Friday, April 29, 2011

Sophie kena asthma!

I've been very busy these few days ni, my small one kena asthma pulak.  Bila mlm dia gelisah x boleh nk tido, I pun x boleh nk tido jugaklah (tido rasa mcm x tido).  Selama 3 hari berturut2 berulang alik ke klinik utk nebulizer, alhamdulillah hari ni Dr check dh xde lelah...just continue medicine yg sedia ada tu je.  x boleh penat2, lari2 semua...

Wednesday, April 27, 2011

Skylar Grey -- Love The Way You Lie (Original Demo)



Love The Way You Lie Lyrics

On the first page of our story
The future seemed so bright
Then this thing turned out so evil
I don't know why i'm still surprised
Even angels have their wicked schemes
And you take that to new extremes
But you'll always be my hero
Even though you've lost your mind

Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

Now there's gravel in our voices
Glasses shattered from the fight
In this tug of war you always win
Even when i'm right
Cos you feed me fables from your head
With violent words and empty threats
And it's sick that all these battles are what keeps me satisfied

Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

So maybe i'm a masochist
I try to run but I don't wanna ever leave
Til the walls are going up
In smoke with all our memories

Just gonna stand there and watch me burn
Well that's alright because I like the way it hurts
Just gonna stand there and hear me cry
Well that's alright because I love the way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie
I love the way you lie

Wednesday, April 20, 2011

Ronda2, makan2 dgn nebor & One's Homestay Kemasik

Hari ni my nebor ajak I breakfast roti canai.  Plan asal nk ke Teratak Thai yg kt tepi jln deret post office kemasik tu, sekali tuan kedai tu dpt tempahan dr sekolah, so, dia x buat lah roti canai utk jual.  So, we all pun lajak ke kedai yg dpn sek. men. badrul tu.  Then, I ikut my nebor ronda2.....

Sekali dia bawak I pergi tgk Homestay dia yg baru siap (nebor I ni pun, ada byk rmh sewa...semua kt area yg sama, sape2 yg nk cari rmh sewa kt area Kemasik ni, boleh contact my nebor).

TEL:  013-9498086 / 017-9985612

2 bilik air, washing  machine

ruang tamu - ada astro

bilik - katil kelamin

kitchen - lengkap dgn dapur masak, fridge

bilik - katil bujang

Rumah ni semua lengkap, ada 3 or 4 bilik mcm tu (I x perasan berapa bilik masa tgk tadi...teruk betul kan?!!).  Bolehlah utk penginapan satu family...Harga semalam cuma RM100.00 je...suasana kampung yg amat tenang....bila bukak pintu kitchen, terus angin menyerbu masuk sepoi2 bahasa....hmmm...nyaman rasanya...oh, ampaian pun ada disediakan kt belakang rmh...

and.....thank you to my nebor sbb belanja I dgn my small one mkn roti canai tadi...siap bagi kt I bihun goreng & keropok (yg dia masak) lagi you....




Thursday, April 14, 2011

Air Buah Gelas Besar Pak San - Kuala Terengganu

Kalau pergi ke Kuala Terengganu, sepanjang jalan menuju ke airport mmg byk sgt kedai air buah gelas besar.  Kedai Pak San ni mmg terkenal & air buah mmg betul2 best sehinggakan I setiap kali nk balik kg atau on the way nk balik kemasik, mesti ada special request kt Encik Mata Brown.  Nk singgah minum or makan kt kedai ni...

Menu makan dia ok la jugak...mcm nasi pagi - nasi lemak, nasi minyak...sedap!  T'ganu style...makanan sampingan bolehlah order keropok lekor...pun sedap jugak...

air tembikai susu - gelas kecik je, x kuasa I nk minum gelas besar!!

Nasi minyak, air yg kaler purple tu air dragonfruit

Lihatlah dunia!!  Who's got the biggest glass of all?



video


Wednesday, April 13, 2011

Rantau Panjang, Kelantan

Last mid-term break hari tu, I balik kg.  Pastu sempatlah jln2 ke Rantau Panjang, my hub nk beli baju sembahyang dia.  Byk yg dh lusuh, jadi nk cari baru 2-3 helai.  Kt kedai2 biasa mmg susah  nk cari saiz dia, kena pegi kt kedai2 yg biasa beli  ataupun kena tempah.

I hanya beli kelambu utk mak I, makanan spt cashewnut, bilis tomyam flavour & asam2 lah (my hub suka sgt mkn asam, pelikss!!!) & lain2 lagi.....pakaian, tudung2...byk jugak nampak bergantungan.  Tapi nya I mmg x berhajat dr awal nk beli jadi walau dtg gajah harimau sekalipun I takkan beli.   Kali ni, hanya follow my hub beli baju dia je.  Dia jumpa baju yg dia nak tu, kt kedai tu je yg ada saiz dia dlm byk2 kedai yg kitaorg masuk...dia angkut 3 helai sekaligus since dh ada saiz dia...susah you nk jumpa mcm ni.  Lagipun menurut tuan kedai tu, dia amik baju2 ni kt Pattani...tahu sajalah org2 sana kan...mmg berseni & kemas jahitannya.

Byk lah brg2 siam kt sini...I ada jugak mengendap kedai jual kelengkapan dapur tu...saja nk survey harga wok yg brand SUPOR tu...tapi x beli jugak sbb tgk kt Langkawi hari tu lagi murah...pastu cari wok yg stainless steel kt kedai lain, pun x nampak yg elok & berkenan di hati...jadi x beli lah!

tgh tunggu sotong kering bakar







ya ampun.....pedas giler sotong ni, next time nk mintak yg x pedas...ini pun dh mintak pedas + xpedas


  video

penat jln2 singgah kt gerai ni betul2 sebelah bus station Rantau Panjang

video


tgh tekun ceduk cili jeruk

I punya kway teow celup (kway teow sup)


Time ni mmg hujan je kt sana...org kata "nk celik mata pun x boleh".  Cuaca pun suram je...tapi ok lah jugak x panas sgt nk jln2.****berterabur sikt N3 ni...malas dh nk edit!

video

Tuesday, April 12, 2011

Scarring are scaring

Scarring are cause great fear to me.  I'm afraid to have those scars forever.  Ah yes, that was acne scars I'm talking about.  I tried & enjoyed using SK-II but then it doesn't treat the acne itself.  But my skin feel so soft, supple & look radiant.  So, my hub - Encik Mata Brown , asked me to stop SK-II journey first, then starts another journey...he said to me, "Treat your acne first, then once the problem solved, continue SK-II".  Yerp!  He sponsored the acne treatment kit for me....tenkiu laling...I LAP U...ni sayang lebih ni...muahahaha....

FYI, he used to write an article about acne treatment few years back...He told me one day, there's a remedy to clear acne, "You must consume green apples (granny smith) for a few days with no other food...just the apples...",  I rolled up my eyes, "What, I couldn't lasts 1 day without having other food...",  (hehehe...mmg jenis enjoy mkn nk buat macamana kan...).

I have learned so many things about how to avoid acne so far.  Here's are the listings:-
  1.  Avoid excessive sun exposure
  2. Vitamin supplements - avoid supplements with iodine amounts greater than the RDA of 150mcg (it may worsen acne if greater than RDA).  I have stopped taking my multivitamins & minerals supplement now...
  3. Avoid over-washing face & acne-prone areas
  4. Don't pick your skin
  5. Avoid touching your face
  6. Reduce stress
  7. Follow a few simple rules when exercising - hats/helmets & tight-fitting clothes cause friction that can lead to inflammation, & they can trap sweat & bacteria next to your skin.
  8. Pay attention to your diet - greasy foods don't contribute to acne, but dariry products may.  Skim milk was the worst.  It's not the fat, but the hormones in milk that are the culprit.  Foods that contain iodides, such as shell fish and soy sauce, may also aggravate acne.  If you notice any foods that make you break out, avoid them.
***source from:  Face the facts - Dr Katie Rodan & Dr Kathy Fields

I love to share because I care to those who have break outs on their skin like me....I understand, acne can be even more hurtful inside that it is on the outside.....



yes, I'm currently using these products to treat my acne
**Photo from here

 

Acne is NOT caused by:
  • Dirt
  • Chocolate
  • French fries or greasy foods
***source from:  Face the facts - Dr Katie Rodan & Dr Kathy Fields

Monday, April 11, 2011

Mee Soto & Bubur Ayam Nyai Tati

Boleh didapati kt pasar2 malam area Kerteh/Paka....I dh tahu jadual akak Nyai Tati ni...Selasa - pasar malam belakang stadium Kerteh, Rabu - pasar malam Paka, Sabtu - pasar malam yg dekat balai polis kerteh...tapi dlm byk2 menu yg dia jual, hanya dua benda ni saja yg menjadi favourite I - mee soto & bubur ayam dia...

 
cun tak akak Nyai Tati ni?  sentiasa senyum & manis melayani pembeli
 Harganya:
  • Bubur ayam - RM2.50
  • Mee soto - RM4.00


Sunday, April 10, 2011

Trekker's Cafe, Bandar Baru Kerteh

Sebenarnya dh lama nampak cafe ni kt Bandar Baru Kerteh.  Cuma I tak berani je nk singgah...sehinggalah satu hari tu ada org beritahu kt situ sedap.  So, I pun hinggut lah my hub mkn kt situ...

Trekker's Cafe

 
 Roti Bonda cecah dgn sardin....sedap!

Nasi Ambeng - recommended!

Kt sini foods are quite OK, I tried a few menu la....sup tulang - tekak I x boleh terima...power sgt bau lembu...hamis gitu..tambahan lemak dia cukup byk (not recommended), mee bandung - so-so, mee ladna - biasa2 je...BUT nasi ambeng & roti bonda dia sgt2 sedap...try lah!  Next time I nk try nasi asam pedas pulak...Total2 we all mkn hari tu RM27.00 termasuk air...Oh, satu lagi, kt sini I rasa dorang x guna ajinomoto lah atau kalau guna pun sikit je...rasa asli...x mcm kt kebanyakan kedai tomyam tu...ntah berapa sudu taruk ajinomoto dlm masakan!