Tuesday, March 29, 2011

Banjir dtg lagi....

Hari ni, the hubs, the kids tak boleh pergi kerja & x boleh nk pergi skool.   Dh trapped kereta tak boleh nk keluar dh...pagi2 nebor dh sms beritahu air dh naik kt simpang tu.  Mmg kt dpn rmh I ni dekat dgn simpang & senang naik air...kalau hujan sikit tempat lain ok lagi, depan rmh dh penuh air.   

Budak2 lain I tgk berpesta air...anak2 I tak bagi sgt main air banjir ni (walaupun I kecik2 dulu pun mmg suka main air banjir, tapi dulu lain kan....).  Segala mcm benda ada...lintah la...paling takut ular air tu.  Ya Allah, mudah2an kami cepat move out from here...x sanggup rasanya nk hadapi banjir mcm ni setiap kali hujan...ini dh kali kedua banjir sejak we moved here.  Dgr budak2 dok cerita, kemungkinan air akan naik lagi pukul 3/4 ptg ni....air pasang.  Moga2 Allah lindung kami semua...

 depan rmh

video

Monday, March 28, 2011

B.B.Q - 260311

Last Saturday, buat bbq.  My hubs yg bising sgt2, dh lama x buat bbq katanya.  To satisfy his tastebuds, I marinated udang, sotong & lambchop lah!  Manakala capsicum, onion, tomato & potato - bbq mcm tu je, renjis minyak sikit2 masa bakar dia.   Simple but yummy hokey...

Udang  (sotong x sempat nk snap...awal2 lagi my small one dh angkut masuk mulut dia)


Lambchop

video

Saturday, March 26, 2011

SK-II - My Journey to Crystal Clear Skin Has Just Begun! (seronoknya menghabiskan wang!)

My skin started to have problem when I moved here, last year. It was so many pimples/acne on my face, it doesn't seems to vanish. I hate it so much when people ask me why I have pimples/acne on my face as I have no problem with my skin before. Some said, "Tak pergi jumpa doktor ke, takut skin desease...", eeee....bisanya la kata2 tu ooooi....menikam2, menusuk2 hati ini.  (mungkin org x bermaksud apa2 sekadar suggestion tapi I yg emo lebih when it comes to my pimples/acne!  hehehe...). Sedih tau...

So, after I control the food intake, given up the sambal belacan, the problem still recurring. I don't know why, maybe it's one of aging sign (kot...), hormonal changes and so on...

So, I bought these skinset to solve my skin problem...hopefully it works! 

SK-II skincare which consist of:
  1. SK-II - Facial Treatment Clear Lotion - RM169.00/150ml
  2. SK-II - Facial Treatment Essence - RM359.00/150ml
  3. SK-II - Aura Whitening Kit - RM449.00/set
  4. SK-II - Cellumination Deep Surge - RM449.00/50g
  5. SKII - Facial Treatment Repair C - free gift (don't know the price)
***Price stated here are for my future reference only
 
This is my skin before I use SK-II (I didn't use any make-up here nor photoshop).  See, lotsa black spot & pimples scar!


Will update later if there's any improvement...

Sunday, March 20, 2011

Cerita Makan Pizza & Service Lenggang Kangkung

I rasa I mesti tulis jugak pasal ni....I mmg x puashati & sakit hati serta geram ya amat.   Alkisahnya ptg semalam hubby nk mkn tomyam kt kedai bwh pokok berhadapan dgn Kopetro Bandar Baru Kerteh.  Then, we all bergerak ke sana, sekali tgk kedai tu tutup....lps tu mula x tahu nk mkn kt mana.  Last resort, I suggested pegi mkn nasi ayam kt food court M.Mol....but hubby said dia nk mkn pizza.  Ok la, I ngikut je...the kids pun dh excited nk mkn pizza bila dgr abah dorang ckp nk pegi pizza.

Lalu, we all pun pegi la kt satu restoran pizza dlm M.Mol tu.  Sblm masuk, hati dh terasa lega sbb tgk org x ramai sgt kt dlm tu.  Lalu we all pun duduk kt satu meja.  Lepas order apa semua, we all pun tunggulah makanan siap.   Meja mmg kosong xde apa, sudu, pinggan, tisu ke apa semua xde...

First, waitress tu hantar soup....ok, fine....but still x boleh nk mkn lagi....sudu soup tarak!  Lama tunggu, still no action taken...my boy dh x sabar nk hirup sup tu....dia nk hirup kt mangkuk sup tu, I marahlah (bukan nk marah my boy, tapi saja nk tunjuk kt waitress tu yg I dh start bengang dh ni).  I mmg x tahan sgt, so, I terpaksa jerit mintak sudu...kesian kt the kids...termangu2 nk hirup soup x boleh.  

Second,  selepas air & garlic bread dihidangkan, tibalah masanya utk pizza pula dihidangkan...but still jugak x boleh nk mkn lagi pizza tu....kenapa?   Pinggan pulak tarak!   Meja I mmg dekat dgn kaunter kitchen, I boleh nampak apa yg dorang buat.  Pinggan tu I nampak mmg dh ada kt kaunter tu, tapi waitress tu I x tahu apa yg dia tunggu lagi kt situ...xkan dia x nampak kitaorg tgh tunggu pinggan ni!!??  I geram sgt, I terpaksa tunjuk isyarat "mana pinggan?"  Barulah terhegeh2 nk hantar, itupun x cukup, 3 aje pinggan walhal set ni utk 4 org, supposed bagilah 4 pinggan.
Third,  pizza dh abis kami santap....tapi dlm hati meruap2 nk marah....sedap mcmana pun sesuatu makanan tu tapi kalau mcm ni punya service, I rasa mcm lekat kt tekak je...sedap pun dh x terasa lagi.   Kali ini hanya tunggu spaghetti je yg belum hidang lagi....yg PELIKnya, dorang buat apa lama sgt nk siapkan spaghetti tu...org kt dlm tu bukannya ramai sgt....waiter/waitress siap boleh lenggang kangkung lagi jln tu...xde rasa bersalah pun buat pelanggan tertunggu2 lama, atau paling tidak, beritahu kata tgh buat ke, lambat sikit ke, ada masalah apa2 beritahulah....I bukannya kejam sgt...Mmg lama sungguh tunggu spaghetti ni x siap2, pastu I nampak dh ada kt atas kaunter kitchen, dan masih kt situ beberapa lama....the kids pun dh gelisah....bertanya2 kt I, " kenapa lama sgt spaghetti ni....?"   Mmg lama betul nunggu nya, barulah dihidangkan.   Rasa nk sound je direct, tapi sabar...kontrol...kontrol...

Lastly,  I mmg x puashati dgn service diberikan oleh restoran pizza yg terkenal ini...BUKAN  semua ye....hanya branch yg kt M.Mol ni je.   Branch yg lain2, so far I rasa x pernah lagi terkena service yg teruk mcm ni.  I juga amat PELIKSSS kenapa x disediakan secukupnya pinggan, sudu, garfu, tisu spt yg biasa kita masuk restoran pizza, awal2 lagi meja yg  mmg sudah tersedia segala kelengkapan tersebut...kenapa kena tunggu pelanggan bising dulu baru nk hantar, itu pun x complete.  Adakah ini mmg cara baru restoran pizza ini, utk menjimatkan kos dan sebagainya??

As a conclusion, this will be the last time I makan situ.   I had enough time time!  SERIKSSS!!!  Kalau "Laling" I nk mkn pizza lagi next time, jom kita travel jauh sikit, tapi kita puashati.  Yang dekat ada pun buat apa kalau menyakitkan hati mcm ni.  Ok, I akan masukkan restoran ini ke dlm blacklisted restaurant.  Sebenarnya I mmg ada beberapa restoran yg mmg I dh blacklisted.   Kalau sekali kena, selamanya akan ingat.  So, awas lah....restoran2 kena pandai jaga hati pelanggan....tambahan pula kt restoran pizza ni,service caj pun kita kena bayar taw!  Kalau service charge pun kita kena bayar, I expect service pun kena bagus la!  What say you??



Monday, March 14, 2011

H1N1 Vaccination

Taking H1N1 vaccination @ Klinik Rantau today...5 of us. Luckily no one's crying....x sakit pown....!!

Tuesday, March 8, 2011

Laporan Cuaca 08/03/2011

Dh lama x hujan kt sini...sekali hari ni hujan lebat + berangin pulak... video

Saturday, March 5, 2011

Upset with my new haircut! *@#*&%$:((((((

Grrrrrrrrr.......GERAMMMMMM!!!!!

Hadoiiii.....tak tahulah nk ckp apa lagi, hancur my hair ni dibuatnya. Kisahnya tadi I turun Kuantan saja je nk walkwalk kan....pastu nk pegi hantar si kakak ni trim rambut dia...Then, I pun ingat nk lah jugak pendekkan sket my hair yg dh panjang ni ha. Pastu I suruh my hubby hantar kt IM (area rmh lama kitaorg), si kakak tu I hantar kt Salon Mus. Mus ni seorg jejaka yg lemah lembut, dia potong rambut mmg kemas & cantik (salon dia unisex). Since si kakak ni masih kanak2 lagi so, bolehlah I hantar situ. So, lps si kakak siap, I pun cross jalan pegi ke sebuah salon yg berkonsepkan muslimah, wanita shj. Jadi I ckplah nk potong layer, lalu I tunjuk lah takat mana yg I nk dia potong. Pastu, zuss...zass...zuss...zasss. Ok, dh hancur rambut I dia buat....x seperti yg I mahukan....sedey...

Hairstyle ntah hapa2 ntah ni....lemah betul bila pegi kt kedai melayu ni. Lain yg kita ckp, lain yg dibuatnya. Last dh pegi kedai tu, lain kali no more, hokey! Biasa I akan pegi salon chinese or kalau boleh sabar tunggu balik kg, pegi salon siam. Dorang lebih cantik & kemas potong rambut kita...Lalu, I diketawakan oleh my hubby....cesss!!

Dlm pd tu, I sempat jugak singgah warung Mok Naa kt Tanjung Lumpur tu. Beli my favourite keropok & udang celup tepung...sbb tempting tgk Mulan mkn celup tepung punya stuff...

Warung Mok Naa, Tanjung Lumpur

Then, before balik rmh, heading to gerai bihun sup Pak Ali, Cenderawasih. Tapau...lama dh rasanya x makan bihun sup dia yg sedap susah nk cerita ni..
Gerai Mee Sup Pak Ali, harganya RM5.00 sebungkus...menggunakan daging tempatan

Wednesday, March 2, 2011

Karnival Jualan @ Perkarangan Surau Rantau Petronas

Pagi tadi I went to karnival jualan kt perkarangan surau Rantau Petronas. Mcm2 ada tapi mungkin I pegi morning2 time agaknya,x ramai org lagi. Ptg mungkin lagi ramai org agaknya sbb time org balik kerja kan! I byk beli tudung tadi which are on sale. I suka sgt beli tudung kt sini: http://www.thehijabstore2u.com/ . Awning dia sgt cantik terbentuk. Biasanya I akan reserve dulu online then, pegi pick up kt rmh. Tapi nnti tuan punya blog ni dh nk pindah KL dah...susah lah I nk beli tudung kt dia nnti, terpaksa kena pakai pos lah lps ni. Ada org jual makanan/minuman, baju2, hiasan rmh, tupperware...mcm2 lagilah! Nasi minyak yg dijual kt situ pun sedap tau, RM3.50 sebungkus...tapinya sikit sgt, x sempat nk kenyang!

suasana kt tempat letak kereta surau Rantau Petronas

bahagian makanan/minuman

video