Wednesday, September 28, 2011

Bloggers Gathering @ Mulan's Place

Mari kita tgk gambar foods yg amat2 tempting ni.  Mulan yg masak semua ni.  Rajin dia....Gambar ramai2 tu, diambil kt blog Mulan.  Coz kalau pakai my fon camera  mmg x cantiklah gambar nya. 

from left:  FA ATIP, SILVERSARINA, MAKLANG, CHEF HANIELIZA, ME & MULAN

Seronok sgt dpt berkenalan dgn rakan2 blogger yg lain, terutama Chef Hanieliza yg femes tu!  Wah, x sangka betul boleh jumpa k liza kt rmh Mulan.  Biasa dok tgk dia kt buku2 resepi je....Gambar2 foods yg bwh diambil menggunakan fon camera je ye....jadi kualiti dia x la bagus sgt.  Nk tgk gambar yg cantik boleh tgk kt blog Mulan!

bhn2 mee kari

mee

kuah kari

Risole - sedap sgt, sampai 2 ketul I mkn you!

rendang ayam

tapai kot...

carrot cake

yum!

brownies

ni yg paling mahal (biasanya org Pekan terer buat ni) from Mulan - puding raja!  perghh....
Tq Mulan sudi menjemput.....sorry terpaksa balik awal.  Sophie dh meragam.  I tgh syok lagi sebenarnya nk dgr ghost stories yg you all cerita2 tu....

Doa kepada kawan yg belanja makan

Doa kepada kawan yg belanja makan:

Maksudnya:  Ya Allah, berilah makan kepada org yg memberi makan kepada kami dan berilah minum kepada org yg memberi minum kepada kami.  Amin....

Saturday, September 24, 2011

Suatu petang....di tepian pantai...

Lepas balik dr berkunjung ke rmh nebor yg menjemput mkn sempena majlis pertunangan anaknya, EMB ajak ronda2. So, singgah kt kedai goreng pisang, beli goreng pisang & cendol, santai2 tepi pantai Kemasik....cantiknya pantai niii...







slipper Bata "sandak" kesayangan I...

2 hantu pink

video

video
video
video

Tuesday, September 20, 2011

When penDragon met Mulan....

In the morning as usual I checked my emails, surprised by the message sent by Mulan to my fb. She's free today. so, we can meet up. I finished up my house chores, prepare lunch for EMB & the kids, then, straightaway headed to Mesra Mall. Our meeting point is at RC. Soon after Mulan arrived, I can recognised her! After salam2 & greet each other, we went to RC.

Well, Mulan is a nice lady. She's friendly and I feel like knowing her for ages! Then, sambil makan2...chit chatting...It's ok Mulan, though I'm not the talkative type of person but I'm a good listener you know! hahaha...

I had a great time with her today. Oh, thanks for the treats & the gifts & the souvenirs. Next time my turn pulak belanja you ok!!

Mulan, Sophie & me @ Mesra Mall

chocolate!

she even gave me an Eiffel Tower!

a fridge magnet...

and this cute little bag/pouch
Thank you very much Mulan!!  Want to read more about Mulan recent trip to Europe?  Pls click here.

Thursday, September 15, 2011

Christina Perri - Jar of Hearts Official Video



"Jar Of Hearts"

No, I can't take one more step towards you
‘Cause all that's waiting is regret
Don't you know I'm not your ghost anymore
You lost the love I loved the most

I learned to live, half alive
And now you want me one more time

[Chorus:]
And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
So don't come back for me
Who do you think you are?

I hear you're asking all around
If I am anywhere to be found
But I have grown too strong
To ever fall back in your arms

I've learned to live, half alive
And now you want me one more time

[Chorus]

It took so long just to feel alright
Remember how to put back the light in my eyes
I wish I had missed the first time that we kissed
‘Cause you broke all your promises
And now you're back
You don't get to get me back

Who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

And who do you think you are?
Runnin' 'round leaving scars
Collecting your jar of hearts
And tearing love apart
You're gonna catch a cold
From the ice inside your soul
Don't come back for me
Don't come back at all

Who do you think you are?
Who do you think you are?
Who do you think you are?

Monday, September 12, 2011

Raya2 KL pulak....

Last week, kamis ptg tu we all bertolak dr kemasik menuju ke BB, selangor.  We all nk pergi beraya rumah parents EMB pulak, sbb raya aritu x dpt nk balik kumpul kt kedah.  Mcm biasa, mesti singgah kt Restoran Jejantas area Sg Buloh tu utk dinner, pekena satay kajang Hj Samurai Samuri ler....mlm baru sampai kt BB.

Esoknya, I ikut EMB beraya kt Low Yat.  Dia nk beli portable hard disc, mouse la...mcm2 lagi la utk komputer dia tu, sorry eaa....desktop ni I yg nk guna....(actually dia beli lappy utk I, tapi I mcm x suka pakai lappy, so, I rampas kuasa pakai PC dia yg powerful ni...hehehe...).

Lepas tu, singgah kt our apt. kt Mutiara Damansara kejap, EMB nk bayar service utk apt. tu.  Tapi, lunch time, office pulak tutup.  So, kena dtg next time or poskan cheque je nnti.  Since dh dekat sgt2 dgn The Curve, we all pun terus je la pegi situ cari lunch.  Mungkin dlm 5-10 minutes je dr our apt. ke The Curve tu....

guess, kt mana we all makan?!

bila dh ready nk order, just put this sign, and the waiter will be coming to take your order

tetiba rasa mcm kt US pulak....

MAMA ALWAYS SAID LIFE IS LIKE A BOX OF CHOCOLATES.  YOU NEVER KNOW WHAT YOU'RE GONNA GET


drinks - from left:  speckled blueberry, blueberry smoothie (yg ni sedap!)

clam chowder

salmon & veggie

garlic bread

stuffed shrimp - paling sedap, recommended

harga yg perlu dibayar!  nevermind, service - very good...
Yes, we had our lunch @ Bubba Gump Shrimp, The Curve!  Ingat lagi x movie Forrest Gump.  I love that movie so much, we both love it!  restaurant ni mengembalikan ingatan we all kt Forrest Gump.  Lamanya x tgk movie tu.  Last tgk zaman awal2 kawin dulu, masa tu we all tgk video tape je (zaman tu video CD baru keluar...).  Nnti kena download movie ni.  Nk tgk semula...

After that, ronda2 kejap...tetiba jumpa kedai yg nama dia "Daiso".  Semua barang dlm kedai ni berharga RM5.00.  So, I masuk ler tgk2....lalu terbeli brg2 ni....

french country box, rice-ball mold, bamboo sushi mat,  a pair of chopsticks & case for men (EMB yg nk sgt chopsticks ni)



Geram je tgk brg2 kt Daiso, byk brg2 yg cute2, sometimes ada yg pelikss...x boleh nk berlama2 kt sini, sbb kekenyangan...mata pun mcm dh layu gitu...

Sunday, September 11, 2011

Cerita-cerita Raya 2011

Betul, raya tahun rasa mcm x bersungguh2 sgt.  Mungkin sbb raya di tengah2 minggu, cuti pun pendek je.  EMB pulak dh kehabisan cuti....we all cuma dpt beraya kt kg I je.  EMB x dpt balik Kedah sbb mmg masa sgt2 suntuk.  I tahu mesti MIL I sedih anak dia x balik raya.  xpe2, next year we all balik raya sana pulak....I really miss MIL rendang & ketupat raya, terbaek beb....

I pun xde mood jugak nk beraya beria tahun ni sbb byk memikirkan & nk kena uruskan hal2 pindah rumah ni lagi.  Nk kena pack brg2 masuk kotak....semua kena clear dlm masa lebih kurang 2 bulan lagi ni...target utk pindah end of November ni.

ada pembahagian bubur lambuk kt area masjid Kuala Ping

juga kami dpt satu kotak besar (24 pcs) susu UHT 1Malaysia


Alhamdulillah rezeki yg Allah bagi x putus2 bulan Ramadhan ni...on the way back to Kota Bharu pun masih ada lagi yg nk bagi.   

Raya pertama, we all makan nasi dagang Terengganu yg dimasak oleh pakar nasi dagang yg diimport khas dari Terengganu, kakak ipar I (org Ganu dia...).  x dan pulak nk snap2 juadah di pagi raya ni...
sebahagian dr keluarga besar I

ayah I dgn anak sedara dia, yg baju biru & hijau kekuningan tu (anak yatim)

my brother & I (oh, oh....I dh ada double chin!  x boleh jadi ni...)

EMB, ayah I, anak sedara I & Sophie



We all x dpt nk kumpul semua di pagi raya ni...hanya I dgn kakak & abg I je yg tido kt rmh mak.  kakak sulung I, abg I yg no. 2 dh ada rmh masing2....while abg I yg nombor 3 tu mlm baru sampai kg.  Adik-beradik 6 org + anak2 sedara 25 org + cucu sedara 3 (bakal bertambah lagi 2 tu!).  So, bayangkan berapa byk duit raya yg I nk kena sediakan utk dorang...haha!  xpe, ayah I kata ganjaran sedekah ni satu dibalas sepuluh.  Cuba bayangkan juga anak2 I dpt kutip duit raya berapa byk pulak...pakcik makcik dorang kan ramai....Bila kumpul ramai2 ni geng kanak2lah paling happy...berlari2, melompat2 nasib x runtuh je rmh mak I tu....

acara wajib, mesti pergi rmh arwah nenek I...(maternal grandma)

makcik I pun masak nasi dagang juga, tapi kelantan version, ada ketupat & rendang...

Petang tu, terjah rmh kakak I yg sulung, wah...dia buat lontong!  ada satay ketupat semua...I dgn EMB mmg layan selera la habis2an...xde pulak gambar kt rmh kakak I ni...koreklah gambar tahun lepas kakak I letak sini...








Raya kedua x ke mana2 pun...rest je kt rmh...tunggu tetamu dtg.  Raya ketiga, abg I yg no. 2 buat open house utk adik-beradik.  We all kumpul la ramai2 kt rmh dia pagi tu.  Ada bergambar ramai2, tapi I pulak x bwk kamera.  Tunggu la, kot2 anak sedara I upload nnti....petang tu supposed ada kenduri tunang cousin I, tapi x larat punya pasal I x pergi pun...lagipun sakit kepala tahap kritikal time tu...

Lepas balik dr rmh abg I, terus pergi ziarah kubur arwah nenek & nenek sedara (2 beradik) belah ayah.  Masa kecik2 I selalu heran, kenapa I ada 3 nenek, org lain ada 2 nenek je.  Ayah cakap, dia anak yatim, bapaknya meninggal masa dia kecik lagi.  Jadi, kakak nenek I ni lah yg bela dia sbb xde anak...so,  walaupun nenek sedara tapi we all anggap mcm nenek sendiri lah jugak.  Lagipun, I celik mata, dia mmg tinggal bersama ayah & mak I...rmh yg skrg ni pun, nenek sedara I yg bagi kt ayah I...

kubur arwah nenek I, Siti Fatimah Bt Salleh - Al-Fatihah

kubur arwah nenek sedara I, Hjh Siti Aminah Bt Salleh - Al-Fatihah

ada burung pulak buat sarang kt pokok tepi kubur arwah nenek...

**Setiap kali hari Merdeka, kalau kebetulan I balik kg, ayah mesti bercerita pasal kehidupan dia membesar pada zaman penjajahan Jepun dulu...rasa nk cerita kt sini, tapi mungkin lain kali saja, sbb belum cukup rajin lagi nk tulis cerita tu!


Baru dpt gambar raya family yg bergambar ramai2 tu dr my niece.  Gambar2 ini dicuri dr fb Ecah.  I nk abadikan kt sini....








Gambar yg sama je, tapi ada aksi2 yg berlainan...***edited on 9/27/11