Thursday, June 30, 2011

Mail Ikan Bakar - Tanjung Lumpur, Ktn

So far, I x pernah try mkn lagi kt Mail Ikan Bakar ni.  Pada mulanya we all nk mkn kt Ana Ikan Bakar Petai...kt sini mmg boleh gelenti sedap lah.  Tapi mungkin we all pergi sana awal sgt agaknya, ikan2, segala seafood semua belum keluar lagi kt tempat nk pilih tu.  So, EMB malas nk tunggu we all blah la dr situ cari tempat lain.  Lagipun perut dh menggelegak dh masing2 kelaparan (maklum ler...tahan perut dr kerteh lagi semata2 nk mkn kt tanjung lumpur ni....).

Kedai Mail ni senang je nk cari, dr tepi jln dh nampak dh kedai dia.   So, we all singgah yg mana paling dekat lah.  Nk dijadikan cerita, kt Mail ni ada pulak jual lobster....x pelah...x dpt mkn Red Lobster kt US, dpt jugak merasa mkn kt sini (see, Allah is kind!)....alhamdulillah...

Saiz lobster tu biasa2 je, mulanya nk la amik dlm 3 ekor mcm tu...sekali dtg pakcik tu, boss kedai agaknya...dia keluarkan sekor lobster yg besor....katanya baru je naik dr laut tu...mmg nampak fresh sgt lobster tu.  So, I apalagi suruh dia timbang lah dulu lobster tu nk budget cukup x cash in hand ni...karang x dpt nk bayar kan, susah!!!  Setelah ditimbang, lobster besar tu berharga RM70.00 sekor, lobster kecik dlm RM40.00 utk 3 ekor.  We amik yg besor...ok la...within our budget...

Nasi goreng mmg dorang x buat ye kt sini...tapi ada nasi lemak...I tgk ramai yg mkn nasi lemak  or white rice je....


dh x nampak rupa lobster dh bila kena bakorrr....

chilli crab - everybody loves it!

mintak ampun, mintak maaf...jgn order ni kt kedai ni ye...kerapu 3 rasa...x boleh nk satisfied our tastebuds ni...rasa dia biasa2 je....

menu wajib (sbb ada sorang hantu sotong, sophie!) - sotong goreng tepung...bolehlah...tapi yg kt Ana Ikan Bakar Petai lagi sedap lah!




Wednesday, June 29, 2011

He's back!

EMB just got back from Doha tonight.  Let's see what he had brought back for us....


the pistachios, the chocolates

pistachios

member EMB (yg dulu sama2 study kt Glasgow) belanja ini cekelat, skrg dia kerja kt Doha

the same choc again

this is what we called "the pebbles choc"

mix choc

he got it from Gulf Air...
Dialogue :  Hareez -  "Mama...Hareez rasa benda ni dibuat drpd kayu la"....Me - "Kenapa abang rasa mcm tu?" .....Hareez - "sbb Hareez tgk tulis sticks...."....Me - "??????...muahahaa....."

my special request - "yang, jgn mkn peanut tu ye, I nakkkk..."

Tuesday, June 28, 2011

Restoran Ayam Penyet AP, Kuantan

Lama dh rasanya x update blog ni.  Sbb x pergi jln mana2 kan...so, xde story sgt.  Paling kuat pun we all went down to Kuantan once a week.  Oh, ada satu restoran ayam penyet baru bukak kt Kuantan Megamall.  Pergi try makan kt situ last week, ok jugak...tapi still lagi x boleh lawan ayam penyet Ojo Lali yg we all first time mkn ayam penyet dulu, kt The Strand Kota Damansara.  Tapi skrg kt situ dh tutup, ntah mana dh dia pindah skrg...nnti nk try google cari...Weekend ni mungkin x jln mana2 rasanya....EMB travel oversea lagi....Wednesday ni baru balik.  Kalau EMB tired, we all x jln mana2 la......

Ayam Penyet

Telur, Tauhu, Tempe Penyet

sup rawon


aksi wajib ok!


Tuesday, June 21, 2011

Abang tunggu mak di syurga ya! (artikel Majalah Mastika Julai 2011)






Semalam I berpuasa ganti....bila petang masa tgh rest & relax, I capai majalah Mastika utk bacaan santai.  Bila sampai  kt artikel kt atas tu....I x boleh nk tahan sebak.....airmata keluar sendiri bercucuran....Kisah anak kecil yg tlh meninggal dunia akibat komplikasi jantung termasuk kekurangan injap, jantung berlubang dan saluran sempit sejak dilahirkan.  Anak kecil ini telah menjalani pelbagai siri pembedahan sejak itu & doktor menjangkakan beliau tidak akan bertahan lebih lama.  Tapi Allah itu maha berkuasa...& anak kecil ini punya semangat juang yg tinggi utk terus bertahan.  Beliau meninggal di kala umurnya mencapai 4 thn.  Sedih, mmg sedih baca artikel ni...

Lepas solat asar kepala I berdenyut2, mata rasa senak....rasa hairan kenapa tiba2 jadi mcm ni...berlanjutan sehingga bukak puasa...makin teruk.  Walaupun berbuka, selera makan xde, rasa nk muntah pun ade.  Smlm I mkn sikit je masa berbuka...pastu terus telan paracetamol.  Pastu dok sembang2 dgn EMB....hairan kenapa boleh jadi mcm ni...pastu dok fikir2 lepas baca artikel tu terus I jadi mcm ni....patut pun tadi menangis kuat sgt sampai kepala pun berdenyut, mata rasa senak.  Pandai betul penulis tu mengusik hati & perasaan ini....

Hari ni, x puasalah sbb nk rest dulu sehari dua, khamis nnti sambung balik.  Masih ada 2 hari lagi nk kena ganti ni.  Lagipun smlm I sahur x proper...dh lah ada gastritis.  Lain kali kena prepare something utk sahur.

Sunday, June 19, 2011

Three lucky winners

3.  Shameel Iskandar - http://www.bicaradariaku.com/

"Yong MOHKEMBARA & Shameel - don't forget to give me your address...& Wahida - I have posted your sourvenir yesterday..."

Saturday, June 18, 2011

Niagara Falls Keychain to be given away!!

Since I can't post photos anymore  here, I have created another blog to post WWFE photos there.   Now, I still have 1 more Niagara Falls keychain to be given away.  Another 2 will be given to:-

3.  ????? still available...

So, to Wahida:  I will send it by next week, InsyaAllah.

to  Yong MOHKEMBARA:  still waiting for your email....xde address how can I send for you??  hehehe...

Keychain photo, pls clik HERE.

Thursday, June 16, 2011

WWFE GIVEAWAY....

Jun, 2011 genap setahun dh blog WWFE.  I rasa nk buat giveaway sempena setahun I menceburkan diri dlm bidang blog ni (cewah!).  Started blogging when I move here in Kerteh.  The life here was so bored, I have decided to create a blog to record our jln2 & mkn2 activities.  GA will be  open to all my followers only (becoz I LAP U all, muahss..!!).So, to all my followers pls email me your address & your blog link, so that I can send it for you.  Limited to first 3 aje taw.....my email will be as follows:-  chokechik@gmail.com

Mari menyanyi!!

 

Wednesday, June 15, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 14)

Day 14 - uwaaaaaaaaaaaaaaa...........sedihnya...., kejap je 2 minggu...dh nk balik Malaysia dh....x puas lagi jalan2 US rasanya.  Kalau EMB further study lagi ke kt sini boleh ler I menempek sekali!  Apa2 pun I mmg rasa seronok, puas dpt tgk negara orang & byk sgt pengalaman2 baru yg I dpt kutip kt sini.

Pagi2 lagi sblm bertolak ke JFK airport, we all dh bersiap2....sbb nk round State College for the very last time.  Pergi bookstore kt town tu, kt sini lagi murah you!  I beli Penn State t-shirt utk EMB & I (long sleeve for 5 bucks!), & I beli t-shirt for the kids harga sehelai as low as 2 bucks!!  Bolehlah pakai utk pakai basahan harian kan....

MIL nak sgt bergambar kt Nittany Lion (lambang Penn State Univ.), tapi mmg  x sempat masa nk singgah kt situ. We all tunggu lunch je ni, sbb nk lunch kt India Pavillion lagi sekali.  Setiap hari dlm pukul 12.00pm mcm tu dorang dh start buat  lunch buffet - USD$7.95 seorg.  Sampai je lunch hour, cepat2 we all terjah restoran tu...dh ramai dh org kt dlm....yum yum...byk jugak makanan ni.  I mkn la sepuas2nya...mmg isi perut betul kali ni...restoran ni pandai, dia akan hidangkan free flat bread throughout the lunch...so, tentu kita x akan tambah lagi sbb kenyang mkn flat bread tu.  So, dorang pun untunglah...BIL Zul dh ckp siang2 dh pasal ni, so, we all xlah amik byk sgt flat bread tu, secukup rasa je.

Lepas habis lunch we all terus gerak ke JFK airport yg mengambil masa selama lebih kurang 4 hours.  Sampai kt JFK, FIL amik trolley sbb byk beg kan...EMB & I x amik trolley tu, sbb beg we all x beranak-anak, cuma I ada beli satu bagpack je tambah utk I bwk.....satu trolley tu kena bayar USD$5.00.   Apa lah kan?  Kt KLIA berlambak2 trolley free....

Masa check in tu, nasib baik tak kena charge excess baggage...sbbnya bag2 we all ni dh mmg berat2 semuanya....especially my bag & EMB punya bag la kan (my bag: 26kg, EMB: 29kg)...., limit 23 kg/person.   Kalau excess mau kena lebih kurang USD$100++...tapi alhamdulillah x kena charge pun.  Lepas check in terus masuk kt dlm.   sblm masuk tu, ada lagi security check...body scan, body patting apa semua. Kt sini xde surau, hanya kt terminal 4 or 8 (not sure, either one) baru ada surau.  So, we all merasalah solat kt airport, cari tempat yg hujung2, supaya x ganggu org lain.

Lepas solat, EMB & I jln2 kt dlm situ..byk jugaklah kedai2nya.  Then, cari makan semula sbb dh lapar balik dh ni....Lepas tu, tibalah masanya utk bye2 USA, ada rezeki boleh dtg lagi (visa kan dpt sampai 10 years).....naik semula flight ke Doha selama 13 hours, transit 1 hour kt Doha, sambung balik ke KLIA selama 7 hours....Sampai KLIA, FIL & MIL balik ke Bestari Jaya, EMB & I kena tunggu lagi flight ke Kota Bharu (naik MAS we all kena charge excess baggage RM80.00 tu pun dh discount)...penat jangan cakap lah...vontot dh naik kematu dh ni.   Jetlag lagi....ngantuk tersengguk2...sampai KB airport amik taxi terus balik kg.....

Tuesday, June 14, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 13)

Day 13 - just getting around PSU/State College.  It's really really  beautiful campus actually....trees are everywhere....flowers are blooming here & there...ducks & ducklings at the pond, I saw rabbits too sometimes.....squirrels climbing up the trees....it was soooooooo....peaceful here.   Memang seswai sgt utk students...boleh study dgn tenang!

First sekali, pegi PSU bookstore  beli t-shirts, souvenirs & all that.  Then, pegi kt tempat makan2 in the same building....mcm2 ada kt sini mcm restoran yg mcm ada kt town jugak, the got fast food restaurant, the got chinese restaurant.....Kt sinilah I beli Snyder, yg kecik harganya 99cent!  Pusing punya pusing ...diskas punya diskas nk mkn kt mana....last2 we're ended up eating out @ Penang!  Dekat je pun dgn PSU ni....Waiter dia apek tua, orang Penang dh lama hijrah kt sini....tokey restoran Penang ni Chinese from China...not Malaysian Chinese......We thought apek tua tu yg punya, but we was wrong!  We all tanya apek tu (dia ckp penang you...!) kenapa letak nama Penang, dia ckp sbb bila sebut Penang org dh tahu (femes la..) Malaysian food...So, we all order la red snapper belacan sauce, kangkung belacan, tomyam,  squid...

Apek ni sporting, mintak dia tolong amik gambar kitaorg, dia siap letak bunga lagi kt meja tu nk bagi nampak cantik lagi....Mmg sedap x terhingga la...susah nk jumpa mcm ni kt sini...teringat2 sampai skrg red snapper belacan sauce tu.  Siap tambah2 nasi lagi EMB I tu...

We all singgah Walmart lagi.....kali ni jumpa yg buah cherry yg EMB & I cari selama ni.  We all beli jugak fresh peach.  Mmg sedap & manis cherry ni...lain betul rasa dr yg kita buat hiasan kek/biskut tu.  Sebenarnya, BIL Zul nk bwk pegi kedai fruit, tapi we all nk jumpa segalanya yg we all cari kt sini....x jadilah ke kedai fruit.  Konon-kononnya, I dok menyanyi kt EMB nk makan Red Lobster, tapi last2 mmg I x dpt red lobster...xpelah xde rezeki kali ni.

From Walmart we all balik semula ke PSU, visit library pulak...ini adalah salah satu dari beberapa library yg ada kt PSU.  Library yg amat2 besar, amat2 selesa....you boleh buat apa saja kt dlm tu, nk menelentang, meniarap, tido, baring...asalkan you x bising....

Habis tgk library, we all ke Berkey Creamery, kalau dtg PSU wajib singgah makan ice cream kt sini ye....and this is the largest university creamery in the nation!  Ice cream ni dorang yg buat sendiri.  Mmg sedap...terasa-rasa lagi kesedapannya hingga kini.  Makan satu cup tu pun kenyang sampai malam....rasa mcm x abis je, offer kt EMB, dia pun dh x larat nk mkn...satu cup tu harganya USD$2.50.  Kt dlm creamery ni ada ice cream scoop yg BESAR sgt (giant ice cream scoop), tergantung kt dinding!

So, dinner mlm tu, we all habiskan apa yg ada je...nk rest cukup2 esok dh nk balik M'sia!  I pilih lagu Black Eyed Peas ni jadi lagu latar slideshow, sbb selalu dgr lagu ni je kt radio kereta masa kt US!


.......to be continued....

Sunday, June 12, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 11)

Day 11 - We checked out from Days Inn in the morning.  Frankly speaking I'm unhappy staying here....the rooms are nice....but the worker are not nice!  Especially those who are in charge of the breakfast/kitchen.  They're all look very very unfriendly with sour face....I HATE them all!!!

So, those yg nk stay kt Days Inn Maryland, pls don't - think twice or think thrice!  Today we have to gerak back to State College....jeng  jeng jeng....ada satu lagi outlet ni nk kena singgah...which are the largest outlet la...lagi byk kedai...lagi luas area dia....inilah dia Woodbury Premium Outlet.  I dh berangan nk tambah lagi 1 atau 2 ketul handbag....

Sebaik saja sampai di Woodbury, EMB & I tuju ke arah food centre dulu, normally ada information counter/customer service kt dlm tu.  Nk amik map outlet ni, senang nk plan kedai mana nk terjah nnti.  Memandangkan ini adalah outlet terakhir yg we all singgah, kali ni kena plan betul2 & shopping till we drop lah!  

Firstly I tuju ke Coach outlet, tapi I tgk Q punya panjang kt luar tu...terus batalkan niat nk masuk.  Masuk kedai lain dululah, kot2 lps ni redalah sikit kot org nk masuk outlet Coach...but I was wrong, makin lama makin ramai yg nk masuk outlet tu...jadi batalkan saja...nk buat mcmana, dh tertulis I punya beg byk tu je.  x pe lah, skrg Coach dh ada dh, I nk aim handbag lain pulak lepas ni....

Keluar masuk kedai, ronda sana ronda sini, rupa2nya I byk beli baju je ni...for the kids, for the nephew, for the grandnephews & grandniece......and NONE for me.  Temankan EMB tgk watch, I ingat nk beli satu, tapi langsung x sangkut...agaknya mood shopping I dh hilang ni.  Ada masa tertentu pantang tgk mesti sangkut, ada masa2 pulak berkali2 tgk pun blm tentu beli pun!  I nk masuk jugak outlet Burberry nk tgk handbag & watch tapi sama kes jugak dgn outlet Coach...org ramai Q kt luar...so, batalkan jugak niat tu...

Satu hal lagi, ramai betul Jews shopping kt sini.  Senang nk cam dorang ni, yg pompuan pakai mcm uniform hitam....ada topi atau serkup kt kepala...yg lelaki mcm biasalah mesti pakai ketayap kecik kt kepala & ada juntaian rambut kt tepi kepala kiri & kanan....cuak jugak rasanya....kot2nya jenis anti Islam ke apa....EMB ckp apa nk takut nya dorang x kacau kita pun...

Kt sini, ramai juga terjumpa saudara sesama Islam, dorang biasanya akan angkat tangan, ada yg memberi salam jika berselisih secara dekat....senang juga nk cam, berapa kerat sgtlah kan yg pakai tudung kt sana.  Cuaca sgt2lah sejuknya kt sini...kaki tu boleh je menggigil...(sebenarnya jaket yg I pakai tu bukannya tahan sejuk pun..!  setakat cuaca yg mild bolehlah...)

Dh selesai pusing2...ronda2...konon2nya nk beli lah t-shirt Ed Hardy utk diri sendiri...tapi bila masuk belek sana belek sini...x berkenan pulak corak printing kt t-shirt tu...jadi x beli jugak...Kedai kasut Jimmy Choo pun ada kt sini.  MIL ckp, itu bukan Jimmy Choo yg punya dh...dia dh jual, cuma masih lagi mengekalkan brand "Jimmy Choo".

Penat2 pusing, EMB & I pergi kt food centre tu, nk makanlah pulak....We all jumpa MIL, FIL & BIL Zul kt situ....EMB pergi beli food, FIL nampaknya beli muffin lagi....MIL dh x lalu nk mkn Muffin...tiap2 hari mkn Muffin...she wants something else...FIL pun beli vegetable soup & satu set food lain (kt situ ada satu kedai jual bermcm2 jenis soup).  EMB & I pun teringin jugak nk soup, sbb nampak mcm sedap.  BIL Zul beritahu try clam chowder dia  sedap.  I pun laju je pergi beli clam chowder tu....hehehe...dan ia ternyata sedap sekali...

Selesai shopping apa semua, we all balik semula ke State College.....hari pun dh malam...before that stop kt McD nk beli dinner.  EMB & I yg turun beli....lalu EMB pun meng order lah fillet o fish...tgh2 tunggu tu, I ckp kt EMB, "Nk duduklah, sakit kaki...".  Then ada sorang mamat ni terus dtg tegur I..."Malaysian eaa....??",  I ckp "aah...".  Dia tanya I study ke kt sini...I kata tak, dtg utk attend graduation BIL je...dan dia kenal BIL Zul....dok sekejap tu order dia dh siap cashier tu dh panggil dia..dpt order dia, angkat tangan kt I terus blah..

Lepas tu, order we all pun siap...dh amik apa semua, EMB tanya I dgr x mamat tu order apa?  I tanya dia order apa...EMB cakap McChicken!  What!!!???  Budak ni makan ayam katok rupanya....hai...rapuhnya iman....patutlah dh dpt order terus cpt2 nk blah.  Segan kt we all agaknya.

Oklah, masing2 dh penat lps checked in semula kt Imperial Motor Inn, terus mandi, solat, mkn, tido....esok cuma jln2 sekitar PSU je...




Friday, June 10, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 10)

Day 10 - We went to New Jersey, Liberty State Park.  We have to purchase the ticket to Statue Island here.  Security check pun agak ketat jugak kt sini kena scan segala...Lepas tu baru boleh naik ferry.  Ferry akan berhenti seketika di Ellis Island, sesiapa yg nk turun visit Ellis Island boleh turun kt sini (setiap 40-45 min nnti akan ada ferry yg akan singgah situ, nnti boleh naik semula ferry lain utk ke Statue Island), but we decided not to go there....

Sampai kt Statue Island mmg ramai sgt tourist......we all sangat lucky sbb cuaca mmg cerah....gambar2 semua nampak cantik...panas la jugak nya kt sini...hehehe...Lps amik2 gambar kt statue tu,  we all ingat nk naik sampai atas la...kalau boleh sampai crown dia...TAPI....bila sampai kt entrance tu, baca kt situ, kalau nk naik sampai atas kena booking dulu seminggu lebih awal...kalau x book mmg x dpt masuk lah!  Mana lah kita nk tahu pasal tu kan.  So, sape2 yg nk visit Statue of Liberty lepas ni, sila book in advance ye.  Klik sini utk keterangan lanjut.  Walaupun x dpt naik sampai atas, tapi I rasa puas sbb dh sampai kt sini.  Dtg US ni, kalau x sampai kt Statue ni kira mcm incomplete la kan....Sebaik saja we all balik semula ke pengkalan, cuaca dh mula gelap semula....nasib baik we all x turun visit Ellis Island tadi...kalau tidak tentu x best amik gambar cuaca mcm ni....

Sebaik saja, selesai visit Statue Island, we all sekali lagi ke New York....kali ni nk pegi area Times Square.  Kt area Times Square ni, we all pergi Hard Rock Cafe (apalagi, beli t-shirt lah!), Sephora.....NYPD Dept., betul2 di tgh2 tu....kereta polis mmg byk parking kt dpn tu...so, rasa selamat sikit sbb abg2 polis NYPD yg macho2 tu ramai berkawal kt sini (dulu gempar ada org letak bom kt Times Square, tu agaknya ramai polis kt situ).  Kt dpn ada polis, kt belakang ada org tunjuk perasaan secara aman....menakutkan je cara dorang ni walaupun berniat baik....

 Then, naik lagi train pergi Macy's lagi sekali....BIL Zul ada lagi benda yg dia nk cari kt situ.  I mmg xde benda dh pun nk beli....so, EMB & I just duduk2 kt tepi Macy's tu yg mmg ada disediakan kerusi meja utk rest.  Tiba2 we all rasa haus sgt...so EMB & I jln la kt tepi2 situ cari kedai jual air.  Pastu ada nampak satu kedai fruit salad/fruit....kt dlm tu penuh dgn mcm2 jenis fruits yg dh siap dipotong2....kt luar tu ada nampak orange juice dlm botol...we all pun amik la 2 botol....sekali bila nk bayar terkejut jugak cashier ckp harga dia 9 dollar.   Bermakna harganya USD$4.50 la sebotol....kalau RM kena times 3.02 agak2 berapa harga dia??  Dlm RM13.59 sebotol (kalau 2 botol dh berapa)...agak2 botol sebesar mineral water 500ml mcm tu....Rasanya ok, mmg fresh orange juice yg diperah masuk dlm botol tu....jadi xla rasa rugi sgt...benda real kan...xde pengawet xde campuran apa2...ntah berapa biji orange yg dorang guna nk dptkan sebotol penuh juice tu....


Sambil2 tunggu kt tepi Macy's tu, I rasa nk pergi toilet la pulak....nasib kt situ ada public toilet (restroom).  Nk masuk toilet kt sini x jadi masalah, jgn lupa bwk botol mineral utk memudahkan kita nk basuh nnti.  Toilet dorang mmg bersih...nk duduk kt toilet seat pun x geli sbb toilet yg I masuk ni boleh tukar lapik seat dgn tekan button je, automatic dia akan slide keluar lapik seat baru....(patut amik video ni...supaya Malaysia pun boleh buat mcm ni suatu hari nnti).  Lagi satu, sepanjang2 I kt US ni, x pernah pun jumpa toilet berbayar....semua FREE dan bersih.

EMB & I mmg duduk situ sampai FIL, MIL, BIL Zul dtg...sedang kami duduk2 kt situ...tiba dtg seorg minah black mintak tolong tgk2kan barang dia, sbb dia nk ke toilet & nk jumpa anak dia kejap kt dlm Macy's.  Ok lah sbb dia kata 15 min mcm tu je kan....tunggu punya tunggu sikit punya lama dia pergi...MIL dh fikir mcm2...dia takut org letak bom ke, drugs ke dlm tu...we all nk tinggal je kt situ, takut nnti bad impression pulak...dlm ramai2 org yg duduk2 kt situ, kt we all yg dia dtg mintak tolong.  Lama tu baru minah black ni dtg...berterima kasih sakan...We all lega, dh boleh balik.

Masa nk balik ke Days Inn, we all kena cari restoran dulu....cari punya cari ada satu restoran yg mcm kfc jual ayam halal la...tapi sekali masuk, EMB x confident sbb ada jual bacon jugak kt situ, ....lalu we all cari lagi kt area2 situ.....lalu jumpa satu restoran lagi...mula2 we all x berapa confident jugak, tapi I ternampak ada sorang pak aji (berketayap) beli fried chicken kt situ....EMB & I pun turun tinjau nk pastikan betul ke kedai ni halal....bila masuk hati pun rasa confident....sbb yg jual tu pun muslim & mmg halal...so, mkn fried chicken lah utk dinner mlm tu...tapau balik mkn kt bilik....



video

video

video

video

video

video





.....to be continued...

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 9)

Sedar x sedar dh 9 hari we all kt US....hmmm..rasa xnak balik pulak...(boleh ke?). Bagi I, US ni kalau nk jalan2 ok la...tapi kalau nk duduk terus, kena pikir 360 ribu juta kali billion!!  Malaysia jugak yg best, no matter what!!  Semua benda murah...makan...minum...MINYAK pun still murah jika dibandingkan dgn harga kt US (kete je MAHAL!).....

We all checked in kt Days Inn, Maryland...lebih kurang 20 miles ++ from New York.   Utk hari yg kesembilannya ini, we all mmg akan jln2 sekitar New York je.  We all bergerak lps breakfast ke New York seterusnya selepas dpt tempat utk parking kereta, we all akan cari subway yg terdekat utk ke American Museum of Natural History.  We all ke Penn-Station utk menaiki train ke museum.  sementara tunggu kt subway tu, we all amik kesempatan utk alas2 perut dulu....EMB & I bought donuts, FIL bought muffins...Sebenarnya kt sini mmg kena hati2, mcm2 manusia ada....beware of pick-pockets!  Sambil2 tunggu tu I ada nampak polis bawak sorg yg bergari...ntah apa kesalahan yg dibuatnya...takottt....


Dh selesai makan, we all beli ticket - USD$2.50, valid dlm masa 2 hours.  EMB beritahu I, subway kt US ni susah nk faham, x mcm yg kt UK...kt UK senang faham sistemnya.  So, we all follow je BIL Zul.  First time naik train ni, I rasa takut sgt....train ni ganaszz giler.  Bunyi pun menakutkan.....sekali dia lalu je, habis bergegar....We all akan turun betul2 kt museum tu nnti.

Sampai kt museum we all try nk masuk ikut pintu belakang, tapi utk org2 tertentu je boleh masuk ikut pintu belakang.  Selebihnya, kena melalui main entrance.  So, we all pergi belah main entrance la...mmg ramai org dh Q utk beli ticket (harga tiket ni sebenarnya ikut suka je kita nk bagi berapa....dia mmg tulis harga tiket kt situ, tapi kita boleh tanya dia boleh x kalau kita nk bayar harga yg kita suka.  we all x tahu, terus bayar harga yg dorang cadangkan kt situ...kalau tahu awal2 mesti we all akan bayar kurang sket dr suggested price). 

Museum ni ada lebih kurang 4 floor la semua...mcm2 ada...dari sejarah American, Asian...zaman dinosaur, haiwan2 yg diawet, lautan, hutan2....semua ada...Memang kalau nk tengok semua satu hari pun x habis rasanya.  We spent most of time kt dinosaur (maklum ler EMB ni minat dgn benda2 mcm ni...).  Gambar rangka dinosaur paling byk diambilnya...mungkin utk tunjuk kt his son yg minat jugak dgn dinosaur!  EMB bwk I ronda museum tu sampai satu tahap I dh give up, x larat dh nk jalan kaki sakit sgt....Bila dia nk snap my photo pun, I x dh larat nk senyum dh!    Keterangan lanjut pasal museum ni boleh tgk sini.  After all, museum ni mmg best, byk boleh belajar kt sini....recommended to all...especially kids!  Museum ni lah yg masuk dlm movie "Night at The  Museum"....

Opposite museum ni adalah Central Park, tapi we all sekadar bertenggek di pinggiran je...x masuk jln2 kt dlm sbb hujan dan kaki pun dh letih sgt2.  Lepas tu naik train menuju ke Macy's yg paling besar kt US ni.  EMB & I didn't buy anything here..., window shopping je...survey harga barang.  FIL & MIL & BIL Zul je yg shop kt sini.  Sementara tunggu dorg shopping EMB & I lepak kt starbucks dlm Macy's tu...resting our legs for a while....

Bila dh semua siap, we all just tapau from halal food stall seberang jalan from Macy's.  Sedap jugak lamb/chicken over rice...but I like lamb more...Then, we all naik train lagi, balik ke Penn-Station, then jln kaki pegi amik kereta kt parking.  Kt subway tu, mlm2 selalu ada seniman jalanan buat show....yg bestnya, ada geng2 veteran...makcik2 dok main guitar..nyanyi...tgk video kt bwh ye...

Seterusnya, we all balik ke inn, x pegi mana2 dh lepas tu...penat dh masing2...ingat nk mandi, solat, makan & terus tido....





video




video




video



.....to be continued....

Wednesday, June 8, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 8)

Day 8 - sebaik saja we all check out from Motel 6 (nama je motel tapi mmg sgt2 selesa....), we all terus gerak sekali lagi ke Washington D.C. (D.C. stand for "District of Columbia).  D.C. ni mcm Putrajaya la...pusat pentadbiran USA...kt mana2 pun sekitar DC dipenuhi tourist yg mcm2 bangsa...

Tempat first yg we all visit adalah monument yg berbentuk mcm pencil tu.  Ok, nk tahu lebih lanjut pasal monument ni sila klik sini.  Dari sini boleh nampak White House tapi jauh la...(White House pun x sempat nk singgah, kt sini terlalu byk attractions sampai x tahu mana satu nk terjah dulu!)  Susah la nk cerita xde gambar ni...biasanya I tulis berpandukan gambar2 tu semua...since nk upload ada problem I buat slideshow ajelah kali ni...I sgt2 tertarik dgn polis berkuda dorang...kuda tu sgt2 menarik perhatian I, bukan jenis kuda lumba tu, yg ni nampak lebih lembut lagi dr kuda tu...

video


Next, we all visit Lincoln Memorial Park...tempat ni pun ya ampun...punyalah ramai tourist.  Parking pun susah nk dpt...berkali2 pusing baru dpt tempat nk parking.  Itupun kena jln jauh sket.  Nasib kami x berapa baik sebenarnya, kt dpn Lincoln Memorial ni ada satu pool yg besar.  Sepatutnya kita boleh nampak reflection monument yg bentuk pencil tadi dlm pool tadi tapi sayangnya kolam tu kering, sedang dibaikpulih.....mmg x cantik lah view nya....tapi EMB said that, "We are lucky actually...benda mcm ni jarang2 dpt kita tgk, org dh biasa tgk yg ada reflection tapi kita dpt yg xde reflection...",  boleh ke mcm tu??  Keterangan lanjut pasal Lincoln Memorial ni boleh baca kt sini.

Selepas habis lawatan ke Lincoln Memorial tu, we all bergerak ke West Virginia....mcm biasa la...find eat la pulak lps walk walk kan...We all lunch kt restoran Wings Plus yg dimiliki oleh Afghan.  Restoran ni mcm restoran fastfood la...ada burger...fun fries semua....I order chicken apanamantah, EMB order Lamb Gyro (yg ni mmg sedap!).  Si Afghan ni siap boleh tanya FIL I ni org Pakistan ke, hahaha...Pastu masa nk bayar tu, dia tanya EMB from Malaysia ke...EMB kata yes.  Dia kata dia boleh cam la bahasa yg we all cakap tu sbb dulu dia pernah tinggal kt Indonesia masa muda2.  Skrg dh berpuluh tahun duduk kt US.  EMB tanya ok ke org2 kt US ni (yela sbb kita Muslim kan)....dia kata org2 dia mmg ok, tapi politician yg selalu buat cerita bukan2....dia dh lama dok US tak apa2 pun...ok je..Lupa pulak, sbb dh malas nk cari restoran halal lagi utk mlm we all tapau siap2 utk dinner....kalau kt US kena cakap "to go" kalau nk tapau ye...kalau cakap "take away" nnti dorang x faham pulak...

We all singgah kt West Virginia Islamic Centre (masjid) utk solat.  Seterusnya ke Maryland utk check in kt Days Inn.





.....to be continued...



WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 7)

Geram betul 2 hari x boleh nk siapkan N3 ada sesetengah gambar tu x boleh upload -server rejected.  Ntah apa masalah dia x tahulah...berkali2 I try tapi still x boleh jugak....so, kali ni byk gambar x boleh nk letak lah kt sini...

Ok, on day 7 ni, pagi2 dh pergi kt apt. BIL Zul utk tlg dia angkut all the boxes masuk truck (dorang rented truck "U-HAUL").  Pagi tu hujan pulak....dh lah payung xde.  Dh selesai angkut2 brg semua, we all balik ke bilik.....rest...sementara tggu BIL Zul settle kan shipping dia.  I x ingat pukul berapa selesai semua tu...tapi hari ni we all bergerak ke Washington D.C.... Kali ni mmg we all akan jln habis2an la sblm balik semula ke State College.  Sblm ni tersangkut dgn urusan shipping tu la, skrg BIL Zul dh lega brg2 semua dh selamat masuk kapal...3 bulan lagi sampai lah ke Malaysia!





inilah dia Motel 6
Sampai kt  Washing D.C (parking mmg susah kt sini), we all pegi visit US Capitol.  Alhamdulillah cuaca agak panas kt sini...x payah pakai jaket!  Tourist ramai sungguh kt sini...helicopter kerap meronda di udara (mungkin utk langkah keselamatan/atau utk laporan news dorang).  Kalau nk tahu lebih lanjut pasal US Capitol boleh tgk kt sini ye.

US Capitol




BIL Zul - personal photographer FIL & MIL


After that we all jln pegi ke Library of Congress yg pada mulanya we all ingat tempat tersimpannya "Declaration of Independence".  I mmg excited nk visit tempat ni, sbb we all ingat library ni masuk movie "National Treasure" suatu waktu dahulu...but sekali lagi kekecewaan melanda...."Declaration of Independence" not displayed here.  Lagi satu, nk masuk library ni pun satu hal...security check punyalah ketat.  Mcm kt airport pulak...nk kena scan beg, jam semua...haish....keterangan lanjut berkenaan Library of Congress, klik sini, nk tahu pasal "Declaration of Independence" klik sini.  Setelah I googled baru I tahu "Declaration of Independence" tu dorang letak kt National Archives

dlm Library of Congress (EMB marah I amik gambar dia kelabu!  hahaha...)


section yg ditutup kpd visitor
Tiba time lunch we all meronda lah cari restoran, oh ya, ada satu website utk cari restoran halal...nnti last N3 pasal jln2 US ni I akan bagi link dia ok....senang sbb semua list restoran halal ada kt dlm tu...We all singgah kt Amina Thai Restaurant.  Pemiliknya muslim Thai...pekerjanya terdiri drpd Indonesian....hahaha...lega boleh ckp Melayu kt sini...Makanan kira so-so la....restoran thai kt Malaysia lagi sedap la kalau nk compare...tapi ok, sbb kt sini kan susah nk cari restoran yg halal, dh ada ni pun kira betul2 bersyukur....selesai makan (disebabkan lunch dh agak lewat, itu dikira dinner sekalilah!),  we all singgah Walmart beli kudap2an utk mlm...

lunch kt sini

Thai fried rice

Choc pie beli kt Walmart, mkn ni je mlmnya...kenyang ke main, tinggal satu slice je yg x larat nk sumbat lagi...







..............to be continued........


Monday, June 6, 2011

WalkWalkFindEat: USA, May 10 -May 25, 2011 (Day 6)




On the 6th day, we have to help BIL to wrap his boxes @ his apartment.  He had to ship all the boxes by May 19th.  EMB & I were helping him with a few boxes.  Done with the boxes, I went to the kitchen to help MIL prepare the breakfast cum lunchWe didn't go anywhere except getting around State College.


me @ the kitchen

the nasi goreng "impit" - nasi that I cooked was too lembik...hahaha...x biasa dgn rice kt sana....biasa I used herba ponni rice yg kena taruk air byk.  rice kt sini x boleh taruk air byk2, otherwise it'll turn out lembikss like this

ayam pedas

me tgh washing the dishes

all the boxes penuh rmh
Ada live show.....(actually one of the guitar string dh putuss...tu dgr mcm sumbang je...)
video



nk pegi book store tapi dh tutup

cantik kan the flowers
if only I can plant this pokok @ home...
This is what they have in State College.....Macy's shopping mall....mcm2 ada....siap boleh buat belian pre sale lagi....boleh bayar dulu apa2 yg kita berkenan, then bila sale pergilah ambil brg tu...boleh dpt harga sale lah.  They also can deliver ke rmh...begitu mudah sekali!



video

dpn shopping mall state college





We had dinner @ India Pavillion, don't worry...they serve halal meat here...chicken soup kt sini sedappppp......it was sooo...tasty & different from what we have back in Malaysia......





chicken makhani & chicken soup in the white bowl
tandoori chicken


pappadom

vege samosa

biryani





the best Indian food I have ever had...



................to be continued.....