Ijok, Rest. Zafarullah Khan.  Kalau kt sini I suka makan tosei telur.  tapi haritu, I x order tosei.....I order roti sardin.  sbb a day before MIL dh tapaukan utk I tosei telur....

rest. Zafarullah Khan


kt mana2 pun mesti nk ice lemon tea
On the way back, singgah kt Kuantan jln area Jln Sg Lembing, kt traffic light Indera Mahkota.  Singgah mkn kt Jungle foodcourt yg baru bukak tu.  Member2 kt FB sibuk dok cerita pasal nasi kukus Juna, yg dikatakan sedap sesangat tu.  teringin la jugak nk try sedap tara mana kan.  Nasi kukus ayam berempah/daging kerutuk harganya RM6.00.  khabarnya ada satu lagi kedai Juna kt area shahputra, harga cuma RM5.00 je (x tahu ler betul ke tidak, I pun x pernah pergi restoran dia yg kt shahputra tu).  mungkin sewa kt foodcourt tu mahal...itu yg harga berbeza...

nasi kukus ayam berempah, sedap!  sambal belacan dia mmg superb!!

nasi kukus daging kerutuk, hmmm...ok la...sedap lagi daging opor

bandung 3 layer

Thursday, October 6, 2011

What do I do! tolong...tolong....



This is what happened to my car this afternoon.  x tahu mcamana I reverse punya reverse & adjust punya adjust sampai jadi mcm ni.  Dekat sgt dh dgn tiang tu.  Sweating all over beb!  I can't think straight when I got panicked!  So, x boleh nk kuar pick up my kids from school.  I called EMB that I x boleh nk kuar.  If I godeh2 lagi the car, I'm worried it will scratch kena tiang.  Teruk kan!?  This is the most embrassing moment!  I biar je the car mcm tu. keluar ikut belah passenger.  Then, EMB got back with the kids....dia adjust the car kejap je x kena pun tiang tu.   Huh!  man....